citisem in urma cu cateva zile, intr-un topic [...] scris de catre GazteaBitcoin, daca ar mai avea timp sa lase un raspuns daca mai este valabila treaba asta, ar fi minunat.
Salut! Cu scuzele de rigoare, am aparut
Vazusem topic-ul de cand l-ai scris, dar nu am avut timp sa dau reply.
Referitor la impozitarea unei sume de bitcoin nu s-a schimbat nimic. Statul nu iti impoziteaza criptomonedele avute / detinute, ci doar profitul pe care tu il inregistrezi in urma prechimbarii lor cu fiat. Si - atentie - e vorba de profit, nu de venit. Acum eliminand termenii specifici juridici (ex. o persoana fizica nu poate inregistra profit, ci doar una juridica etc.) cred ca se intelege despre ce e vorba.
In afara de asta, desi ai facut bine ca ai venit aici, sa stii ca nici noi nu suntem experti in lege
vreau sa fiu din punct de vedere legal cu totul sa nu ma trezesc dupa ca o sa ma intrebe ce e cu banii sau sa mi spuna ca fac evaziune fiscala sau mai stiu eu ce... [...] vreau sa platesc taxe si ce mai trebuie pt aceasta suma
aveti idee care sunt si taxele? cat la %? am mai citit pe aici pe forum dar era un topic mai vechi si intelesesem ca 45%, este adevarat?
Acum, daca tu vrei sa fii acoperit legal 100%, jos palaria! Referitor la taxe, daca citesti si topic-ul pe care l-ai citat tu, dar si cel mentionat de NeuroticFish mai sus, ai sa vezi ca este vorba de urmatoarele:
- 10% pe profit (adica diferenta pozitiva intre pretul de achizitie si cel de vanzare; cum nu cred ca o sa stai sa te tocmesti cu facturi care sa arate cat ai platit acum noua ani pe acel calculator cu care ai minerit, pentru a deduce o parte din suma, asta inseamna ca tot ce vei obtine (in fiat) pe acele criptomonede va fi profit)
- taxa de mai sus se suprapune cu alti 10% din 12 salarii minime brute pe economie, pentru CASS (asigurari sociale de sanatate), care nu mai au treaba cu crypto, dar este o lege care spune ca intr-un an inregistrezi venituri intr-un cuantum mai mare de 12 salarii minime brute pe economie (adica 27.600 lei in prezent, intrucat minimul pe economie este 2300 lei), atunci trebuie sa achiti 10% la stat pentru aceste venituri - mai precis, 2760 lei. Si, cum tu vei obtine peste 27.600 lei, vei avea de achitat si cei 2760 aditionali.
- nelamurirea noastra era (si este) daca mai trebuie platit si un procent de 25% pentru CAS (pensie). Nelamurirea (mea, cel putin) vine de la faptul ca nu stiu la ce categorie de venituri se incadreaza cele din crypto. Daca sunt incadrate ca venituri din alte surse, acestea sunt scutite de plata pentru CAS. Daca sunt incadrate la alta categorie, este posibil sa trebuiasca platiti si acesti bani.
Cei 10% din profit si cei 10% din cuantumul a 12 salarii minime brute pe economie reprezinta o certitudine. Referitor la CAS insa, dupa cat ne-am zbatut toti mintile pe aici, nu cred sa fi ajuns la ceva concret. In mare, nu ar parea ca se achita ceva si pentru CAS, insa eu unul nu stiu sigur nimic in acest sens.
Cum a spus si NeuroticFish mai sus, ar fi indicat sa apelezi la un consultant fiscal... De asemenea, ar putea sa te ajute si aceasta postare mai veche a lui NF:
Totodata, asteapta-te ca, daca vei lucra cu vreo banca, sa fii supus la interogatoriu pentru banii tai.
Sper sa te fi lamurit cat de cat...