Loooooooooooool!
Asta mi se pare una din ciclul "
ce-i trebuie chelului? / Tichie de margaritar". Guvernantii nostri abia bajbaie sa inteleaga ce e aia Bitcoin si ANAF emite brosuri pentru castiguri din NFT-uri?!
Probabil foamea de bani e atat de mare, incat s-au gandit ca poate ciugulesc ceva si din acest segment.
Eu sunt afon in "legaleza", dar poate intereseaza pe cineva...
M-am uitat un pic peste brosura. In primul rand mi-au sarit in ochi "jetoanele" folosite pe post de termen legal
Mi-au adus aminte de aia care bateau toba pe aici cu fise si jetoane, de parca erau la masinute in parcurile de distractii
Aparent, s-au gandit sa mearga la doua capete cu NFT-urile: sa taxeze atat veniturile obtinute in urma vanzarii lor ca proprietate intelectuala, cat si veniturile obtinute in urma vanzarii si revanzarii lor (aceste ultime venituri nu sunt clarificate negru pe alb daca sunt venituri din alte surse, asa cum scrisesera in
brosura anterioara, ci sunt numite doar venituri "
obținute în categoriile de venit definite de legislația fiscală în vigoare" -- care ar fi astea?, Dumnezeu cu mila).
Pentru taxarea veniturilor din proprietate intelectuala ne mai dau un ghid -
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_proprietate_intelectuala.pdf.
De retinut, doar proprietarii NFT-urilor (creatorii de "arta") ar fi supusi taxarii veniturilor din proprietate intelectuala; restul, adica trader-ii (care nu sunt creatorii NFT-urilor) vor fi supusi celeilalte categorii de impozitare (adica aia nedefinita precis, dar probabil ca este vorba de venituri din alte surse).
Partea de final este cea mai tare din toata brosura, prezentand o romgleza demna de limbajul elevat pe care ar trebui sa il aiba toate structurile statului (/s):
Data realizării venitului este data la care s-a efectuat tranzacția (vânzarea – cumpărarea NFT), independent de data la care persoana fizică care a vândut produsul alege să tranzacționeze sau să retragă din wallet – ul virtual/să schimbe în FIAT criptomonedele reprezentând prețul produsului.
FIAT reprezintă moneda unei țări pe care propriul guvern a declarat-o ca fiind mijloc legal de plată.
Mai intai apeleaza la termenul "wallet" -- si ala scris prost, ca "wallet spatiu liniuta spatiu ul". Puteau macar sa fi scris "wallet-ul". Probabil au vrut sa faca pe interesantii, dar ma asteptam macar la nivel inalt sa se foloseasca in mod corect romana si sa apeleze la termenul de "portofel". A, ca o mai zbarcim noi pe un forum si mai bagam niste romgleza (desi eu unul incerc sa evit pe cat pot), asta e cu totul si cu totul altceva. Se pare ca si autoritatile se exprima ca si cum ar fi pe forumuri
Apoi, mai baga si termenul "fiat"
Cred ca e prima data cand vad intr-un comunicat emis de ANAF termenul de fiat. Desi e folosit la scara larga, si nu tine de romgleza, am ramas uimit totusi sa ii vad apeland la acest termen, folosit des in comunitatile crypto.
Cam asta e ce am inteles eu din brosura respectiva.