Abd'nin ticaret açığı olsa ne yazar, olmasa ne yazar 17,4 trilyon dolarlık Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) ile ilk sırada zaten, 700 milyar çerez parası onlar için, zaten çinin sattığı şeyler Abd patentli ürünler ve hammaddeler, Abd üretim yapmasi çok saçma zaten hazır ucuz iş gücü olan çinden kendi patentli ürünlerini alıyor, yatırımların kaynağı çine, ucuz iş gücüne bono tahvil satmayacak Turkiyeyemi satacak, ondan sonra itibar yerlerde,
Kadldıkı faizler arttıkça bononun getirisi azalır.Trump ucuz ürün istemiyorsa çinden. Abd'nin 3te 1'i zaten boş, Çinden daha iyi teknolojiye sahip, kursun fabrikalari kim çalışacak ?
Bir amborgaya bakar, Çin ihracatını kesmesi, kendi topuğuna sıkar, geçtim patentli urunleri, ham madde alıyor çinden.
Uzun lafın kısası nasıl bugune kadar devam ettiyse, bundan sonra böyle.
abd 2008 yılı gsyih=15,006,629 milyon abd doları abd 2016 gsyih=18,558,130 milyon abd doları
çin 2008 yılı gsyih=4,040,756 " " " çin 2016 gsyih=11,383,030 " " "
Şimdi geleceği düşünmeyelim gelecek belirsizdir.Dediğiniz Gsyih ile 700 milyar çerez diyorsunuz ama bu ülkelerin vergi sistemi , harcamaları , gelirin nüfüsa dağılımı o paranın ne kadarı dolanıyor ne kadarı yatırıma gidiyor bilmeden. Çerezdir demenizin arkasındaki mantığı merak ediyorum?
Ben abd ile çin arasında sidik yarıştırmıyorum abd nin Trump'ın deyimiyle First olduğunuda biliyorum.
Çin'e ihracat yapan ülkelerin başında Güney Kore , Japonya ve Tayvan geliyor.Çin'in ihracat ettiği ürünler 1 hong kong - 2 abd 3 japonya
Çin'in ihrac ettiği ürünler arasında en önemli kalemler 1=elektrikli makina ve cihazlar 2=mineral yakıt 3=nükleer reaktör
Amerikanın en fazla ithalat yaptıgı ülkeler
1. Çin
2. Kanada
3. Meksika
Abd nin en fazla ihracat yaptıgı ülkeler
1. Kanada
2. Meksika
3. Çin
çin'e ambargo koyorsa hem kendini vurur hem de global dünya anlayışının dışında kalır.(dediğiniz gibi) Kendi büyük firmaları abd falan dinlemez en karlı yere akıtır parayı. Vergi kaçırmalarıda bunun göstergesi. Sonuçta liberaller
Ayrıca transfer fiyatlandırması ile vergi kaçırmalarından da söz etmeliyiz.
Çinin sattığı ürünler abd patentli , bu daha kötü abd istihdamı değil çin istihdamı arttırılmış oluyor.Abd li firmalar kendi ülkelerindeki istihdamı etkiliyor.
=>istihdam artarsa => çalışanların maaşı artar => Tüketim artar =>üreticinin geliri artar ve yeni yatırım yapar => tekrar istihdam artar
bu küçük bir tam istihdam ekonomisi gösterimi bu arada bulunduğumuz ekonomik koşulların temeli istihdama bağlıdır.
Sonuç olarak ne Abd elini kolunu sallaya sallaya bu işten kurtulabilir , ne de Çin kendi insanlarını sömürerek dünya gücü olabilir. Sorun başta yazdığım gibi ciddi bir krizi beraberinde getirmesi.Ayrıca faizler artarsa Bono'nun getirisi azalmaz , artar.Dolar anavatanına döner ve değeri artar.Sonra çin'in üretim maliyeti düşer Abd'nin istihdam açığı artar
Komik değil mi ? Süper güç olmak ne kadar da zormuş abi