üşenmeden okudum bu gereksiz karşılaştırmayı. en çok dikkatimi çeken ethereum un bitcoin den daha güvenilir olduğunu söyleyen yazılar oldu.
sanırım bunu yazan arkadaşların 2016 yılında ethereum da yaşanan "DAO Hack" vakasından haberleri yok. ethereum classic diye birşeyin neden varolduğu hakkında da bir fikirleri yok.
ethereum üzerinde çalışan DAO katmanındaki bir açık sebebiyle 3.6 milyon eth hacker ın hesaplarına aktarılmıştı. bugünkü değeri 3.6 milyar dolar. hack olayı eth katmanında değil DAO katmanında gerçekleşmiş olsa bile, hacklenen eth olmuştu. bu olay sonucunda core ekibi, hacklenen eth ları sahiplerine iade edebilmek için hard fork ile zincire müdahale etti. bunun sonucunda bugün bildiğimiz ethereum ve ethereum classic ortaya çıkmış oldu.hikayenin tamamı aşağıda bulunmaktadır.
ingilizce bir makale ama hikayeyi size anlatır.
https://www.cryptocompare.com/coins/guides/the-dao-the-hack-the-soft-fork-and-the-hard-fork/ben yukarıdaki hikayeye baktığımda;
kendi kod yapısı sağlam olsa bile, üzerine inşa edilen sistemlerden hasar görebilecek,
böyle bir olayın tekrar etmesi durumdan core ekibi tarafından zincirine tekrar müdahale edilebilecek,
bunların sonucunda da gayet merkezi bir yönetimi olduğu sonucu ortaya çıkan,
bir coin size nasıl bu kadar güven veriyor açıkçası anlayamadım. alana da satana da bir şey diyemem. sadece bir şeye para yatırırken bugününe yarınına değil dününe de bakılması gerektiği için bunları yazdım.
bitcoin in block zinciri 9 yıldır internetin tam ortasında durmaktadır ve hala bütünlüğünü korumaktadır.