Pozz!!
Mene zanima rudarenje ali sam u tome totalni neznalac! Pa bih molio ako mi neko moze malo pomoci! Za pocetak me zanima kakva masina mi treba da bih stvorio nekakav profit? Trenutno imam ati hd5770 i 12gigi rama(neznam jesu rami bitni uopce;)) pa me zanima jel se uopce isplati sto radit s tim za pocetak naravno? Znam da bi trebo vise kartica ali me zanima kako je najbolje poceti pa bih molio jos jednom ako moze koji savijet. Spreman sam i uloziti vise love naravno ako skuzim kako ovo radi;)
Ako želiš rudariti bitcoin, nema govora o tome da ćeš koristiti grafičke kartice, obzirom da je njihovo vrijeme prošlo pojavom uređaja za bitcoin rudarenje (pretraži forum za AVALON ASIC, ASICMINER, BFL itd., i biti će ti jasnije o čemu pišem. Jednostavno, GPU rudari troše previše energije i resursa, a stvaraju malo bitcoina u odnosu na nove uređaje stvorene za bitcoin rudarenje. RAM je gotovo nebitan, obzirom da su 2Gb dovoljna za bilo koji operacijski sustav i programe za rudarenje.
Snaga i utrošena energija potrebna za proizvodnju bitcoina, te isplativost rudarenja iskazana kroz izračun uloženog novca u opremu i energiju, može se izračunati unošenjem parametara u kalkulator poput ovog:
http://blockchained.com/profit/ ili sl.
Tvoj sklop bi po ovome kalkulatoru proizvodio dnevni gubitak od cca. -$1 (-$0.81, ako računalo troši cca 400W).
Bitcoin nije način za brzo bogaćenje.
Istina je da se nekome poklopilo da je bio u pravo vrijeme sa novcem na pravom mjestu.
Da si nekim slučajem ranije rudario, pa sa tim bitcoinom platio energiju i kupio novu opremu, možda bi imao bolju i jeftiniju početnu poziciju.
Želiš li zaraditi bitcoin, imaš li kakvih znanja, roba ili usluga koje možeš ponuditi na forumu, bitcoin trgovinama poput BitMit-a ili sl?
Mnogi predlažu da je bolje kupiti i zaraditi bitcoin nego ulagati u rudarenje, obzirom da će rudarenje od sada većinom biti u rukama većih operatera, s kojima će se biti teško nadjačavati.
Ako već želiš rudariti sa GPU, pogledaj neke od alternativnih valuta, možda ti se posreći pa kroz njih uspiješ pokrenuti nekakav svoj interes poput ulaganja u kripto dionice ili sl.
Obzirom da ne čitam Hrvatski podforum često, a ova propovijed kasni, vjerovatno si već sve napisano saznao čitajući forum.
U svakom slučaju, dobrodošao!