i preko paypala kupio BTC. Mene zanima sada s ovom pričom o porezu...Da li sada kad budem dizao taj novac
moram platiti porez?
Imaš cijelu temu tu na hrvatskom dijelu foruma pa pročitaj malo.
https://bitcointalksearch.org/topic/porez-2-2163744
Ukratko kako ja shvaćam problematiku moraš platiti porez na kapitalnu dobit. Znači kada budeš dizao novac plaćaš 12% poreza i prirez prema mjestu prebivališta. To jest plaćaš porez na razliku između cifre za koju si kupio BTC i koju si isplatiš. Sačuvaj si sve tragove o kupovini koje imaš. Dobro će ti doći kada budeš prijavljivao porez. Tako ja planiram napraviti s prijavom sljedeće godine.
Sada će ti se vjerojatno neko javiti nakon mene i reći da samo budale plaćaju porez uhljebima
Vrlo lijepo objašnjeno Trofo Ja bi samo još dodao da sam ove godine prijavio porez na kapitalnu dobit za iznos koji sam zaradio na airdrop-ovima i trejdanjem (nisam imao nikakvu uplatu). Predao sam JOPPD obrazac i nitko me nije tražio nikakve dokaze o uplatama da dokažem da je to stvarno kapitalna dobit. Teoretski da bi sve bilo po zakonu, morao bi platiti porez na drugi dohodak za iznos airdrop-a i onda taj dohodak prikazati kao ulog. Naravno da je to kod nas nemoguće jer airdrop-ove nisam prodavao za fiat i onda opet uplaćivao taj fiat na neku burzu kako bi trejdao. Ovako sam jednostavno priljev novca u JOPPD obrascu prikazao kao kapitalnu dobit i u Poreznoj su bez problema prihvatili obrazac (nakon nekoliko dana dobio sam i mail potvrdu da je obrazac ispravan).