En son yaptığım işlem sonucu ödenen fee ücreti çok garibime gitti. 700 küsür satoşi ücret ödenmiş yanlışlık mı yaptılar merak ediyorum. Benden ve bir kişiden daha kesilen 0.0015 btc direkt fee ücreti olarak verilmiş. Buna rağmen ilk onayı alması bir saati buldu. Miktar büyük değildi.
Bu olayın meydana geleceğine dair önceki mesajlarda yorum yapmıştım/yapılmıştı! Özetle sadece komisyondan değil, kesilen Fee dende pay alınıyor. Yoksa 0.0015BTC Fee nin tamamı transactiona ödenmiyor.
0.0015BTC Fee piyasa normlarına göre yüksek olduğu halde ödenen Fee bazen 0.001BTC bile olmuyor, yukarıdaki örnekte de olduğu gibi.
Evet öyle transferden komisyon alınıyorki bu ücretin adil olmadığını düşünüyorum. Bir başka yerde 4-5 tl kesinti yapılırken koinim neden 3 katı ücret alıyor.
Bahsettiğim işlemdeyse 0.002942 BTC harç bedeli görülüyor, boyut 373 bayt
öncelikle başka yerde 4-5 TL kesinti gibi bir durum söz konusu değil. o sadece itibari para karşılığıdır, bitcoin fiyatına bağlı olarak değişir. koinim bitcoin çekme ücreti 0.0015 bitcoin'dir. diğer türk borsalarının ise 0.0005 bitcoin'dir.
koinim'in fee'yi yüksek tutmasının nedeni malum, bitcoin ağındaki yoğunluk. şöyle bir tablo varken
http://bitcoinfees.21.co/ ve 1. onayı hızlı alma ücreti yaklaşık 330 sat/byte iken koinim'in, herkesi memnun edecek bir fee politikası oluşturması mümkün değil.
aylık işlem hacminiz 1 milyon TL'nin üzerinde olsaydı durumu daha iyi anlardınız. örneğin bizim hacmimiz o boyutlarda ve işlemlerin hızlı gerçekleşmesi için yüksek fee politikasını (şu anki durum itibariyle) destekliyoruz (gelecekte desteklemeyeceğiz). tıpkı madenciliği ve bitcoin core'u da desteklediğimiz gibi. (gelecekte ihtiyatlı olarak destekleyeceğiz)
koinim'in 0.0015 bitcoin keserken ağa daha düşük ödemesi durumu ise normal, cüzdan bunu otomatik ayarlıyor. çektiğiniz miktara göre de değişir ve tamamen şansa bağlı bir durum.
10 bin TL'nin altında işlem yapan kullanıcıların koinim kullanması mantıklı değil.
paribu 0.0005 bitcoin kesiyor ama ağa ödedikleri fee'ler nedir, bunu incelemek lazım. eğer paribu ve btcturk, ticari işletmelerin hesap açmasına izin verseydi, onlar da fee artırımına gidebilirdi. ancak bu borsaların hitap ettiği kesim sadece küçük yatırımcı olduğu için minimum fee politikası güdüyorlar ve zaman zaman kullanıcılardan kestikleri 0.0005 btc'den daha fazlasını bitcoin ağına ödedikleri oluyor. bunu sürdürebilmeleri aslında bir bakıma mümkün ama uzun vadede mümkün değil.
bu, ancak şöyle sürdürülebilir olabilir:
a) paribu'nun veya btcturk'ün bitcoin ağında çalışan yüzlerce/binlerce madencilik cihazı vardır, oradan sübvanse ediyordur ya da işlemleri kendi onaylıyordur ve/veya
b) paribu veya btcturk, al-sat işlemlerinden aldığı komisyon ile bu ücreti sübvanse ediyordur, yani kardan zarar ediyordur. (ancak ben bu iki borsanın hacimlerinin gerçeği yansıttığını düşünmüyorum)