Gece 12 ile 4 arasında tam 4 saat boyunca sitede işlem yapmaya çalışırken yapamayıp başkalarının yaptığını gördüğüm zaman manipülasyonu bizzat yaşadım, burada gelip başkalarının sözüne inanacak değilim kendi gözlerimle gördüğüme inanmak varken. Anlamsız bir tartışma gerçekten, bunu sadece yaşayanlar bilir, yaşamayanlara hayal gelir. Site yönetimi bile bunu kabul etmiş ve hatalarından dolayı özür dilemişken hala bu konuda onları savunmaya çalışmak trollükten başka bir şey değildir gözümde. Bu da benim son mesajım.
ne zaman oldu hocam bu?
yeni bir olay mi? eger oyle ise cok cirkin.
gerci yeni veya eski olmasi cok onemli degil, sonucta ortada bir manipulasyon iddiasi var.
Peki ne oluyor öyle olunca ? Bilmediğimden soruyorum, yani öyle manipulasyon olunca kimin eline ne gçiyor yada geçmiyor. Ne yampaya çalışıyorlar ? Anlayalım.
Diyelim ki benim elimde gecen haftadan 1700TL'ye aldigim aldigim 10BTC var.
Algoritmanin bir elemani, 10BTC, diger elemani 1700TL.Ben bunlari BTC basina en az 50TL kar ile satmak istiyorum (komisyonlari karistirmiyorum basit tutmak icin).
Yani demek oluyor ki, en dusuk satis fiyatim 1750TL.
1750TL de satmak istedigim min. fiyat olarak algoritmanin 3. elemani.Hangi borsada calistirmak istiyorsam bu algoritmayi, API'yi kullanarak piyasasyi okuyan bir script yaziyorum.
En dusuk satis fiyatini okuyorum. Diyelim ki alis 1690TL, satis 1850TL guncel olarak.
Sen de bakiyorsun arada 110TL var, ben daha ucuza satarim, 1800'den hemen gider diye 3 BTC yolluyorsun bu borsaya.
1800TL'den ilan actigin anda, benim scriptim guncel satis fiyatini okuyup 1800TL oldugunu goruyor.
Algoritmanin 3. elemani ile karsilastiriyor. 1800TL'den ucuza satarsam halen istedigim oranda, ya da daha fazla kar eder miyim diye bakiyor. Cevap evet ise, (bu durumda 1799.99TL'yi dusunuyor script), tak diye sen 1800TL'ye satis koyar koymaz 1799,99TL'den ilan koyuyor.
Sen 1790'a koyuyorsun, fakat 1789.99'a koymak halen 1750TL'den karli.
Sen satis fiyatini 1750TL'ye indirene kadar bu bot her defasinda senden 1 kurus ucuza satis koyuyor. 10BTC'nin tamami satilana kadar da durmuyor.
Sen de ya pes ediyorsun, piyasa degissin diye bekliyorsun, ya da 1750TL'den satis koyuyorsun.
Iste o vakit bot bakiyor, 1749.99TL'ye satis koyarsam minimum satis fiyatimin (1750TL) altina dusmus oluyorum diyor ve satis koymuyor artik.
Alis/satis arasindaki fiyat farki yukseldikce, bu scriptin borsa uzerindeki etkisi sinir bozucu seviyelere cikiyor.
Bu fark azaldikca ise pek bir oyunu kalmiyor.
Isi ilerletip, bunu bir arbitraj scriptine de donusturebilirler. Script 2 borsaya bakar, 2 borsada da 30'ar bin TL para ve 10'ar BTC vardir diyelim.
1. borsadan BTC alip, 2. borsada BTC satmak
minimum 10 euro kar getirdigi anda (bunu da iki sitenin guncel alis ve satis fiyatlarini caprazlama karsilastirarak hesaplar) borsa 1'deki mevcut saticidan alim yapar ve borsa 2'deki mevcut saticiya satis yapar. Bir taraftaki 30 bin TL para bittigi zaman parayi banka hesabina cekip, diger borsaya geri yollar.
(Benim yaptigim bu, fakat islemi otomatik yaptirmiyorum, aradaki fark istedigim degere geldigi zaman script bana mail yollayarak haber veriyor.)
Bunu da gelistir, 5 borsayi birbiri ile cross referans et.. Falan filan..
Sirf su mesaji okuyarak bile azicik yazilim bilgisi olan ve API'ler ile deneyimi olan biri gidip bu botu 3-5 saat icinde yazabilir simdi..
Koinim'in bu sekilde bir bot calistirmayacagini dusunuyorum cunku boyle bir script dusuk hacimli bir borsayi mahfedebilir, gordugunuz gibi..