Teljesen uj vagyok a bitcoin vilagaban. Nagyjabol azert mar kepbe raztam magam, par hete eg a kezem alatt a gugli, a kapcsolodo temaktol, es lenne par tisztazatlan kerdesem.
Angliaban elek. Es magyarorszagon, szuleim hazaban szeretnek felhuzni egy szerverparkot szepen lassan.
Ami jelenleg rendelkezesemre all:
- egy ures muhely, amiben a 40 fokos nyari napokon 14 fok van
- 14huf/kwh az aram dij.
- apam, aki lenne a "karbantartom"
- 20/10 internet (ha jol ertesultem az internet ami a legkevesebb kell a mininghez)
- kb 2 erosebb gepre elegendo kezdotoke
Amire meg szuksegem lenne:
- egy kis technikai segitsegnyujtas, hogy hogyan lehetne megvalositani a tervemet, gondolok itt a milyen gepet, es hol vegyem.
- szoftveres segitsegnyujtas. Ezeknek a gepeknek van sajat firmwareje vagy nekem kell beszereznem?
- profit. Ez lenne a fo cel, viszont nem akarok gamble-zni. Milyen modon lehet bitcoint banyaszni? Lehet hogy most kicsit az elozo hozzaszolasokba kar volt beleolvasni, es lehet osszezavart a par kulcsszo amit kivettem pl kaszino.
- egy kis leiras a poolokrol, hogy is mukodik, mennyit vesz le, stb.
- a hashpowert kiadni vagy hasznalni eri-e meg jobban?
Nagyjabol ennyi jutott eszembe, de meg biztosan van par kerdesem, de nagyon hosszu nap volt, es az agyamnak mar pihennie kellene szoval, aki segitene nekem ezekben a dolgokban, vagy hogy egyaltalan megeri e meg bitcoinnal foglalkozni, annak nagyon megkoszonnem.
Egyebkent egy nagyobb szerverparkot szeretnek idovel letrehozni mint ahogy a kinaiak is csinaljak
Koszonom ^^
Szia!
Először el kell döntened, hogy milyen algoritmuson alapuló coint akarsz bányászni. Pl. Bitcoint csak valamilyen ASICminer-el érdemes. A két legjobb gyártó amik közül manapság választhatsz a Bitmain (http://bitmain.com/) vagy a Canaan (https://canaan.io/). Arra számíts, hogy nagyon mélyen bele kell nyúlnod majd a zsebedbe, főleg az Antminer S9 esetén, ha egyáltalán tudsz venni, mert szerintem nem győzik gyártani. Kezdésnek szerintem vegyél valami szerényebbet, nehogy később megbánd a dolgot. Pl. a jofogáson is árul valaki egy Antminer S7-et (http://www.jofogas.hu/magyarorszag?q=bitcoin).
Vannak ezek a kis USB stick-es minerek is, pl. https://www.amazon.co.uk/BitFury-Red-Fury-Bitcoin-Miner/dp/B00HNR1HW8. Ezekkel ma már szinte semmit nem fogsz tudni bányászni, de 3-4 ezer forintért már lehet venni egyet, és arra mindenképp jó, hogy kitapasztald, hogy hogyan lehet felsetupolni egy minert, hogyan lehet csatlakozni egy mining poolhoz, és hogy megtanuld az alapokat.
Arra is gondolj, hogy a difficulty folyamatosan nő, ugyanazzal a miner-el egyre kevesebb bitcoint fogsz tudni bányászni. A beruházás megtérülése (hacsak nem megy fel a bitcoin ára az egekbe, még ennél is sokkal jobban) S7-nél legalább 1 év, de inkább évek, az S9 meg több mint 2000 Euro-ba kerül, használtan meg még nem is lehet kapni... A bányászod éjjel-nappal maxon fog járni, szóval ha pehhed van, előbb utóbb ki fog nyekkenni. Ha szerencséd van akkor persze nem történik ilyen, de pár év múlva már az S9-el sem fogsz tudni sokat bányászni, és túladni sem lesz könnyű rajta, hiszen már sokkal jobb hardverek lesznek a piacon.
A Bitmain gépeknek van saját firmware-e, csak fel kell konfigolnod a mineredet, és bányászhatsz vele. A Canaan gépeket pl. Raspberry Pi-vel tudod vezérelni.
Ha esetleg altcoin bányászatban gondolkodnál, ahhoz elég egy videokártya. Úgy tudom, hogy az ATI kártyák alkalmasabbak rá, de ezt csak hallomásból, sosem jártam utána, nekem is mindig ATI volt, én is azzal bányásztam. Ha videokártyán bányászol, az jobban le fogja terhelni, mintha a legújabb számítógépes játékokat tolnád max grafikán 0-24-ben. Szóval itt is lehet számítani kinyekkenésre.
Ezeket érdemes megnézni: ATI: AMD Radeon RX 480. Nvidia: NVIDIA TITAN X.
Hogy mit és mivel éri meg bányászni: pl. www.coinwarz.com
Minden poolnál mások a feek, utána kell járni. Előbb el kell dönteni, hogy mit akarsz bányászni. Az egyes poolok általában FAQ vagy Help section-ben leírják, hogy hogyan kell felsetupolnod a minered.