Baš sam danas gledao taj Crypto.com ali skupo mi je imati tako puno MCO tokena da bi imao Netflix. Kako sam dobro izračunao, treba stejkati protuvrijednost $2.000 što mi je stvarno puno.
Crypto.com (bivši Monaco), je uspio na neki način povezati crypto i fiat. Plaćate fiatom a dobivate crypto. Imaju trenutno jedinstven CashBack program od 1 do 5%. Karticu možete "puniti" fiatom ili cryptom (jedno vrijeme je bila samo mogućnost "punjenja" fiatom, ali su to opet omogućili).
Da bi imali mogućnost CashBack solucija potrebno je zaključati na 6 mjeseci 50 (2%), 500(3%) 5000(4%) itd... MCO coina. Kak je kolega Big_ napisao većina benefita je već dostupna od 50 uloženih MCOa.
Sukladno ostvarenom postotku, iznos CashBacka će Vam automatski biti dodjeljen u MCO protuvrijednosti. I zbilja su korektni (za sad).
Nema baš puno VISA kartica koje Vam omogućavaju da dobijete natrag 2-5% plaćenog iznosa.
Druga interesantna stvar je što imaju "posebne" partnere gdje CashBack ide do 10% (uz 50 ili više uloženih MCOa). U Hrvatskoj to vrijedi (provjereno) za Kaufland, LIDL, McDonalds i Glovo. Znači platite recimo u LIDLu 500kn karticom i dobijete natrag 50kn vrijednosti u MCO. I tako bi trebalo biti do 30.9. (do kad traje promocija).
Crypto.com je izdao 2 tokena. MCO i CRO.
MCO token je "valuta" u kojoj Vam isplaćuje "cashback" i potreban Vam je (zaključan) ako želite imati pogodnosti. Trenutno su plasirali oko 50%. Vrijednost je bila do 5.5USD, trenutno oko 4.1USD. Kako će se u budućnosti kretati vrijednost ovog tokena teško je reći, i definitivno ovisi o priljevu novih korisnika Crypto.com kartice.
Crypto.com se dosta reklamira, i točno se vidi kad postanu dostupni u određenoj zoni kako vrijednost MCOa poraste (potražnja).
Osobno, MCO pretvaram u stablecoin, držim samo minimum koji mi je potreban za benefit kartice.
CRO token, trenutno 10.mjesto na CoinmarketCap-u. Coin koji propagiraju i populariziraju na svojoj burzi. Crypto.com/exchange Ukoliko "zaključate" 10000 CRO coina (180 dana), dobivate godišnji prinos od 20%. Trenutna vrijednost je oko 0.145USD, i uvijek blago raste. Raste radi raznih akcija i promocija koje organiziraju (a preduvjet je da imate "zaključane" coine).
Crypto Syndicate, je jedna od takvih akcija gdje Vam na burzi omogućavaju da kupite određeni altcoin ili čak BTC u 50% cijene (sukladno određenoj količini). Čini se malo komplicirano ali funkcionira.
U naravi, Crypto.com skoro svaki tjedan najavi neku Syndicate akciju (primjerice trenutno je u tijeku akcija NEO coina vrijednosti 500.000USD).
U datom trenutku,"zaključaju" tečaj, otvore prijave i obično se u roku 24 sata javi od 10000 do 20000 članova. Nakon 24 sata zatvore prijave i iznos NEOa u vrijednosti 500000USD podijele na primjerice 10000 prijavljenih. Svaki član ima pravo kupiti NEO coina u vrijednosti 50USD sa 50% popusta (u trenutku zaključavanja tečaja).
Primjerice u posljednjoj Syndicate akciji sam uspio kupiti 36USD vrijednosti KNC coina za 18USD.
Tu su i drugi benefiti: Netflix, Spotify, Lounge, referal itd...
Da li će Crypto.com scam ili ne? Da li će se jednog dana urušiti (Ponzi)?
Projekt je definitivno inovativan, scam nije, jer se radi o dužem projektu, sa reguliranom legislativom u USA, EU, Aziji itd... Kartica su izdali nevjerojatno puno. Sad, da li će uspjeti održati ovaj tempo i interesantnim akcijama motivirati članove da učestvuju u ovim akcijama treba vidjeti.
Meni se ovo čini interesantno, ali opet treba biti oprezan.
Kao jedan pozitivan znak odnosa prema korisnicima navest ću primjer WireCard blokade. Izdavač Crypto.com VISA kartice za EU je bio Wirecard. Kad je blokiran u roku 2 sata Crypto.com je doznačio kompletan iznos koji sam imao na kartici (u fiatu) na moj MCO račun (protuvrijednost). Kartica je opet proradila, mislim za 4 dana.
Kartica uglavnom prolazi svugdje (VISA), ali ako slučajno se pojavi problem, platite sa Curve.com agregatorom, koji to naplati od Crypto.com (i dobijete cashback).
Isprika na dugom postu, no nadam se da sam bar malo pomogao sa informacijama, i ako mogu bilo što pojasniti, tu sam...