Pages:
Author

Topic: İnanç ve varlık tartışması - page 2. (Read 903 times)

sr. member
Activity: 308
Merit: 251
May 25, 2020, 05:06:57 AM
#57
türk tipi ateistlerin (%95, çok az istisna vardır) temel davranışları böyle cımbızcılık yapmaktır.


tevbe 4'te anlaşmaya uymayan ve bozgunculuk yapan bir gruptan bahsedilmektedir.

tevbe 6 ve 7'de buna rağmen pişman olup sığınma talepleri olursa onları güvenli bir bölgeye ulaştır der.



Madem tevbe 4-5-6-7 dediğiniz gibi o dönemdeki bir gruptan bahsediyor o zaman diğer ayetlerde o dönemin ayetleridir. 2020 yılında yaşayan bir insanı ilgilendirmez hocam.

legendary
Activity: 2072
Merit: 1138
May 25, 2020, 05:04:46 AM
#56
@ekiller Hocam İslam özelinde konuşacak olursak, olayın bir itikad bir de amel (davranış) tarafı var. Bu yüzden islamın şartlarının yanında imanın şartları da var. İman etmek=inanmak diyebiliriz, islam=iyi bir müslüman olma gayretiyle yapılan davranışlar... mesela Allah'a kitaplara peygamberlere inanmak iman meselesidir...bunlar inancın gereğidir ve olmazsa olmazdır. İslamın şartları ise belirli şartlar altında yapılması gereken farzları ihtiva eder. bunun dışında büyük ve küçük günahlar da var yani yapılmaması gerekenler...işte asıl paradoks orada yaşanıyor ki normal olanı da budur. insan günah işler, tövbe eder, Allah bağışlar (bağışlayacağı umulur) yani herkes kendisine yaraşanı yapar. tabi burada "bol bol günah işleyelim" diyen yok Smiley
geçenlerde mezhepler konusunda konuşurken de aslında yine bir ayrıntıyı(!) gözden kaçırdık o da itikadi mezhepler: genel kabul gören iki mezhep var maturidilik (türklerde yaygın) bir de eşarilik...bunun dışında onlarca mezhep kurulmuş yayılmış yıkılmış gitmiş...hariciler şunlar bunlar...dolayısıyla Türk tipi müslümanlık var mıdır? abartmamak kaydıyla vardır diyebiliriz...nedir bu Türk tipi müslümanlık: amelde hanefi, itikatta maturidi şeklinde özetleyebiliriz. yine alevilik bildiğim kadarıyla türklere has bir mezhep...

Ve böyle kaypakça yaşayıp cennet hayali kurmaktansa. İnançsız olarak yaşar ve hak ettiğim yer sırf inançsız olduğum için; Var ise cehennem ise ona razı gelirim.
pireye kızıp yorganı yakmanın alemi yok üstad, bırak sobayı kibrit ateşine dayanamayız Wink müslümanların temsildeki zaafiyeti nedeniyle ebedi hayatı riske atmak pek mantıklı değil! kaldı ki müslümanlık da derece derece, cennet-cehennem de derece derece...yani herkes aynı yere gitmeyecek Smiley
member
Activity: 1106
Merit: 25
May 25, 2020, 05:03:46 AM
#55
Avrupa'da ya da Amerika da böyle midir bilmem ama en çok din ile ilhili sorular bizim ülkemizde soruluyor.. Ramazan ayinda tv de hocalara  yok denize girdim orucum bozulur mu? Cevap sen denize girersen bozulmaz ama deniz sana girerse bozulur😀
Bir sürü kitap var ac oku kendin araştır aklını kullan. Biz Topluluk olarak cahiliz özellikle okumama cahili  bunu kabul edip ona göre çözüm üretmeliyiz
legendary
Activity: 2184
Merit: 1131
May 25, 2020, 04:56:26 AM
#54
türk tipi ateistlerin (%95, çok az istisna vardır) temel davranışları böyle cımbızcılık yapmaktır.


tevbe 4'te anlaşmaya uymayan ve bozgunculuk yapan bir gruptan bahsedilmektedir.

tevbe 6 ve 7'de buna rağmen pişman olup sığınma talepleri olursa onları güvenli bir bölgeye ulaştır der.


şimdi kurtuluş savaşı sırasında ordularınızla çanakkale savaşında olduğunuzu, "anzak ve yunan askerlerine karşı yumuşak davranın" diye emir verdiğinizi düşünün! böyle bir şey olmaz, hayatın gerçeği değildir, savaş alanı savaş alanıdır!



maide 51 de bu ve benzeri gerçekleri çarpıtanlar için geçerlidir, gerçeği çarpıtan samimi olmayan biri ile neden dost olayım ki..

“İnsan, birlikte en çok zaman geçirdiği beş kişinin ortalamasıdır.” Jim Rohn



bu forumda sürekli bir organize din karşıtı söylem çabası olduğu için de kimin kendini parlatmak ve öne çıkarmak çabasında olduğunu anlamak zor olmasa gerek.

son olarak eklemek zorundayım ki, güneşi eşkenar üçgen olarak yaratmadığı için tanrıya o konuda ben de kırgınımasdafazx
legendary
Activity: 2254
Merit: 1446
Cashback 15%
May 25, 2020, 04:34:06 AM
#53
Quote
Türkiye'de çoğunluğun İslamın ne olduğunu bilmemesi.
allahlık oynamayı bırak, kimin islamın ne olup olmadığını sen bilemezsin. hatta kimse bilemez!

bunları yazmadan önce türklerin sahip olduğu eski inanışları araştır. selçuklu dönemi, osmanlının kuruluş döneminde ülkedeki müslümanlık anlayışı nasılmış? insanları karıştırırak ne elde etmeye çalıştığınızı anlamıyorum. vahabi düşüncesine mi sahip olsunlar!

edit:

Quote
Yok Türk tipi müslümanlık yok Arap tipi. Kuran da böyle bir şey yok onu söyliyeyim.
bunu herkes biliyor ama atladığınız çok büyük bir nokta var sevgili @ekiller. dinin bir kültür olduğunu unutuyorsunuz. eski alışkanlıklarını silip arap hayat tarzında yaşayabilir misin? bunu bu topraklara uygun şekle sokuyor insanlar. şu an insanların "müslümanlık" olarak yaptığı çoğu batıl inanış eski alışkanlıklardan. niye bir gecede silip atamıyorsun? bir gece cahil kalan bir milletin bunu rahatlıkla yapması gerekiyordu. Grin

bir kişinin müslüman, ateist, hristiyan, musevi olması benim için önemli değil. isterse makarnaya bile tapsın bana ne? sadece kalkıp "makarna bu bu bu!" diye kafama vurmasın. çok da umrumda mk milletin müslümanlığını tam yaşayamaması. genel ahlak kuralları içinde yaşayan bir insan olduktan sonra isterse erkek haliyle çarşaf giysin.
legendary
Activity: 2212
Merit: 1112
LLP Programming & Electronics
May 25, 2020, 04:31:52 AM
#52
 Bence, bir insanın neye inandığı değil ne yaptığı ve nasıl yaşadığı önemli olan. İnançlarını ön plana çıkartarak yaşamaya çalışmak ise bir kitlenin mensubu olduğunu sürekli ve baskın şekilde ifade ederek o kitleden destek ve güç almaya çalışmak olarak yorumluyorum ben.
Buda ardında çıkar olan bir durumdur. Eğer Allah var ise ve onun ile kulu arasında bir gönül bağı var ise zaten Allah kulunun içini biliyordur dimi ? Böyle deriz hep zaten. Peki o halde 2 de 1, ben müslümanım, ben yahudiyim, biz böyleyiz, şöyleyiz,  Müslüman kardeşlerimiz falan diye hitabetlerde bulunmak niyedir ? Bu söylemlerin altında yatan hissiyat aslında fanatikçe mensubu olduğun topluluğu savunmak, öne çıkartmak ve bu topluğun parlayan bir yıldızı olduğunu diğerlerine göstermektir.


Ben tek tanrılı düzene inanan bir insanım, tanrıya olan inancım su götürmez bir gerçek ancak ateist olan kişilerin neden sürekli olarak tanrının olmadığını kanıtlama çabasında olduğunu anlayamıyorum.........

Kısmen yazdığın post içinde kendin cevabını da vermişsin, bende ekleyeyim.  Bu dediğini her ateist yapmaz. Maksatı show yapmak olanlar yapar. Aynısı inançlı kesimde de vardır. Sürekli Allah'ın varlığını ispat etmeye çalışan şahıslar vardır.
Aklı başında bir ateist (Buna kabaca gerçek ateistler diyelim )  zaten var olmadığına inandığı bir şeyin, yokluğunu ispatlamaya çalışmaz. Çünkü zaten yok olan bir şeyin yokluğunu ispatlayamaz. Aynı şekilde gerçekten gönül bağı ile Allah inancı olan kişiler de sürekli Allah vardır, Allah vardır diye bir ispat çabasında bulunmaz. Çünkü Allah var ise onları zaten görüyordur ve bu inançlı kişilerde bunun farkındadır.

Allah her ne kadar güzel bir fikir ise de, varlığı da yokluğu da ispat edilemeyen bir paradoks gibidir. Bu neden ile de zaten inanmak yada inanmamak var.
Cennet, cehennem ve sonsuz yaşam her ne kadar güzel bir düşünce ise de, oda ispat edilemez. (Ve bana çok insansı yapım bir fikir gibi görünüyorlar).

İnsanlar yaşamları boyunca genellikle otomatik olarak inandıkları şeylerin gerektirdiklerini yapar.
Örnek olarak, birinize desem ki;  "Elini şu kor ateş dolu sobaya sok elin yanmayacak."  muhtemelen bana inanmayacak ve inandığı şeyi yapacaktır. Yani elini sobaya sokmayacaktır. Çünkü ateşin elini yakacağına inanmaktadır ve bunun kanıtları da vardır.

Fakat benim anlamadığım bir şey ise, toplumun %90 dan fazlası sorsan müslümanım der ve inançlı olduğunu söyler. Ama inancının gerektirdiklerini yapmaz.
Din kuralları keskin çizgiler ile belirtilmiştir kitaplarda.     Nedir bu inancın gerektirdikleri ?
En basitinden imanın şartları, islamın 5 şartı ve ibadetlerin kabul olma şartları olarak belirtilmiştir bunlar. Adı üzerinde ŞART  koşulmuş şeyler var.
Birde yapılmaması gereken günah olanlar var.

 Ee şimdi ben etrafıma bakıyorum herkes inançlı, müslüman. Ama kimi bu şartları yerine getirir iken büyük çoğunluk getirmediği gibi üzerine de bir dolu günah işliyor. Karı kız muhabbetleri, alkol, uyuşturucu, evlilik dışı ilişki, zina, faiz ile kazanç sağlama vs vs.   E hani müslümandın ? Hani Allah a inanıyordun ?  Caminin yolunu bilmez, haftada 1 banyo yapar yada onuda yapmaz pis pis gezer, oruç tutmaz.
Nasıl müslümanlık bu nasıl inanç? Tamam böyle yaşamakta yine inanç.  Ama sen neye inanıyorsun? hangi din hangi allah ? Yok öyle bir din ve Allah.

Çoğu işine geldiği gibi bir Allah ve din yaratmış kendine ona inanıyor. Sonrada inançlıyım, müslümanım diye çemkiriyor.
Yok efendim Türk tipi müslümanlık yok Arap tipi. Kuran da böyle bir şey yok onu söyliyeyim. Oldu olacak daha kategorize edelim ve Ege tipi Akdeniz tipi müslümanlık olsun. Hatta şehirlere göre. Pff  olur mu yani öyle şey ?
 
 Şimdiye kadar okuduğum kitaplar; 2 kere Kuran-ı kerim, 1 kere incil,  matta, luka, yuhanna, markos. Bir ara Tevrat  okumaya da yeltenmiştim bitirmedim. Okuduğum bu kitaplarda hiç dinlerin coğrafi lokasyonlara göre serbestçe yaşanabileceğinden bahis yok.  Eee peki o zaman bir inancın mensubu olduğunu söyleyip ama onu böyle serbestçe, işine geldiği gibi, kafana göre yaşamak neyin kafası ?

Biraz önce içi ateş dolu sobaya elini sokamayan sen, (Elinin yanacağına inandığı için) şimdi işlediğin büyük günahlar ile  cehennemde yanmayı göze alabilecek kadar ya aptalsın, ya çok delikanlısın buna değer diyorsun, yada kusura bakma ama sen İNANÇLI falan değilsin.  Hiç bana Allah, kitap, müslümanlık, islam diye sallama o zaman.  ... "....Derim ben adama".  

Ben inançsız bir insan olarak, (Ateist yada ne derseniz)  inançlı görünen bu tayfanın yaptıklarına akıl erdiremiyorum.
Ve böyle kaypakça yaşayıp cennet hayali kurmaktansa. İnançsız olarak yaşar ve hak ettiğim yer sırf inançsız olduğum için; Var ise cehennem ise ona razı gelirim.
sr. member
Activity: 308
Merit: 251
May 25, 2020, 04:07:39 AM
#51
Quote
Türkiye'de Türk tipi Müslümanlık var mesela cuma namazı, zekat, kurban, 30 gün oruç ile ülkenin çoğunlugu ben Müslümanım diye geçiniyor. Nerede kaldı dinin emrettiği cihat?
bunu ben yazmış olabilir miyim? gerçi ben "cihat" kelimesi kullanmam hiçbir zaman. bir kere bunun adı türk tipi müslümanlık değil, anadolu müslümanlığıdır. siz ne sanıyorsunuz türkler müslüman olmak için sıraya girdiğini mi? balkan savaşı dönemimde bosnalılar "bizim müslümanlığımız türkiye'deki müslümanlıktan" derdi. sonra her şey değişti.

@blacknavy sana gök tengri inancı yakışır ama nedense pek yanaşmıyorsun. tahminim o içindeki minik muhafazakar blacky buna karşı çıkıyor. kır zincirlerini rahat ol. Grin

@drgr33n hocam sen ciddi misin? uğur dündar gibisin.

Türk ya da Anadolu tipi Müslümanlığı farketmez gerçek olan Türkiye'de çoğunluğun İslamın ne olduğunu bilmemesi. Deist bile İslamın getirdiğin düzeni seviyorum diyebiliyor bu kafaya ulaşmak kolay değil hocam

Quote
Haram aylar çıkınca, müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün, esir alın, kuşatın ve onları her geçit yerinde gözetleyin. Şayet tövbe ederler, namazlarını kılarlar ve zekâtlarını verirlerse artık onları serbest bırakın. Allah yargılayıcıdır, bağışlayıcıdır.

Tevbe Suresi 5 https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/Tevbe-suresi/1236/1-6-ayet-tefsiri

Burada ne yazıyor yukardaki deist ne yaşıyor kafa böyle işte.

Ben Müslümanım diyen gavurlarla dost olamaz! Theymos ile dost olamaz Grin

Quote
Ey iman edenler! Yahudileri ve hıristiyanları veli edinmeyin. Onlar birbirlerinin velileridir. Sizden kim onları dost edinirse şüphesiz o da onlardandır. Allah zalimler topluluğunu hidayete erdirmez.

Mâide Suresi - 51 https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/M%C3%A2ide-suresi/720/51-ayet-tefsiri


Ayrıca garson örneği vermiş. Garsona sipariş veririm getirdiğinde teşekkür ederim çok memnun kalırsam bahşiş bile veririm. Tanrı beni yaratırken bana mı sormuş ben teşekkür edeyim?  Verdiği örnek bile çöp!
legendary
Activity: 2254
Merit: 1446
Cashback 15%
May 25, 2020, 03:39:36 AM
#50
Quote
Türkiye'de Türk tipi Müslümanlık var mesela cuma namazı, zekat, kurban, 30 gün oruç ile ülkenin çoğunlugu ben Müslümanım diye geçiniyor. Nerede kaldı dinin emrettiği cihat?
bunu ben yazmış olabilir miyim? gerçi ben "cihat" kelimesi kullanmam hiçbir zaman. bir kere bunun adı türk tipi müslümanlık değil, anadolu müslümanlığıdır. siz ne sanıyorsunuz türkler müslüman olmak için sıraya girdiğini mi? balkan savaşı dönemimde bosnalılar "bizim müslümanlığımız türkiye'deki müslümanlıktan" derdi. sonra her şey değişti.

@blacknavy sana gök tengri inancı yakışır ama nedense pek yanaşmıyorsun. tahminim o içindeki minik muhafazakar blacky buna karşı çıkıyor. kır zincirlerini rahat ol. Grin

@drgr33n hocam sen ciddi misin? uğur dündar gibisin.
sr. member
Activity: 308
Merit: 251
May 25, 2020, 02:58:43 AM
#49
Quote

Bir üye bu mesajı yazmış mesela.

Siktirgit. Dün beni blokladığını söyledin https://bitcointalksearch.org/topic/m.54490825 bugün 1 ay önceki mesajımı alıntılayıp bana cevap veriyorsun adam olsan Sahte Mehdi Cemaatinden para alıp almadığını açıklardın. Çevrenede anlat bu hikayeleri sahte mehdi cemaatini ifşalayan adamı karaladım de gurur duyarlar seninle.

legendary
Activity: 2072
Merit: 1138
May 25, 2020, 02:29:05 AM
#48
@Blacknavy kardeş islam'dan doğru düzgün haberi olup da çıkan birinin başka bir dine inanması, sebat etmesi imkansıza yakın çünkü anlamsız gelir. napacak ki buda heykeline mi secde edecek, Hz İsa'ya tanrı mı diyecek vs vs kısacası bizden ya müslüman ya deist-ateist olur Wink
legendary
Activity: 1218
Merit: 1291
May 25, 2020, 01:25:37 AM
#47
Ben tek tanrılı düzene inanan bir insanım, tanrıya olan inancım su götürmez bir gerçek ancak ateist olan kişilerin neden sürekli olarak tanrının olmadığını kanıtlama çabasında olduğunu anlayamıyorum. Ben deist olarak (belki de tatlı su müslümanı emin değilim) İslam'ın hadislerden bağımsız olarak topluma getirdiği düzeni seviyorum, bir deist ile bir müslümanın bu konularda tartışmasını anlıyorum ancak bir inanan ve bir inanmayan varken ateist-müslüman tartışması yapmak ne kadar doğru veya sonuç alınabilir bilmiyorum. Bu bir inanç meselesidir, sen olmadığına inanıyorsun adam ise olduğuna inanıyor.

Benim İslam'da beğenmediğim tek nokta, dinin devlet tekelinde olması gerektiğini düşünmem ve ümmetçilik anlayışını reddetmem. Bunun dışında gerek ataerkil yapısı, gerek koyduğu kurallar ve ahlak anlayışı ile 'bildiğim kadarı ile' pek bir sorunum bulunmuyor ki zaten kendi çapında çeyrek muhafazakar bir tip olduğum için ne yalan söyliyim çoğu kural işime geliyor. Kuran'ı okuma fırsatım henüz olmadı ancak üniversite bittikten sonra iş aradığım dönemde piyasada en çok inananı olan (top seller) dinleri tek tek okuyarak kendi aklım ile neyin doğru neyin yanlış olduğunu test etmek ve eğer mantıklı bulursam da bunlardan birinin mensubu olmak istiyorum. Eğer gerçekten tanrı varsa (benim inancım %100) ve beni hareketlerinden sorgulanabilir bir birey olarak bu dünyaya getirdiyse, benim idrak yeteneğim doğru olan dini idrak etmek için elverişlidir. Ön yargısız bir şekilde, hadisi vesairesi bakmadan direkt olayın özüne ineceğim.

Quote
Türkiye'de Türk tipi Müslümanlık var mesela cuma namazı, zekat, kurban, 30 gün oruç ile ülkenin çoğunlugu ben Müslümanım diye geçiniyor. Nerede kaldı dinin emrettiği cihat?

Bir üye bu mesajı yazmış mesela. Tanrıya inanmak, hatta onu doğru bir şekilde diğer insanlara aktarmak, hatta ve hatta iyi bir insan olup çevrendekiler için olumlu ve doğru bir örnek teşkil etmek bile bir cihattır (cihat kelimesinden de, kullanandan da hoşlanmıyorum, tehlikelidir ancak Bilal'e anlatır gibi anlatmak gerekti).

Quote
Tanrı her şeyi yaratmış her şeyi biliyor ve gücü var insanın kendisine ibadet etmesine ne ihtiyacı olabilir? İnsanın Tanrıya ihtiyacı varmıdır? Varsa günlük hayatta Tanrı ne işe yarıyor sabah kalkıp bizim yerimize işe mi gidiyor akşam markete gidip yiyecek mi getiriyor ay sonu kirayı mı ödüyor?

Koskoca tanrının insanın ibadetine ihtiyacı falan yok (galaksiyi yaratmış, galaksiyi. sen kimsin ya -tayyip ses tonu ile) ancak insan bir teşekkür eder değil mi? Garson bile önünüze bir yemek koyduğunda usulen teşekkür edilir, her işin bir raconu vardır. Tanrı sana can verdiyse gece yatağında iki dua edersin, bu kadar basit. İman/tapınma ya da nasıl adlandırıyorsan, senin içinden nasıl geliyorsa öyle olmalıdır. Ben bir insan olarak bile; bana bir insanın isteksiz bir şekilde teşekkür etmesindense, istekli ve samimi bir gülücüğü tercih ederim.

Sonuç: Ateist 1aderlerime sesleniyorum, abi sen inanmıyorsun zaten (farkındasın değil mi)? İnanmadığın bir şeyin olmadığını kanıtlayamazsın, sana göre zaten yok. Ben mesela SAODA Bitkisinin olduğuna inanmıyorum, so what? Bütün gün SAODA Bitkisi'nin olmadığını sana nasıl anlatayım? Vallahi çok az kaldı forumdaki ateistler yakında beni imana getirecek.
legendary
Activity: 2072
Merit: 1138
May 01, 2020, 05:52:35 PM
#46
Fanitikçe Ateist olanlara karşı olduğum gibi, fanatikçe inançlı olanlara da karşı birisiyim.
Çok doğru bir söz. Eskiden bir arkadaşım vardı. Zabah akşam din din din... Muhtemeldir o dönem bizi "kafir" gibi görüyordu, neticede sigara içen, kızlar hakkında konuşan insanlardık Cheesy ama sonra nolduysa bu vatandaş cozuttu, içkiye verdi kendini, abuk subuk hardcore ilişkiler vs resmen farklı biri oldu ve bu defa antidinci oluverdi. Sanırım psikolojik olarak kendini bu şekilde rahatlatıyordu, içinde bulunduğu tezatlığın sesleri onu daha çok öfkelendiriyor sürekli hem eski kendisine kızıyor hem yeni durumunun verdiği, alışkanlıktan gelen, pişmanlık duygusu onu bitiriyordu. Sokakta gezen öpüşen koklaşan çiftlere imreniyordu, asla onlar gibi olamayacağını düşünerek..günah işleme korkusundan sıyrılması, filmlerdeki gibi aşk sahneleri onun için hayaldi. Belki bir açıdan jinekologun seks hayatına benzetebiliriz durumunu Cheesy
İşte o yüzden ne yapıyorsak yapalım hangi dine inanırsak inanalım ya da inanmıyorsak da aşırıya kaçmamak gerekiyor. Herkesi olduğu gibi kabullenmek, kendimizi üstün görmemek, başkalarının inançlarına ya da inançsızlığına saygı göstermek çok zor olmamalı...
legendary
Activity: 1218
Merit: 1291
April 30, 2020, 05:53:04 PM
#45
Tanrı tanınmak ve bilinmek istemiş olsaydı 200 bin yıl sonra doğru ve kalıcı dini göndermezdi. Dünyadaki insan yaşamı Ortadoğu dinlerinden öncede vardı. Bana göre dinlerin tamamı insan uydurmasıdır bugün teknoloji çağında biri size Tanrıdan mesaj aldığını söylese inanmazsınız hatta ona deli bile diyebilirsiniz. Binlerce yıl önce telefonun, internetin olmadığı cahiliye devrinde yaşanmış bir olaya inanmak ve ortalama 80 yıl yaşacağınız hayatınızı buna göre şekillendirmek bana göre büyük bir kumar.



1- tanrıyı olası bir kavram olarak ele alırsak, bir tanrıya inanmış olmam beni sonsuz kazançlı ve 70 yıllık kısıtlı bir yaşam seçimine iter.

bu kısıtlılıkları da gayet makul buluyorum; hayatımın bir döneminde pek çoğunu gerçekleştirdim ve bugün keyfi seçimlerimle bile bu kısıtlılığı seçebilirim.

2- tanrının olası varlığı, inanmamış olanı 70 yıllık kısıtlı kazanca ve sonsuz kayba uğratır.

3- benim için sonsuz kazanç ve kısıtlı kayıp, sonsuz zarar ve az kazançtan daha fazla akıllıca bir seçimdir.

Trader adamin hali her yerden belli oluyor, gerçek traderler cennette buluşacak inşallah Grin
legendary
Activity: 2072
Merit: 1138
April 30, 2020, 05:41:12 PM
#44
Bence din tartışması yapmak gereksiz. Hem yeri burası değil hem de böyle bir tartışmadan sağlıklı sonuçlar çıkmaz. Herkes kendi bildiği doğruyu savunacaktır. Ayrıca herkesin inancı kendinedir; bilgi almak isteyenlerin de kutsal kitaplara, hadislere, güvendiği kaynaklara bakarak araştırmasını yapması en doğrusudur. İlla da tartışmak istiyorum diyenler varsa, onun da elini tutamayız elbette. Tek konu üzerinden yapsınlar bakalım. Belki bu başlık merkezi hale gelerek fayda sağlar.

üstad bu tartışmalar hemen her yerde yapılıyor zaten, evde-okulda-işte-sosyal medyada...hatta burada da yapılıyor ama genelde kaçak güreşiliyor Smiley en azından insanlar relax ve özgür bir biçimde düşüncelerini söylemiş olur. Kim bilir belki fikrini değiştiren bile olabilir Roll Eyes

Bana göre öldükten sonra mezarında bir önemi yok en fazla 100 yıl sonra seninle son konuşan insanda ölmüş olacak ve hiç dünyaya gelmemiş gibi olacaksın. 2-3 bin yıl sonra gömüldüğün yerde o mezarın izleri bile kalmayacak.

işte bunu diyorum, o halde yaşamanın-sevmenin-iyiliğin-kötülüğün hiçbir anlamı olmazdı ama "5 dakika sonra ölsek yok olacağız" düşüncesi bana uygun gelmiyor hocam...
"Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım. yırtarım dağları enginlere sığmam taşarım" MAE
anyway
neticede hepimiz görüp yaşayacağız ölümü...
sr. member
Activity: 308
Merit: 251
April 30, 2020, 05:26:52 PM
#43
Pekiii ben de bişey sorayım madem Cheesy
Doğduk geldik dünyaya, iyi kötü bir sistem içerisinde yiyoruz içiyoruz, sorguluyoruz
Ölünce nolacak? hepimiz toprak mı olucaz? bu mudur bizim hikayemiz?

İnsanoğlu kendini çok büyük görüyor hocam. 11 Eylül saldırılarında 3 bin kişi ölmüştü misilleme olarak ABD iki ülkeyi işgal etti. Bugün ABD'de pandemiden dolayı sadece 1 günde 3 bin kişi ölüyor nerede kaldı süper gücün misillemesi tüm karizma gitti.

Bana göre öldükten sonra mezarında bir önemi yok en fazla 100 yıl sonra seninle son konuşan insanda ölmüş olacak ve hiç dünyaya gelmemiş gibi olacaksın. 2-3 bin yıl sonra gömüldüğün yerde o mezarın izleri bile kalmayacak.
legendary
Activity: 2184
Merit: 1131
April 30, 2020, 05:23:53 PM
#42
Tanrı tanınmak ve bilinmek istemiş olsaydı 200 bin yıl sonra doğru ve kalıcı dini göndermezdi. Dünyadaki insan yaşamı Ortadoğu dinlerinden öncede vardı. Bana göre dinlerin tamamı insan uydurmasıdır bugün teknoloji çağında biri size Tanrıdan mesaj aldığını söylese inanmazsınız hatta ona deli bile diyebilirsiniz. Binlerce yıl önce telefonun, internetin olmadığı cahiliye devrinde yaşanmış bir olaya inanmak ve ortalama 80 yıl yaşacağınız hayatınızı buna göre şekillendirmek bana göre büyük bir kumar.



1- tanrıyı olası bir kavram olarak ele alırsak, bir tanrıya inanmış olmam beni sonsuz kazançlı ve 70 yıllık kısıtlı bir yaşam seçimine iter.

bu kısıtlılıkları da gayet makul buluyorum; hayatımın bir döneminde pek çoğunu gerçekleştirdim ve bugün keyfi seçimlerimle bile bu kısıtlılığı seçebilirim.

2- tanrının olası varlığı, inanmamış olanı 70 yıllık kısıtlı kazanca ve sonsuz kayba uğratır.

3- benim için sonsuz kazanç ve kısıtlı kayıp, sonsuz zarar ve az kazançtan daha fazla akıllıca bir seçimdir.

pascal'ın kumarı diye detaylı bir şekilde aratabilirsin..


leibniz monadoloji'de evrenin yaratılması ve tanrının olası müdahaleleri hakkındaki ihtimalleri mümkün detayları ile işliyor. cep telefonu varken google play ile mağazaya ilahi mesaj gönderseydi de peygamber kullanmasaydı gibi çıkarımları manodoloji'yi okuyarak daha iyi değerlendirebilirsin. belki cep telefonu ve peygamberler hakkında tez oluştururuz ve forumun kenar köşesinden çıkıp beraberce akademik anlamda başarı elde ederiz. :))  




Peygamber öldükten 10-20 yıl  sonra .. en yakınları bile iktidar derdine düşüp birbirini doğramışken din ayrı siyaset ayrı demekte çok garip.
Ya anlatılan dinden birşey anlamamışlar.Yada günümüzde din diye önümüze koyulanların tamamı birileri tarafından uydurulmuş.
Yada din sandığımız şey tam olarak bunlardan arınmış bambaşka birşey.
Yani sorularla islamiyet sitesinin linkini atıp zulüm ve çifte standart öğrenmenin gerçekten din öğrenmek olduğunu sanmıyorum.
Dinin öğrenilebilecek birşey olduğunuda sanmıyorum.Yani eğer bir tanrı varsa bu zaten herşeydir.
Din de hayatın ta kendisi olup ,herşeyi kuşatan tek şeyin de o olması gerekir.


eğer bir din yoksa tanrı YOK; x, deizm, pandeizm, panandeizm, tanrı biziz, o her yerde, içimizde, dışımızda vs. vs. hatalı çıkarımlardır.

siz yine de kendinizi rahat ettiğiniz şekilde temellendirin ama olay aşağı yukarı numenal ve fenomenal ayrımdan beri böyle..

bu konudaki güçlü bir çıkarımınız, bizi forumun kenar köşesinden de çıkarır.




Bir inançsızın görüşü ile EVET.  Sad but True  :)
Ama sorun değil, doğmadan önce doğacağını nasıl bilmiyorduysan. öldüğündede ölmüş olduğunun farkında olamayacaksın.
Doğmadan önce nasıl bir hiçtiysen ölüncede hiç olacaksın.  Sadece seni anan insanlar olacak. Bu güzel tarafı işin.

İnsanın kabullenmek istemediği taraf  şu "HİÇ" olma konusu. Nasıl olurda ben bir hiç olurum ?  Ama öyleydin zaten.
Aslında bir hiç olmaktan korkmaz ve kabullenir ise insan, o zaman her şey daha kolay ve acısız olur ölüme giderken ki yolda.

 Bu konu başlığı İnanç ve varlık tartışması  daha uygun bence.  Dini sorular ve cevapları zaten internette var.
Ama biz burada kendi fikirlerimizi beyan edip sohbet ediyoruz . Bu daha güzel.


abi buna özdeşlik ve çelişmezlik ile bir çıkarımda bulunabiliriz.

eğer kırmızı kalem dersem, kırmızı olmayan kalemleri de düşünür ve bilebilirim; bu sonuç kırmızı kalem ile çelişmez.

ölümden sonrası için varlığın devamını, bu hayatı biliyor olmama bağlayabilirim. ölümden sonraki hayat, bu hayat ile çelişmez ve "varlık bakımından, olası kategori farklılığı olsa bile" özdeştir. yanlış hatırlamıyorsam sokrates'in buna yakın bir diyaloğu vardı.. tabii bunlar duyusal olandan diyalektik ile elde ettiğimiz şeyler oluyor, tıpkı doğmadan önce yoktuk ve sonra da olmayacağız önermesi gibi.





din felsefesi için iyi başlangıç kitapları var, bir kaçını okumak insanı hayatı boyunca militarist duygulardan uzak tutar.

mesela ben sosyalizm için olumsuz düşünceler barındırıyorum ama hiçbir zaman militarist duygular beslemiyorum; çünkü bence gerçekten aptalca olur.
legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
April 30, 2020, 05:12:23 PM
#41
Bence din tartışması yapmak gereksiz. Hem yeri burası değil hem de böyle bir tartışmadan sağlıklı sonuçlar çıkmaz. Herkes kendi bildiği doğruyu savunacaktır. Ayrıca herkesin inancı kendinedir; bilgi almak isteyenlerin de kutsal kitaplara, hadislere, güvendiği kaynaklara bakarak araştırmasını yapması en doğrusudur. İlla da tartışmak istiyorum diyenler varsa, onun da elini tutamayız elbette. Tek konu üzerinden yapsınlar bakalım. Belki bu başlık merkezi hale gelerek fayda sağlar.
hero member
Activity: 1582
Merit: 670
April 30, 2020, 04:58:15 PM
#40
Uzun zamandır bu kadar güzel ve seviyeli muhabbetin döndüğü başka başlık hatırlamıyorum. Ama nedense konu beni gerim gerim geriyor halen. Bu tarz konularda yanlış bir kişinin, yanlış bir söylemi can sıkıcı boyut yaratabilir. Herkes kendi dinle ilgili görüşlerini kendi içinde yaşayarak, diğer insanlarında inançlarına saygı gösterirse bence bu konularda konuşmaya gerek bile kalmaz.
legendary
Activity: 2072
Merit: 1138
April 30, 2020, 03:09:02 PM
#39
İnsanın kabullenmek istemediği taraf  şu "HİÇ" olma konusu. Nasıl olurda ben bir hiç olurum ?  

Buradan yürüyerek beni çok rahatsız eden bir noktaya da parmak basayım. Hiç olma kaygısı beraberinde "iz bırakma" gereksinimini getiriyor. Bunu ilk benden 10 yaş büyük bir arkadaşımla konuşurken fark etmiştim, yaşım xx oldu hala hiç bir şey yapamadım bir kitap bile yazamadım gibi bir cümle kurmuştu. Etrafınıza dikkatli baktığınızda insanların iz bırakmak adına abuk subuk işler yaptığını çok net göreceksiniz.

Bende olaya tam tersinden bakıyorum biz bu dünyaya ne kadar az iz bırakarak gidebilirsek gelecek nesillere o kadar büyük iyilik yapmış olacağız. Çünkü bütün karmaşıklığına ve düzensizliğine rağmen mükemmel olmamakla birlikte aynı zamanda mükemmel olabilen bir evrende yaşıyoruz ve şu an bıraktığımız izler sadece ve sadece dünyayı daha hızlı yok olmaya götürüyor.

Biz cehenneme mi cennete mi yoksa sadece evrenin içindeki madde döngüsüne geri mi döneriz bilmiyorum ama inançlarımızdan hariç olarak saygı, iyi niyet gibi kavramlar ortak noktamız olabilirse (bir üst inanç gibi) inançlarımız ne olursa olsun daha güzel yaşayıp daha iyi bir gelecek yaratabileceğiz.

Üstad harika bir yorum, yalnız kimseye zararımızın olmayacağı, kusursuz bir dünyada yaşamak istemez miydik? Herşeye gücü yeten Allah'ın şu kısacık dünya hayatından sonra ardımızda bıraktığımız (mesela burada yazdıklarımız gibi) ufacık birşeyi bile bahane ederek sonsuz bir lütufta bulunması düşüncesi tüm sorunlarımıza-sıkıntılarımıza-dertlerimize ilaç olmaz mı?
Atıyorum 100 milyar insana şu kainat kadar olan bir alanı tahsis etse, adına da Cennet dense ve insan gibi muazzam varlıklarla ebedi yaşam sürülse...Bizler kendimizi bir hiç gibi görmeliyiz ama bu bir Hiç olduğumuz anlamına gelmez aksine haddini bilen iyi insanlar olmamız anlamına gelir ki bu da bir iyiliktir, bence...

Demin btc 8400'lere gelince alım yaptım, biliyorum ki artacak ama hemen geri sattım "ucuza verdim" çünkü bilen bilir hata yapma yanlış yapma lüksüm yok özellikle bu aralar...Dünya da buna benziyor, çok ucuza alabileceğiniz şeyleri az bir karla da satabilirsiniz, paha biçilmez fiyatlara da okutabilirsiniz. İşte orada biraz hüner biraz da kısmet devreye giriyor Smiley
legendary
Activity: 2240
Merit: 2584
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
April 30, 2020, 02:52:50 PM
#38
İnsanın kabullenmek istemediği taraf  şu "HİÇ" olma konusu. Nasıl olurda ben bir hiç olurum ?  

Buradan yürüyerek beni çok rahatsız eden bir noktaya da parmak basayım. Hiç olma kaygısı beraberinde "iz bırakma" gereksinimini getiriyor. Bunu ilk benden 10 yaş büyük bir arkadaşımla konuşurken fark etmiştim, yaşım xx oldu hala hiç bir şey yapamadım bir kitap bile yazamadım gibi bir cümle kurmuştu. Etrafınıza dikkatli baktığınızda insanların iz bırakmak adına abuk subuk işler yaptığını çok net göreceksiniz.

Bende olaya tam tersinden bakıyorum biz bu dünyaya ne kadar az iz bırakarak gidebilirsek gelecek nesillere o kadar büyük iyilik yapmış olacağız. Çünkü bütün karmaşıklığına ve düzensizliğine rağmen mükemmel olmamakla birlikte aynı zamanda mükemmel olabilen bir evrende yaşıyoruz ve şu an bıraktığımız izler sadece ve sadece dünyayı daha hızlı yok olmaya götürüyor.

Biz cehenneme mi cennete mi yoksa sadece evrenin içindeki madde döngüsüne geri mi döneriz bilmiyorum ama inançlarımızdan hariç olarak saygı, iyi niyet gibi kavramlar ortak noktamız olabilirse (bir üst inanç gibi) inançlarımız ne olursa olsun daha güzel yaşayıp daha iyi bir gelecek yaratabileceğiz.
Pages:
Jump to: