Nisam skroz upucen, ali na webu pisu da u slucaju gubitka/prestanka rada uredjaja mozes pomocu odredjenih fraza povratit keyeve. Da bi to bilo moguce keyevi se moraju spremit na neke servere. Mozda grjesim u logici al ne znam kako drugacije. Pretpostavljam da je to sve jako kriptirano, mozda i offline. Ali negdje mora bit pospremljeno.
Imam ga ja, jednostavan je za koristenje i siguran, nista se ne sprema na nikakve servere, prilikom prvog pokretanja zapises si seed i spremis na sigurno, ako izgubis ledger pomocu tog seeda si mozes restore-at wallet. (npr kao i na electrum walletu)
Ledger tvoj private key drzi offline tako da nemas brige, transakcije se potpisuju offline automatski i isto tako automatski broadcastaju online.
Svaki put kada se spojis moras pinom uci u njega, pa cak i da ti neko ukrade mora prvo roknut pin, a tesko da ce, a ti u medjuvremenu mozes putem seeda napravit restore i poslat crypto na druge adrese.
Imas crome extenzije za btc i eth koje je vrlo lako za koristiti,za xrp standalone aplikacija, LTC kroz BTC crome ekstenziju ide.
Mozes koristit i sa npr Electrumom ali meni se ne svidja jer electrum nema trenutno Segwit podrsku za Ledger (dok sam ledger kroz Crome app ima segwit).
Ledger za eth mozes isto kroz npr. myetherwallet koristiti.
Tako da sto se mene tice super, ja sam dosad koristio electrum cold storage ali ovo je jos jednostavnije iako mi je i sa Electrumom kroz dual boot sa linuxom trebalo svega 1-2 min za odradit transakciju.
edit: lose je sto kroz crome app ne mozes birati adrese sa kojih zelis slati i na koje zelis primati lovu, to se radi automatski, kroz electrum mozes sam birati adrese ali nema segwita, no siguran sam da ce u vrlo skorom update-u biti i to u electrumu. Inace svakako mi je draze kada odredim adrese sa kojih saljem i na koje primam, ali nekog kome to nije bitno crome ekstenzija najbolja i najjednostavnija opcija.