Nisam znao gdje smjestiti ovu informaciju pa sam se sjetio da je kolega LuLu989 nedavno "oživio" temu Novosti
Malo me iznenadilo kad sam na
https://ethgasstation.info vidio da je trenutno cijena transakcije na Ethereum platformi 81 gwei (oko $0.80) što je jako puno, pa sam išao malo istražiti o čemu se radi. Prvo sam pomislio da je opet neka glupa igrica poput CryptoKitties prije par mjeseci. Nije igrica nego burza Fcoin koju je pokrenuo bivši CTO Huobi-a, a koja ima glasanje za listanje nekog tokena. Glasanje se sastoji od toga da korisnici rade deposit tokena, a token koji na kraju ima najviše deposit-a bude izlistan. Zbog toga ima užasno puno transakcija na Ethereum mreži pa ekipa plaća jako velike cijene transakcija samo da bi određena valuta pobijedila na glasovanju i bila izlistana na toj relativno nepoznatoj burzi.
Recimo, primjer je GRAM token kojem se
popis transakcija na Etherscan stranici popeo na 974, od kojih je preko 900 stranica (sa 100 transakcija po stranici = 90 000 transakcija u nekih 48 sati) otišlo samo na glasovanje za listanje na Fcoin burzi.
Ovdje je dobar članak koji vjerojatno malo bolje opisuje situaciju.
Ja se nadam da će Vitalik i ekipa nešto napraviti da se ova zagušenja Ethereum mreže smanje jer u suprotnom ne predviđam neku svijetlu budućnost Ethereumu.