Razmišljao sam postaviti ovaj link u temu o porezima, ali mislim da je primjerenije ovdje. Zanimljiv članak o novom Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma koji se jako tiče kriptovaluta:
https://mreza.bug.hr/ozakonjavanje-kriptovaluta-treba-provesti-promisljeno/Moj komentar na članak je... Majko moja, gdje mi to živimo? Mislim, znam gdje živimo ali isto tako ne mogu vjerovati da uvijek, ali baš uvijek zakonodavac mora ići kontra svega normalnog i kontra svega što bi potaknulo razvoj nove tehnologije. Jer ne daj Bože da budemo prvi u nečemu i potaknemo inovativnost. Valjda je bolje svake godine dijeliti milijune kuna na poticaje u poljoprivredi. Da se razumijemo, nemam ništa protiv poljoprivrednika ali smuči mi se kad vidim kako se naša država odnosi prema nečemu što je inovativno.
EDIT: Evo jedan citat za one kojima se ne da čitati cijeli članak. Citat dovoljno govori o tome kakav će zakon biti:
Čak i kad su članovi Udruge za blockchain i kriptovalute, sasvim slučajno, saznali da je u tijeku e-savjetovanje o novom Zakonu i nakon što su dali svoje komentare, svi komentari su odbijeni, za razliku od, primjerice, komentara Hrvatske udruge banaka kojoj je većina komentara prihvaćena.
Ne tražim od naših glavešina da išta novo naprave po pitanju kriptovaluta, nego jednostavno kopirajte ono što valja od drugih, odnosno ono što radi Estonija ili možda Slovenija, nije sramota, ako već sami ne znamo.
Naši vladajući se blago rečeno uvlače u šupak Vijeću Europe, koje uopće nije tijelo EU i koje treba razlikovati od Europskog vijeća.
Vijeće Europe se između ostalog zalagalo i za Istanbulsku konvenciju, oko čega su se složili HDZ i SDP, zajedno, uvijek kad zapne.
Osim toga tko je birao Vijeće Europe? Kada sam to pitao profesora na nekom predmetu o EU, on mi je odgovorio da su ti ljudi morali proći testove. Tragikomedija.
A ladno kroje politiku preko naših vladajućih marioneta, politiku s kojom se nitko zdravog razuma ne slaže.
" Važno je napomenuti da je Republika Hrvatska prva zemlja članica EU koja provodi preporuku MONEYVALa o kriptovalutama. " Uvijek prvi u nečemu, što nitko drugi ne želi, fuj.
"Mjere nemaju nikakvih ograničenja vezanih za visinu transakcije, primjenjuju se jednako i na transakcije od 10 kuna i na transakcije od milijun kuna."
Tragikomedija. Ići će se i u dubinsku analizu fauceta.
ps. Svaka čast ekipi iz UBIK-a, treba se borit protiv ovih vjetrenjača.