Neću više "offtopičariti" ovdje tako da ovdje moja rasprava završava.
Kao sto sam vec spomenuo; ne, ne "radi jednako".... ni te kako; fakat sto "jednostavno radi" toliko mi vrijeme ustedi da mi se daleko isplati. Ako ti tvoje vrijeme ne vrijedi toliko, onda izvolite i sami podesavajte, cackajte, istrazivatje i.t.d. tako da vam na kraju - nakon puno ulozenog vrijemena - "radi jednako"... to je fer izbor. Kako ko zeli, pa nek izvoli.
Meni sto je najdraze u tome svemu je da su tokom devedesith godina i pocetkom ovog stoljeca svi ljudi u mojoj okolini uvijek pitali dali mogu "za cas" da im sredim nesto na kompjuter i.t.d. a kada bih pitao nadoknadu me gledaju ko da sam ih ispljuvao (a moler, elektricar, mehanicar, koji to isto trazi svako plati bez pitanja jer je normalno da nekoka nadoknadis za njegovo znanje i truda). A otkad sam uspeo (treba se to moci priustiti, istina) da predjem skoro 100% na Apple samo mogu da kazem da "nemam pojma" o Windows ili Android i gledam, slusam i uzivam kako se pate da im najjednostavnije funkcije prorade (a cak i ako prorade je pitanje do kad)...
Moram se složiti sa @sbogovac u konstataciji da Applovi proizvodi rade puno glađe nego proizvodi na Android i Windows operativnim sustavima. Čak i s nazivno slabijim hardwerskim karakteristikama kod njih sve ide glađe što znaći da je uloženo puno truda u poliranje OS i programa. Također Applovi s nadogradnjama puno manje "gube dah" nego Android uređaji.
I svjestan sam toga da netko ne voli prčkati po telefonu nego želi da sve radi odmah i najbolje što može.
No moja inženjerska duša voli pogledati pod haubu ili barem dobiti dojam da zaviruje pod haubu uređaja. Također Android OS je puno fleksibilniji u pogledu što se na njega može i odkuda instalirati.
Što se tiče cijene, 20-30% više je u usporedbi s flagshipovima renomiranih proizvođača, no odličan Android uređaj nekog Kineskog proizvođača se može dobiti za 2000Kn a to je onda razlika u cijeni x2 i x3.
Da, ja bi isto volio da možemo raspravu prebaciti u temu svađaona (iako zapravo i nije svađanje)...
Ja sam upravo i mislio na kineske flagship uređaje (npr. Xiaomi). Košta dvije do tri tisuće kuna, a uređaj stvarno - radi. Nema petljanja po postavkama nego jednostavno radi. Pogotovo što Xiaomi u neku ruku kopira iOS uređaje po pitanju softvera tako da je sve manje-više poznato. Imao sam dva Xiaomi mobitela i oba su stvarno radila bez ikakvih problema i petljanja. OK, slažem se da njihova cijena kod prodaje nije kao kod Apple uređaja, ali radije mobitel platim 2500 kn i nakon godinu i pol ga prodam za 1500 kn (gubitak od 1000 kn) nego da ga platim 10.000 kuna i nakon godinu i pol prodam za 8.000 kn (gubitak od 2000 kn).
Makar, ova rasprava je uzaludna jer "Android lover" nikad (ili skoro nikad) neće "Apple lovera" uvjeriti u to da je Android bolji. Naravno, vrijedi i suprotno. Zbog toga (a i zbog toga što smo u DEBELOM off topicu) ipak ne bi više sudjelovao u ovo raspravi.