OK da se nadovežem na prethodni post.
Da, za zaradu od obavljeng rada, bez obzira radilo se o primarnom-prvom ili sekundarnom-drugom dohotku, u RH ili inozemstvu, svakako treba putem JOOPD obrasca predati prijavu poreznoj službi, u roku 8 dana, te uplatiti predujam poreza, prirez i sve doprinose.
Kako se točno ispunjava JOOPD obrazac već sam ranije objasnio na konkretnom primjeru, pa se neću na to vraćati.
Razlika može biti samo pod kojim šiframa i kategorijama ćete prijaviti taj dohodak, a to ovisi da li se radi o prvom ili drugom dohotku, da li je u pitanju fizička ili pravna osoba...
To je najbolje provjeriti u poreznoj, s vašim poreznim referentom.
Ako želite prijaviti ne zaradu od rada već od tzv. kapitalne dobiti, koji je manji i iznosi 12%, tu je priča već malo drugačija i u biti stvar je tumačenja vašeg poreznog referenta, i svakako se trebati javiti poreznoj radi pojašnjenja.
Kapitalna dobit se u 99% plaća na zaradu od dionica na burzi, dividendi firmi...
No,što je s Bitcoinom?
Da li se i on može gledati kao financijska inovina ili valuta?
Na ovo forumu jedan korisnik je poslao primjer računa, koji mu je izdala jedna domaća firma u RH, kod koje je kupovao i prodavao bitcoin.
Na računu se vidi da je uplata oslobođena plaćanja PDV-a.
Kako je to moguće ako bitcoin nije službeno priznat od države, ni kao valuta ni kao financijska imovina?
Rekao bih da direktno nije ali indirektno ipak je.
U zakonu o pDV-u nalazi se i ova stavka oslobađanja od plaćanja pDV-a:
U stavci e ovog članka 40 piše da su od PDV-a oslobođene:
e) transakcije, uključujući posredovanje, u vezi s valutama, novčanicama i kovanicama koje se koriste kao zakonsko sredstvo plaćanja, osim kolekcionarskih predmeta, odnosno kovanica od zlata, srebra ili drugog metala te novčanica koje se u pravilu ne koriste kao zakonsko sredstvo plaćanja ili kovanica od numizmatičkog interesaDakle, očigledno je da je zakonodavac indirektno ipak priznao bitcoin i to kao novčanicu koja ne služi kao zakonsko sredstvo plaćanja.
Na osnovu toga, ova hrvatska firma je dobila oslobođenje od plaćanja PDV-a na kupovinu i prodaju bitcoina u Hrvatskoj.
Zbog ovoga, mislim da ipak treba dobro provjeriti u poreznoj da li bi ipak trebalo plaćati porez na kapitalnu dobit na zaradu od bitcoina.
Nemojte ništa sami zaključivati i praviti se ''pametni'' jer bi vas to moglo skupo koštati.
Ako je bitcoin već indirektno reguliran zakonom o PDV-u, tko vam kaže da ne postoji neka stavka u zakonu o plaćanju poreza na kapitalnu dobit, koja se ne može primjeniti i na zaradu od bitcoina?
Ako naiđete na nekoj ''revnijeg'' poreznog referenta, koji će protumačiti zakon drugačije od vas, upast ćete nepotrebno u probleme.
Zato još jednom savjetujem, idite direktno u poreznu i pitajte svog poreznog referenta.
Neznanje ili nepoznavanje zakona vas ne oslobođa krivične odgovornosti zbog neprijavljivanja ili neplaćanja poreza.
U nastavku kopiram te postove, koji sam ovdje spominjao.
Malo sam istražio zakon o PDV-u.
Vidim da ti na računu piše da je transakcija oslobođena plaćanja PDV-a na temelju članka 40 Zakona o PDV-u.
Istražio sam to i, kako taj članak 40 navodi jako puno iznimaka, za koje se ne plaća pDV tj. vrijedi oslobođenje od plaćanja pDV-a kao što su npr. transakcije osiguranja i reosiguranja, odobravanje kredita i zajmova,... neću ih ovdje sve navoditi već samo ono što mislim da se odnosi na nas tj. na bitcoin transakcije.
U stavci e ovog članka 40 piše da su od PDV-a oslobođene:
e) transakcije, uključujući posredovanje, u vezi s valutama, novčanicama i kovanicama koje se koriste kao zakonsko sredstvo plaćanja, osim kolekcionarskih predmeta, odnosno kovanica od zlata, srebra ili drugog metala te novčanica koje se u pravilu ne koriste kao zakonsko sredstvo plaćanja ili kovanica od numizmatičkog interesa,
Dakle, ili je kupovina i prodaja bitcoina oslobođena plaćanja PDV-a jer bitcoin tretiraju kao drugu valutu (što ne vjerujem jer to ne mogu bez dozvole HNB-a) ili zato što bitcoin tretiraju kao ''novčanicu koja se u pravilu ne koristi kao zakonsko sredstvo plaćanja''
što je puno vjerojatnije i realnije.
Vjerujem da ovoj firmi nije bilo lako dokazati u poreznoj što je bitcoin (i pitanje koliko su to uspjeli) no ipak su uspjeli pronaći ''rupu'' u zakonu, odredbu koja se može primjeniti na bitcoin transakcije i tako dobiti oslobođenje od PDV-a.
Treba im čestitati što su to uspjeli.
To je sve još uvijek nesigurno. I ja sam do sada mislio da u trenutku kada se novac povuče na račun treba platiti porez i to mi je i logično jer je isto kao da ste prodali bilo što drugo, ali ovdje imam primjer gdje sam prodao i kupio BTC od legalne tvrtke u Zagrebu i u računu koje dostavljam niže piše da je sve oslobođeno poreza:
Prodaja:
https://ufile.io/3kxd4
Kupnja:
https://ufile.io/1u75t