I meni se neda više duljit.
Ja i dalje tvrdim da ne moram znati sve zakone i oni će se kako kažeš vjerojatno smijati ako kažem da sam bio na planini 5 godina ali
SMIJANJE NIJE DOKAZ DA SU ONI U PRAVU A JA DA NISAM.
Opet ponavljam i da nisam NIGDJE gore napisao da se porez ne treba plaćati, to se može i provjeriti.
Kad imaš firmu, tvoj knjigovođa je zadužen da prati sve zakone. Ti kao čovjek nisi PRAVNA OSOBA i zašto bih onda trebao uvijek znati sve zakone?
p.s. Ograničavaš svoj um na države i granice, "ništa novo i progresivno". Daj mu prostora ili ponovo biraj sebi VLADARA.
Ovdje se ne radi o anarhiji.
Radi se o tome da poput blockchain-a sve može funkcionirati i bez granica.
Osim što je ovo utopija
u isti trenutak je i ČINJENICA.
Samo su granice u glavama.
Mozete vi to tvrditi koliko god zelite. Cinjenica ostaje (kao sto sam vam vec prije rekao):
[...] nemo censetur ignorare legem [...]
To je (2.000 god.) staro pravilo koje jos uvijek stoji u bilo kojoj "modernoj" drzavi (vec 2.000 god. znaci da; isto u RH a inace u EU).
Znaci da vam dam primijerak (mozda vam bude jasnije) koje jeste teoretski ali veoma realan:
Vi se jednoga dana odlucite da unovcite mali dio svoje cryptovalute, recimo 12.000 eura (da mozete - pononov na primijer - godinu dana da zivite nazad na vasu planinu). Posto svec idete u Sloveniju/Austriju/Njemacku to da obavite odlucite se poneti pun gepek auta rakije (jer je tamo puno skuplja pa mozete je "lijepo" prodati). Kada stignete na granici granicar vas lijepo pita dali ima sta prijaviti. Vi naravno kazete da nema (jer mislite da spadate pod "slobodnom kretnjom po EU itd). Posto vam je auto prilicno legao pod tezine rakije, granicar vas pita da otvorite gepek i uvidi pun gepek rakije. Vi mu pocnete "objasnjavati" o slobodnoj kretnji po EU itd ali vam on lijepo pokaze da i po EU ne smijete prenijeti vise od 10 litara zestokog alkoholnog pica i naplati vam kaznu. Vi nastavite put. Prodate lijepo rakiju (valjda ca dobitak biti dovoljan da platite kaznu, ali se ne bih nadao pre vise). Podignete 12.000 Eura od svoje cryptovalute, i nazad. Kako se priblizavate granici, automatski kamera sistem je prepoznao vasu tablicu i video u bazi podataka da je na toj tablici/tom vlasniku/vozacu naplacena kazna zbog sverca/ne prijavljanje i posalje automatsku poruku granicaru po kojoj on odluci da vas zaustavi. Na pitanje dali imate sto prijaviti vi naravno opet odgovarate da nemate. Posto ste mu vec sumnjivi (iz sistema) on odluci da vas pretrese i nadje 12.000 eura. Dok mu vi opet objasnjavate o slobodno kretanje po EU itd on vam zaplenjuje 12.000 eura i salje poreznoj (valjda ce zaista stici, nije ko da to nekad i zna "nestati" ali ajd...). Sada
vi trebate objasniti poreznoj
tocno otkud vama taj novac (i ne obrnuto, porezna ne treba
nista dokazivati, to spada sad na
vama).
Ponovo:
[...] Puno vam sreće želim objašnjavati taj stav policajcu, sudiji, poreznom inspektoru i.t.d.