To sa zlatom mi baš nije jasno. Ne mogu reći da mi je sa neba palo.
Niti da sam ga nasledio jer i to je regulisano sa zakonom.
Poreklo novca mora da postoji, tako i zlata i svake materijalne vrednosti.
Sama trgovina što nema porez nama ne pomaže mnogo u ovom slučaju.
Naravno ako sam dobro shvatio logiku.
Dobro si shvatio bit.
Nije problem u tome što transakcije zlatom nisu oporezovane, već što ti ne možeš dokazati porijeklo novca s kojim si kupio to zlato.
Ukratko, što god da radiš, kupuješ zlato, auto, kuću, uplaćuješ luksuzno ljetovanje ili kupuješ novo računalo, tvoji prijavljeni prihodi moraju ''pokriti'' sve te izdatke.
Porezna preko OIB-a i bankovnih računa prati sve transakcije u RH i ako bilo gdje vidi nesrazmjer potrošenog i zarađenog, naravno da će to provjeriti i onda kreće porezni nadzor.
Tada pričice o nekim crypto valutama, miningu i sl. neće proći jer takve stvari porezna ne može prihvatiti kao vjerodostojan izvor prihoda, s obzirom da nikakvu vjerodostojnu zakonsku ispravu ne možete pokazati s kojom bi dokazali tu zaradu.
Nakon toga ide kazna zbog poreznog prekršaja te se, na temelju procjene porezne, obračunava i porez na dohodak, koji morate platiti.
Meni je zapravo neshvatljivo i komično kako su najednom ljudi koji nikad u životu nisu platili bilo kakav porez ili ikad bili u poreznoj, ili su postali porezni obveznici po bilo kojoj osnovi, najednom postali nekakvi stručnjaci za plaćanje poreza i znaju najbolje da nikakav porez ne treba plaćati.
Ja već 4-5 godina plaćam porez na internet zaradu, prošao sam blago rečeno ''pakao'' dok sam poreznoj dokazao svoje porezne prihode i dok su oni to prihvatili, i zato vas, na temelju svojeg osobnog iskustva, a ne nečega pročitanog na INternetu ili vlastitih ideja, pokušavam savjetovati što da radite da bi mogli trošiti svoju zaradu od crypto valuta bez ikakvih zakonskih i drugih posljedica.