Author

Topic: Prea multă romgleză în secțiunea românească (Read 425 times)

legendary
Activity: 3668
Merit: 6382
Looking for campaign manager? Contact icopress!
Să mă simt?  Poate şi eu am prea multă subiectivitate uneori în gândire.

Chiar deloc. Toată lumea are gândirea subiectivă. Diferența poate fi că unii recunosc/își dau seama, iar alții nu Grin

Nu deschidem o altă discuţie pe secţiune?  Mă prea tem că mă trezesc cu postările şterse din cauza derapării de la subiect.

Nu e o idee deloc rea. Așa că am făcut un topic nou cu continuarea/răspunsurile pe "direcția" meritelor. Este aici: https://bitcointalksearch.org/topic/despre-merit-5425132
legendary
Activity: 882
Merit: 1873
Crypto Swap Exchange
Ehee, pe câți am încercat să conving că sunt prea subiectivi în discuțiile despre cât de greu sau ușor se obțin meritele...
Să mă simt?  Poate şi eu am prea multă subiectivitate uneori în gândire.

Eu am avut și experiența meritelor obținute extrem de greu (și mi se părea că lumea "bună" îmi ignoră complet postările mai bune), dar și experiența meritelor obținute uneori parcă prea ușor.
Din curiozitate întreb.  Ai obţinut merite extrem de greu după un anumit prag sau dintotdeauna?  Întreb pentru că am impresia că pe măsură ce înaintezi în numărul de merite devine tot mai greu să le obţii.

-----

Uneori şi eu arunc merite poate că aiurea.  Uneori le arunc doar pentru că am fost de acord cu postarea, şi cred că de multe ori să procedezi astfel e o greşală.  Nu ştiu, studii în trimiterea meritelor n-am.  Trimit şi eu cui simt că merită, până la urmă.

Experienţa mea mi-a dat un sentiment că o majoritate din lumea aceasta 'bună' de care spui şi-a format un fel de ego faţă de rangurile pe care le au şi faţă de reputaţia de pe Bitcoin Talk.  Nu îmi dau seama dacă doar aşa mi se pare sau chiar aşa este, dar de simţit cel puţin eu aşa simt.  Zici că tocmai am intrat la o convenţie pentru prima dată unde toată lumea ştie pe toată lumea.  Sau poate se întâmplă pentru că unii dintre noi ne obişnuim prost să ignorăm mesaje care la prima vedere par fără substanţă.  Ce e drept, şi eu fac până la urmă acelaşi lucru, deci ce comentez.

Uneori, mai ales dacă într-un subiect de discuţie sunt cel puţin pe jumătate oameni dintr-aceştia 'buni', mă simt cumva ca şi cum îmi suflă cineva în ceafă când scriu un răspuns, pentru că ştiu că toţi sunt pregătiţi cu ţevile drept în ceafa mea în caz că zic ceva incorect.  Dar cum spui şi tu, alte dăţi depun efort imens şi petrec ore scriind o postare pe care realizez mai târziu că probabil nimeni nu a citit-o, sau dacă a citit-o a râs şi a trecut mai departe.

Nu deschidem o altă discuţie pe secţiune?  Mă prea tem că mă trezesc cu postările şterse din cauza derapării de la subiect.  Cred că mai sunt mulţi români care întâmpină probleme cu câştigarea meritelor.  Şi nu vreau să îi descurajez, ci dimpotrivă.  Poate reuşim să aflăm şi alte poveşti şi să îi sprijinim.  De fapt, cred că ar fi o continuare interesantă a discuţiei traduse de Gazeta.

-
V-am pupat,
IntimitateaG
legendary
Activity: 3668
Merit: 6382
Looking for campaign manager? Contact icopress!
Greseala mea din trecut, care m-a indemnat sa scriu acel topic, a fost ca am privit sistemul de promovare prin prisma mea. Cel mai probabil si tu faci la fel. Sunt unii oameni pe aici care pot obtine merite cu usurinta. Si chiar o fac. Insa pentru restul, de peste trei milioane, e foarte greu. Si bpip nu minte...

Ehee, pe câți am încercat să conving că sunt prea subiectivi în discuțiile despre cât de greu sau ușor se obțin meritele...
Eu am avut și experiența meritelor obținute extrem de greu (și mi se părea că lumea "bună" îmi ignoră complet postările mai bune), dar și experiența meritelor obținute uneori parcă prea ușor.
Și ca să nu o lungesc, voi spune că, la fel ca de obicei cu orice, adevărul este undeva la mijloc (în medie, nu se obțin nici exagerat de greu, nici prea ușor). Clar, experiența ajută.

pentru respectul intimităţii lui 20kevin20, nu ofer mai multe detalii

Dacă știi cine este, doar să ne spui că este în regulă (sau dacă are probleme, să ziceți, că cine știe, poate putem ajuta). Fără detalii care pot provoca probleme.

NeuroticFish, tie nu iti aminteste de kevin?

Normal. Îmi amintesc că folosea un browser destul de limitat exact pentru a se proteja cât mai bine.
legendary
Activity: 882
Merit: 1873
Crypto Swap Exchange
Nu pot fi decât complet de acord cu tine, Gazeta.  Poate că acum mă contrazic, dar e cert că multe dintre meritele pe care le primim nu sunt doar aşa.  De multe ori realizez că meritele primite pentru unele postări provin din cunoştinţe acumulate în ani întregi şi lungi de zile.  Sau din opinii pe care nu poţi să le formulezi decât dacă ai studiat un subiect mult timp.  În multe situaţii, putem vedea primirea meritelor ca pe o răsplată pentru cunoştinţele acumulate.

Nu am ştiut că doar atât de puţini membri au reuşit să adune 200 de merite.  În mare parte, cunosc istoria anului 2018 a forumului.  Cred că a fost spre binele membrilor, spre binele forumului.  Cum am mai spus pe aici, eu am tot vizitat forumul cu mult timp înainte să îmi fac curaj să creez un cont.  Era o sursă genială de informare pentru mine, cu toate că multe secţiuni sunt împânzite de postări fără sens.  Ajungi după o perioadă să treci din reflex cu vederea peste anumite nume de utilizatori şi tipuri de postări.

Lumea e mult mai mică decât ne-o imaginăm.  Cred că am cunoscut o parte dintre membrii care erau într-o vreme activi pe forum.  Am cunoscut câteva persoane ce se ocupau cu Criptomonede în România, în mare parte vânzări şi cumpărări, deşi uneori circumstanţele erau nu foarte plăcute pentru că odată tocmai îşi luaseră amicii lor ţeapă la cafenea şi păreau cu toţii buşiţi.

Am impresia că toate acestea au mai fost spuse şi discutate pe forum cu nu mult timp în urmă.  Interesant este că se pare că o parte dintre persoanele tocmai amintite sunt astăzi un grup destul de măricel de pasionaţi de Criptomonede, din mai multe oraşe din România.  Rămâi mască atunci când realizezi că de fapt suntem doar o mică grupare de tocilari ai mediului digital în care ne perindăm.

Speculaţia de care spuneam porneşte de la credinţa mea că ştiu cine ar fi membrul 20kevin20.  Nu cred că s-a întâlnit niciodată fizic cu cineva de pe forum, dar cunosc foarte puţine persoane puternic concentrate pe intimitate şi doar două frecventau forumul.  Dintre cele două, ştiu cine ar putea fi.  Rămâne totuşi la stadiu de speculare şi bineînţeles că, pentru respectul intimităţii lui 20kevin20, nu ofer mai multe detalii.

Cu toate acestea, m-a fascinat întotdeauna cât de mică e cu adevărat România, şi de fapt lumea în general.  Probabil că dacă am şti cu toţii toate micile relaţii pe care le avem, ne-am da seama că de fapt angajatul ăla de la KFC este amicul unui frate de-al unui prieten de-al tău.  Şi uite aşa, realizezi că de fapt suntem la doar doi-trei paşi distanţă de a spune 'îi cunosc de fapt pe toţi'.

Cumva îngrijorător şi terifiant, dar pe de altă parte absolut fascinant.

-
V-am pupat,
IntimitateaG
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Fiuuuuu hai ca n-am mai avut timp deloc in ultimele zile, desi tare mult voiam sa scriu aici cateva randuri... In fine, a dat Domnul si am reusit astazi, de ziuna natiunii Smiley

Atentie, urmeaza o postare destul de lunga.

Am mai spus-o pe aici şi continui să o spun.  Postările care vorbesc despre cât de greu a fost să ajungă Membru Senior sau chiar Erou al forumului sunt în cea mai mare măsură fără sens şi o vrăjeală ieftină.  Pentru că puţini depun un efort atât de semnificativ precum cel al lui 1miau sau fillippone şi totuşi au ajuns la nivelul lor (ca rang).  Dacă 1miau sau fillippone ar vorbi despre cât de dificil le-a fost, i-aş înţelege.  Dar în medie, efortul depus este minim.  Şi spre ruşinea mea sau nu, mă aflu în acea categorie de efort minim, poate un pic spre mediu.

Aici suntem partial de acord, partial in dezacord. Nu sunt nici eu de acord cu toti care scriu postari despre cum au ajuns de la "zirău" la "erău", si am formulat asa ca sa rimeze si in romana. Singurul topic de genul pe care eu l-am scris vreodata, este Gazeta's reputation thread: 1000 merits in less than a year, acesta fiind un topic despre reputatie, nu despre "from zero to Hero" (scuzati engleza, am pus intre ghilimele insa, fiind vorba de un citat Smiley). Mai mult, in acel topic am si specificat clar faptul ca

Issues of note:
- I know there was (and still is) a trend of users to make topics like "My road to Member / Full Member" / "From zero to Hero" etc. Most of them (not all , though) are looking for merits when creating such topics. I'm not. Reaching the merits for Jr. Member, Member, Full Member, Sr. Member and even Hero is not such a big deal. On another side, reaching the merits threshold for becoming Legendary is something notable, as this is the ultimate rank of the forum. That's why I never created such a topic until now. I'd like to encourage all the low rank users to keep contributing to the forum and to never lose their hope: obtaining 1000 merits is possible, and even more -- it is possible in less than a year!

Aditional mergand pe ideea ta, pe care o impartaseam la un moment dat, am creat chiar si topicul Suggestion to make rank-up more difficult -- intrucat, pe vremea aceea, chiar mi se parea ca se avanseaza prea usor. Acest topic a venit in continuarea altuia, numit Reducing (removing) airdropped merits for those who didn't earn 1 single merit.

Si totusi, acum, privind in urma, imi dau seama ca nu am avut dreptate. Si, referitor la ideea ca iti trebuie prea putin efort pentru avansare, nici tie nu-ti mai pot da dreptate. Timpul a trecut, acum am alta viziune... Insa atunci chiar asa credeam. Si, ce m-a facut sa imi schimb opinia este urmatorul lucru:
- avem 3.500.000 utilizatori inregistrati pe forum
- conform bpip, pentru a intra in topul primilor 1000 utilizatori cu cele mai multe merite castigate, iti trebuie 202 merite (acum cateva luni fusesem socat, ca intrai in Top 1000 cu 150-si-ceva de merite; intre timp a mai crescut un pic stacheta). Cu alte cuvinte, doar o mie de insi, din trei milioane si jumatate, au reusit sa castige 200 de merite. Prin prisma acestei statistici, am ajuns, in timp, la concluzia, ca meritele chiar se obtin greu.

Greseala mea din trecut, care m-a indemnat sa scriu acel topic, a fost ca am privit sistemul de promovare prin prisma mea. Cel mai probabil si tu faci la fel. Sunt unii oameni pe aici care pot obtine merite cu usurinta. Si chiar o fac. Insa pentru restul, de peste trei milioane, e foarte greu. Si bpip nu minte...

Mai mult, vrei sa iti zic ceva si mai tare? Stiai ca esti abia al doilea roman care va atinge (peste aproximativ 108 zile) rangul de Hero, pornind de la 0 merite? Si, daca vei continua tot asa, vei ajunge abia al doilea roman care va deveni Legendary, pornind de la 0 merite? Si ca esti tot abia al doilea care a ajuns Sr. Member pornind de la 0 merite? Si, daca nu ma insel, abia al treilea roman care a ajuns Full Member pornind de la 0 merite? Stiai lucrurile astea...? Smiley (Tot repet partea asta cu "pornind de la 0 merite -- in caz ca nu stiai, meritele s-au introdus in ianuarie 2018; cei care aveau un anumit rang atunci au primit un airdrop de merite in conformitate cu rangul ocupat.)

Si, daca vrei sa iti faci o idee si mai clara, urmareste acest topic al lui Ddmr2, pentru a vedea cat de putini utilizatori reusesc sa promoveze la rangurile de Hero si Legendary...

Asa ca, desi tie nu ti se pare ca faci un efort prea mare, pentru cei mai multi dintre restul utilizatorilor efortul este enorm.

Nu stiu daca esti la curent cu concursul [Voting 2022]Bitcointalk Community Awards 🏆. Aditional acestui concurs, icopress si cu mine am creat al topic, cu un chestionar ([Quiz 2022] History of Bitcoin and Bitcointalk 🚩). Chestionarul este destul de greu, dar nu asta e ideea. Le-am oferit insa merite tuturor celor care au participat acolo. Pentru unii a fost, poate, primul si singurul merit primit... Da, poate ca unii au completat special chestionarul, pentru a obtine un merit, dar nu conteaza nici asta; sunt sigur ca omul acela a invatat ceva, asa ca m-am bucurat ca-i pot acorda 1 merit pentru "efort". Si, in afara topicurilor, destul de rare, in care se ofera merite pentru diverse postari, in rest, tare greu se obtin... Repet: ma refer la majoritatea utilizatorilor, nu la tine Smiley



  • Spamming text blocks

Gazeta, eu zic să îi propunem lui 1miau să excludă secţiunea românească de la regula asta.  Nouă se pare că ne plac cărămizile de text.  Sau poate de aia nici nu mai trece nimeni pe aici, că le e târşă numai când văd câte rânduri scriem la un răspuns.

Cât timp nu batem (prea tare) câmpii și scriem cu cap, nu cred că ar fi vreo problemă, întrucât:
* nu facem ziduri de text (steril)
* comasăm mai multe idei în dezbatere, deci practic comasăm mai multe posibile postări scurte

Asa este, bine punctat, NeuroticFish. Intre timp a postat deja si 1miau o explicatie. IntimitateG, nu trebuie sa ne ferim de caramizi de text, cat timp ele arata lucrate intr-un mod decent si cat timp exprima o idee coerenta. Regula lui 1miau se refera strict la aceia care scriu blocuri de text, fara nicio noima, pentru a parea ca scriu mult, astfel incat sa le fie aprobate postarile de catre niste manageri de campanie incompetenti, care nici macar nu se obosesc sa vada ca postarile acelea, in sine, sunt o mizerie.



Eu mă pot mândri că în medie am postările mai scurte decât Gazeta... sau cel puțin așa mă mint.  Cheesy Cheesy

=)))))))))))



Dacă aş scrie exact cât aş vrea, nu ar citi nimeni postările mele.  Am o convingere maximă pentru ceea ce spun aici.  Şi aşa, cred că mulţi trec peste postările mele numai când observă cantitatea de cuvinte, iar multe din postările care vedeţi că îmi aparţin sunt de fapt jumătăţi sau sferturi din cât am scris eu de fapt.

Si, ca tot vorbeam de postari lungi (pe langa aceasta), mi-am amintit de niste discutii pe care le-am avut aici cu patronul unei case de schimb valutar crypto ([1], [2]), care incerca el sa faca pe desteptul si sa ne arate el noua cum, fara aceste case de schimb, BTC s-ar fi dus de rapa. I-am scris multe acolo, blocuri intregi de text, pana ce, intr-un final, a dat bir cu fugitii si nici ca l-am mai prins punand piciorul aici pe forum. Insa daca vei citi acele materiale, vei vedea ca am structurat cumva respectivele blocuri de text, astfel incat sa fie citete...



Si tot apropo de asta, te vad foarte concentrat pe intimitate Smiley Imi amintesti de un utilizator roman, care a plecat de aici, din pacate - 20kevin20. NeuroticFish, tie nu iti aminteste de kevin?
legendary
Activity: 2226
Merit: 6947
Currently not much available - see my websitelink
Salut, draga IntimitateaG!  Smiley

In primul rand, ne bucuram de faptul ca avem sustinerea ta.
Am demarat aceasta initiativa pentru a aminti tuturor cat de important este sa scriem continut de calitate dar si, asa cum se poate vedea in criteriile mele de merit, pentru a aminti unele greseli realizate frecvent.
Una dintre aceste greseli este dengleza/romgleza, dupa cum ai observat. Foarte des, in sectiunea germana, membrilor le este lene sa traduca cuvinte simple, atunci cand exista multiple variante de traducere a acestora...
Nu stiu de ce acesti oameni sunt atat de lipsiti de educatie...
GazetaBitcoin i-ar numi analfabeti si sunt 100% de acord cu GazetaBitcoin aici!
Unii membri ai sectiunii germane sunt constienti de acest lucru si nu le pasa deloc. Unii chiar au incalcat in mod deliberat si repetat regulile locale ale topicului campaniei, chiar si dupa ce le-am atras atentia. Desigur, am sters acele postari din topicul care avea auto-moderare, le-am trimis acelor membri mesaje in care le-am explicat ca isi pot manifesta opiniile din nou, dar conform regulilor scrise in OP (evitand dengleza inutila) si ce crezi ca s-a intamplat? Ori au refuzat sa posteze din nou, ori au postat iar, neschimband insa nimic, astfel ca am fost nevoit sa sterg din nou acele postari. Apoi s-au dat de ceasul mortii ca de ce le-am sters postarile, care erau pline cu dengleza...
Poate ca sunt doar unii care posteaza continut de slaba calitate, care incalca aceasta regula simpla doar pentru ca nicio consecinta nu s-a aplica?

Totusi, ar trebui sa folosim cuvinte traduse, daca acestea exista. E foarte simplu. Si nu ma refer la a traduce termeni precum BitCoin sau BlockChain, asa cum am scris si in OP. Pentru unele cuvinte nu exista traducere. Dar cele mai multe au insa...

Ar trebui sa ne respectam limba natala si sa o folosim corect. Am specificaty deja asta. Dar ar trebui, de asemenea, sa facem o distinctie intre respectarea limbii natale si respingerea unui nationalism rau. In sectiunea germana, fostul moderator (phantastisch) ne-a numit campania drept una "nazista", din cauza ca nu i-a inteles precis scopul. El a crezut ca este o campanie nazista, intrucat noi avem in continuare probleme in Germania cu ultra-nationalistii, nazistii si cu miscarea anti-democratica, in special in Saxonia (Germania de Est). Nu este un secret ce s-a intamplat cand Hitler a luat puterea pentru ca a spus "Germanii sunt superiori si trebuie sa conduca lumea". Noi insa respingem in totalitate aceste viziuni de extrema dreapta si idiotenii anti-democratice. Respingem AfD, partidul de extrema dreapta din Germania, care a fost fondat de Rusia lui Putler si care este plin de fascisti precum Bernd Höcke.  Lips sealed
Toate acesta, insa, sunt departe de valorile noastre, si i-am explicat acest lucru.
Pe scurt:
Nationalism = rau
Aprecierea culturii / limbii noastre (natale) = bine
Sper insa, ca dupa ce ii voi explica, (fostul moderator) sa inteleaga ca avem o campanie legitima.  Smiley


Deci, dupa cum vezi, am avut o discutie lunga in sectiunea germana.  Cheesy



Anti-Merit-Offenses will reduce your chance for Merit massively:

  • Spamming text blocks

Gazeta, eu zic să îi propunem lui 1miau să excludă secţiunea românească de la regula asta.  Nouă se pare că ne plac cărămizile de text.  Sau poate de aia nici nu mai trece nimeni pe aici, că le e târşă numai când văd câte rânduri scriem la un răspuns.

Mă duce cu gândul la Atlas Navi (sursa).  Aveam o bucurie numai când mă gândeam la o dezbatere pe subiect, dar cred că l-am catapultat pe Postaciul Original de pe forum când a văzut că i-am tras un răspuns de trei ori cât anunţul postat de el.  Ce o fi zis, mai dă-te în puii mei cu ideile tale-cărămidă cu tot.
La origini, regula ar trebui sa atraga atentia asupra evitarii textelor extrem de lungi, care nu contineau nici paragrafe, nici nu erau organizate vizual in vreun fel si nici nu contineau vreun mesaj inteligent.
Ca si cum ai vedea un text de 20 de linii fara cap si fara coada.
Ar fi doar un bloc de text si ar fi si greu de citit.
Aici ai un exemplu bun, pentru a intelege la ce ma refer: https://bitcointalksearch.org/topic/m.60803345

Prin urmare, regula mea nu spune sa evitam textele lungi. Textele lungi nu sunt o problema. Dar nu si blocurile de text. Ca atunci cand ai pune un calup intreg de spanac congelat intr-o cratita -- si nu este tocmai placut...


1miau
 Smiley



Depinde din ce perspectiva privim... Este posibil ca IntimitateaG sa nu fie doar un substantiv de gen feminin, ci si o persoana de sex feminin Smiley -- caz in care se schimba datele problemei Smiley
+1
Foarte important.  Smiley

legendary
Activity: 882
Merit: 1873
Crypto Swap Exchange
Probabil, dar prea multă valoare sigur nu are Cheesy
Pentru unii, are.  Probabil pentru copii, sau pentru cineva care caută pur şi simplu atenţie într-un fel sau altul.  Exemplu, YouTube.  Îmi aduc aminte când a apărut videoclipul Gangnam Style şi comentariile erau o adevărată nebunie.  Erau foarte mulţi care depuneau un efort masiv pentru a aduna cât mai multe aprecieri per comentariu.  Nici acolo nu am înţeles cerşitul de aprecieri şi nu sunt nici psiholog, deci am să merg doar pe presupunerea de mai sus.

Eu aș zice că uneori am. În sensul că frunzăresc zeci de discuții și nu scriu nimic. Și ce? Să scriu doar ca să mă aflu în treabă? Nu, decât așa, mai bine "tac".
Ei, aşa cred că toţi păţim.  Dar vezi, tocmai aici facem noi ce trebuie.  Când nu ai nimic de zis, mai bine taci decât să vorbeşti doar să te afli în treabă.  Eu fac aşa, şi tocmai mi-ai confirmat şi tu că o faci.  Tocmai de aceea nici nu avem probleme cu postatul în sensul de a ne da toată silinţa să zicem măcar ceva într-o discuţie.  Mai bine o las pe altă dată, când o să am idei cu adevărat şi nu o să le caut printre neuroni.  Şansele sunt mari dacă le cauţi să le scoţi fix din neuronul ăla care merge câş.

Aici, cu tot respectul, nu mă bag. Și știi de ce? Că nu ți-am urmărit în mod special postările. Nu sunt "șef de campanie". Din ceea ce știu nu scrii tâmpenii și nu scrii de calitate slabă. Dar mai mult nu sunt "calificat" să spun.
Foarte bine că nu te bagi, că prea am eu impresia că şi eu mă număr printre profeţii de care spuneam anterior.  Lasă, mai bine să nu ştiu şi să trăiesc cu impresia că sunt mai altfel.

Eu mă pot mândri că în medie am postările mai scurte decât Gazeta... sau cel puțin așa mă mint.  Cheesy Cheesy
Dacă aş scrie exact cât aş vrea, nu ar citi nimeni postările mele.  Am o convingere maximă pentru ceea ce spun aici.  Şi aşa, cred că mulţi trec peste postările mele numai când observă cantitatea de cuvinte, iar multe din postările care vedeţi că îmi aparţin sunt de fapt jumătăţi sau sferturi din cât am scris eu de fapt.

-
V-am pupat,
IntimitateaG
legendary
Activity: 3668
Merit: 6382
Looking for campaign manager? Contact icopress!
Tind să cred că şi în comportamentul multora de pe Reddit se află aceeaşi motivaţie precum a celor de pe Bitcoin Talk.  Însă pentru ei nu contează fiecare postare ulterior echivalată în Bitcoini câştigaţi, ci contează fiecare sus-vot ulterior transformat într-o mândrie şi un orgoliu, cred eu, fără sens.

Nu m-am gândit din acest punct de vedere, că până la urmă chiar și "datul cu părerea" după articolele unor ziare au "votare". Mândrie/orgoliu? Probabil, dar prea multă valoare sigur nu are Cheesy
Dar este un punct de vedere valid și îl respect.

Slab calitativ e să repeţi ca un papagal ceea ce spunea utilizatorul anterior ţie şi tot aşa.

Asta se întâmplă și în cazul începătorilor, care, în fuga după a da un răspuns nu citesc ce s-a scris deja, se poate întâmpla căpoșilor care nu vor șterge un răspuns, uneori muncit, care în timp ce era scris a devenit inutil fiindcă altcineva deja a răspuns la fel, sau - mie mi s-a întâmplat o dată - poate fi "invalidat" de o completare ulterioară a unei postări făcute mai devreme.
Și mai e ceva: uneori un răspuns asemănător cu anteriorul poate să aibă sens - dacă aduce exemple și completări, de exemplu - sau sunt șanse (reale) ca cel care scrie să creadă asta deși nu este cazul  Grin

Slab calitativ e să spui ceva prin care de fapt nu spui nimic.

Ohoo, există undeva pe forum un topic cu răspunsuri fără cap, sau cu răspunsuri care nu zic nimic. Și sunt sigur că acolo sunt prinse foarte puține exemple. Unii chiar au talent la așa ceva...

Nu ştiu, nu cred că sunt eu geniu să nu fi întâmpinat niciodată probleme cu postatul.

Eu aș zice că uneori am. În sensul că frunzăresc zeci de discuții și nu scriu nimic. Și ce? Să scriu doar ca să mă aflu în treabă? Nu, decât așa, mai bine "tac".

Iar acum că mă gândeam, ar fi foarte amuzant şi ironic să fiu exact eu printre cei care scriu de fapt postări slab calitative şi practic să mă auto-pârlesc.

 Grin Grin Grin
Aici, cu tot respectul, nu mă bag. Și știi de ce? Că nu ți-am urmărit în mod special postările. Nu sunt "șef de campanie". Din ceea ce știu nu scrii tâmpenii și nu scrii de calitate slabă. Dar mai mult nu sunt "calificat" să spun.

Aici ai pus tu punctul pe i.  Am eu un sentiment, poate fals, că pe mulţi nu îi interesează de Bitcoin atât de mult încât le vine să posteze.  Mai citesc şi eu postările unora, şi parcă mulţi se cred profeţi.  Parcă mulţi merg pe principiul Fă ce zice popa, nu ce face popa.  Şi sincer cu asta nu mai ştiu unde voiam să ajung, că am scris-o la începutul postării şi între timp am uitat.

Sunt foarte mulți pe forum care au venit doar pentru un ban in plus. Ban pe care îl schimbă în moneda locală cât de repede au ocazia.
Hai să fim realiști, cei care s-au îmbogățit din Bitcoin se distrează și probabil că vin pe forum rar, puțin și din pasiune, deci mai degrabă pe partea tehnică.

  • Spamming text blocks

Gazeta, eu zic să îi propunem lui 1miau să excludă secţiunea românească de la regula asta.  Nouă se pare că ne plac cărămizile de text.  Sau poate de aia nici nu mai trece nimeni pe aici, că le e târşă numai când văd câte rânduri scriem la un răspuns.

Cât timp nu batem (prea tare) câmpii și scriem cu cap, nu cred că ar fi vreo problemă, întrucât:
* nu facem ziduri de text (steril)
* comasăm mai multe idei în dezbatere, deci practic comasăm mai multe posibile postări scurte

când a văzut că i-am tras un răspuns de trei ori cât anunţul postat de el.

Faină asta!  Cheesy Grin
Eu mă pot mândri că în medie am postările mai scurte decât Gazeta... sau cel puțin așa mă mint.  Cheesy Cheesy
legendary
Activity: 882
Merit: 1873
Crypto Swap Exchange
(Adică am văzut comportament asemănător și pe Reddit, de exemplu; poate nu la același "nivel".)
În plus, a greși e omenește. Și totul este în regulă daca omul nu "perseverează" în a greșeli.
Tind să cred că şi în comportamentul multora de pe Reddit se află aceeaşi motivaţie precum a celor de pe Bitcoin Talk.  Însă pentru ei nu contează fiecare postare ulterior echivalată în Bitcoini câştigaţi, ci contează fiecare sus-vot ulterior transformat într-o mândrie şi un orgoliu, cred eu, fără sens.

Nu îi pot pune pe toţi în aceeaşi oală, bineînţeles.  Poate că pentru un utilizator nu este un efort să ofere o informaţie, însă pentru restul ea poate fi semnificativă.  Poate că o analiză făcută de un utilizator este pur şi simplu realizată în câteva minute din pasiune pentru matematică, grafice şi analiză, dar reprezintă ceva impresionant pentru comunitate.  Exemplele pot continua probabil la nesfârşit.

Însă rămân pe poziţia mea când spun că faptul că există o remunerare pentru postările publicate este o influenţă directă a calităţii postărilor în multe cazuri, şi de aici apar şi probleme şi postări de genul '5 lucruri pe care le-am învăţat despre cum să scriu o postare pe BitcoinTalk'.  De ce?  Ce anume te motivează atât de mult încât să te străduieşti să scrii 'cum trebuie'?  Că până la urmă e un forum, nu suntem jurnalişti şi nici analişti.  De multe ori suntem mai degrabă părerişti.

Uite, haideţi să explic eu cum văd treaba asta.  Eşti nou?  Nu ştii cu ce se mănâncă Bitcoin-ul ăsta mai exact şi vrei să ştii?  Întrebi.  Nu e nimic greşit în a întreba.  Începi să ştii şi vrei să ajuţi?  Spui, începi să le răspunzi celor ce sunt acum mai puţin avansaţi decât tine.  Uneori zici prostii, şi este ok.  Toţi ne-am înşelat singuri în anumite circumstanţe.

Dar eu cel puţin nu consider o întrebare banală că ar fi slab calitativă.  Slab calitativ e să repeţi ca un papagal ceea ce spunea utilizatorul anterior ţie şi tot aşa.  Slab calitativ e să spui ceva prin care de fapt nu spui nimic.  Nu ştiu, nu cred că sunt eu geniu să nu fi întâmpinat niciodată probleme cu postatul.  E doar foarte simplu pentru mine.  Cine nu va fi interesat va rămâne fără idei, deci va scrie un (rimă).

Iar acum că mă gândeam, ar fi foarte amuzant şi ironic să fiu exact eu printre cei care scriu de fapt postări slab calitative şi practic să mă auto-pârlesc.

bineînțeles, ar trebui să ne fi și interesat subiectul Cheesy
Aici ai pus tu punctul pe i.  Am eu un sentiment, poate fals, că pe mulţi nu îi interesează de Bitcoin atât de mult încât le vine să posteze.  Mai citesc şi eu postările unora, şi parcă mulţi se cred profeţi.  Parcă mulţi merg pe principiul Fă ce zice popa, nu ce face popa.  Şi sincer cu asta nu mai ştiu unde voiam să ajung, că am scris-o la începutul postării şi între timp am uitat.

-----

Să adaug ceva, că mă uitam peste postarea redirecţionată de Gazeta şi văd că parţial mă încadrez la ăia care nu scriu cum trebuie.  De fapt, cred că toţi trei avem boala asta şi nu numai.  E ceva epidemie peste secţiunea românească.  Vă simţiţi?

Anti-Merit-Offenses will reduce your chance for Merit massively:

  • Spamming text blocks

Gazeta, eu zic să îi propunem lui 1miau să excludă secţiunea românească de la regula asta.  Nouă se pare că ne plac cărămizile de text.  Sau poate de aia nici nu mai trece nimeni pe aici, că le e târşă numai când văd câte rânduri scriem la un răspuns.

Mă duce cu gândul la Atlas Navi (sursa).  Aveam o bucurie numai când mă gândeam la o dezbatere pe subiect, dar cred că l-am catapultat pe Postaciul Original de pe forum când a văzut că i-am tras un răspuns de trei ori cât anunţul postat de el.  Ce o fi zis, mai dă-te în puii mei cu ideile tale-cărămidă cu tot.

-
V-am pupat,
IntimitateaG
legendary
Activity: 3668
Merit: 6382
Looking for campaign manager? Contact icopress!
Mă bucur să ştiu că sunt uneori un exemplu, chiar dacă ştiu că în fiecare postare pe care o fac există o mulţime de greşeli.  Interesante postări din partea utilizatorului 1miau.  Eu am considerat totuşi că soluţia cea mai potrivită îmbunătăţirii postărilor ar fi ca postările să vină în primul rând de la sine.  Cine a avut sau are încă un blog ştie ce înseamnă să te trezeşti într-o dimineaţă şi pur şi simplu să te decizi să scrii o nouă postare, pur şi simplu pentru că aşa ţi-a venit.  Dacă majoritatea de pe forum ar face acest lucru, cred că forumul ar arăta complet diferit.

Am mai spus-o pe aici şi continui să o spun.  Postările care vorbesc despre cât de greu a fost să ajungă Membru Senior sau chiar Erou al forumului sunt în cea mai mare măsură fără sens şi o vrăjeală ieftină.  Pentru că puţini depun un efort atât de semnificativ precum cel al lui 1miau sau fillippone şi totuşi au ajuns la nivelul lor (ca rang).  Dacă 1miau sau fillippone ar vorbi despre cât de dificil le-a fost, i-aş înţelege.  Dar în medie, efortul depus este minim.  Şi spre ruşinea mea sau nu, mă aflu în acea categorie de efort minim, poate un pic spre mediu.

Aici nu sunt complet de acord. Există persoane care vor scrie ca pe blog, uneori venind cu chestii într-adevăr noi și informative, există persoane care vin să își rezolve o problemă, există persoane care vor încerca (unii vor chiar reuși) să rezolve problema, sau există oameni care doar își dau cu părerea. Și bineînțeles, mai sunt cei care vor scrie x postări pe săptămână, fie au ceva de zis, fie nu. Nu toți sunt la fel. Și efortul poate să difere chiar și în cazul celorlalți - unii știu chestii, alții trebuie să le caute.
Clar, majoritatea încearcă să "facă treabă" cu cât mai puțin efort. Și din experiența mea, de multe ori treaba asta nu e nici măcar legată de faptul că postările ar fi plătite sau nu. (Adică am văzut comportament asemănător și pe Reddit, de exemplu; poate nu la același "nivel".)
În plus, a greși e omenește. Și totul este în regulă daca omul nu "perseverează" în a greșeli.

Şi tocmai de aceea, eu nu înţeleg.  Dacă am venit aici şi vă răspund, înseamnă că am ceva de zis.  Înseamnă că mă interesează subiectul şi am un gând de expus.  Desigur că vor fi unele postări care, fără să îmi dau seama, vor fi aproape identice în esenţă cu alte postări pe care poate că am decis să nu le citesc sau pur şi simplu nu am realizat că fac pe Micul Alexandru.  Sau Marele era cel care vorbea, sau amândoi?

În fine.  Dacă te uiţi peste postările din primii ani ai forumului, observi că era o calitate mult mai ridicată a postărilor decât este astăzi.  Asta pentru că pe vremea aceea lumea posta nu pentru a îndeplini cerinţele minime ale campaniei sub care erau înscrişi, ci pentru că voiau să spună ceva pe bune.

Cu cât mai multă lume este pe forum, cu atât mai mari șansele să scadă calitatea. Cel mai probabil toate afacerile din jurul forumul fac situația mai nasoală, dar cred că nu era prea roz nici fără...
Noroc cu meritele, că devenise super nasol la un moment dat...

Haideţi să fim serioşi.  Dacă se deschidea acum un forum pentru obsedaţi ai ultimelor generaţii de nave spaţiale şi începeau să apară campanii care să plătească pentru postările utilizatorilor, ce ziceţi, dacă ne-am fi înscris noi trei care ar fi fost şansele să facem postări calitative?

Ai fi surprins Cheesy Cheesy (sau na, cel puțin după o vreme...)
Cultura generală și dorința de a învăța contează enorm... bineînțeles, ar trebui să ne fi și interesat subiectul Cheesy

Da, ne putem îmbunătăţi postările artificial.  Dar dacă nu ne interesează, o facem degeaba.  Aşa cum cred eu că nu ne-ar deranja dacă cineva ar fi agramat în secţiunea românească, dar cu condiţia ca persoana respectivă să vrea cu adevărat să înveţe.  Ceea ce este cam rar astăzi.

Aici ai pus punctul pe i. (de unde și meritele trimise)



Vezi ce importantă este puterea exemplului? Mai de rușine, am început să scriu și eu cu diacritice. Wink
legendary
Activity: 882
Merit: 1873
Crypto Swap Exchange
Mă bucur să ştiu că sunt uneori un exemplu, chiar dacă ştiu că în fiecare postare pe care o fac există o mulţime de greşeli.  Interesante postări din partea utilizatorului 1miau.  Eu am considerat totuşi că soluţia cea mai potrivită îmbunătăţirii postărilor ar fi ca postările să vină în primul rând de la sine.  Cine a avut sau are încă un blog ştie ce înseamnă să te trezeşti într-o dimineaţă şi pur şi simplu să te decizi să scrii o nouă postare, pur şi simplu pentru că aşa ţi-a venit.  Dacă majoritatea de pe forum ar face acest lucru, cred că forumul ar arăta complet diferit.

Am mai spus-o pe aici şi continui să o spun.  Postările care vorbesc despre cât de greu a fost să ajungă Membru Senior sau chiar Erou al forumului sunt în cea mai mare măsură fără sens şi o vrăjeală ieftină.  Pentru că puţini depun un efort atât de semnificativ precum cel al lui 1miau sau fillippone şi totuşi au ajuns la nivelul lor (ca rang).  Dacă 1miau sau fillippone ar vorbi despre cât de dificil le-a fost, i-aş înţelege.  Dar în medie, efortul depus este minim.  Şi spre ruşinea mea sau nu, mă aflu în acea categorie de efort minim, poate un pic spre mediu.

Şi tocmai de aceea, eu nu înţeleg.  Dacă am venit aici şi vă răspund, înseamnă că am ceva de zis.  Înseamnă că mă interesează subiectul şi am un gând de expus.  Desigur că vor fi unele postări care, fără să îmi dau seama, vor fi aproape identice în esenţă cu alte postări pe care poate că am decis să nu le citesc sau pur şi simplu nu am realizat că fac pe Micul Alexandru.  Sau Marele era cel care vorbea, sau amândoi?

În fine.  Dacă te uiţi peste postările din primii ani ai forumului, observi că era o calitate mult mai ridicată a postărilor decât este astăzi.  Asta pentru că pe vremea aceea lumea posta nu pentru a îndeplini cerinţele minime ale campaniei sub care erau înscrişi, ci pentru că voiau să spună ceva pe bune.

Haideţi să fim serioşi.  Dacă se deschidea acum un forum pentru obsedaţi ai ultimelor generaţii de nave spaţiale şi începeau să apară campanii care să plătească pentru postările utilizatorilor, ce ziceţi, dacă ne-am fi înscris noi trei care ar fi fost şansele să facem postări calitative?  Da, ne putem îmbunătăţi postările artificial.  Dar dacă nu ne interesează, o facem degeaba.  Aşa cum cred eu că nu ne-ar deranja dacă cineva ar fi agramat în secţiunea românească, dar cu condiţia ca persoana respectivă să vrea cu adevărat să înveţe.  Ceea ce este cam rar astăzi.

-
V-am pupat,
IntimitateaG
legendary
Activity: 3668
Merit: 6382
Looking for campaign manager? Contact icopress!
Toate acestea le observ si eu. In toata media - radio, televizor, ziare, site-uri web. Mai toata lumea practica romgleza. E "cool" marfa, nu? Dar lumea nu mai foloseste nici macar expresia asta penala "e marfa" (care, oricum, nu are niciun sens din punct de vedere logic), ci prefera "e cool" sau "e trendy".

Ai uitat sa vorbesti despre vibe-ul care mai nou este tare in voga. Cheesy

In reclame la diverse site-uri aud mereu: "intra pe veveve blabla punct ro". Oare e atat de greu sa pronunte "intra pe dubluve dubluve dubluve blabla punct ro"? Si tot asa.

Asta si fiindca nu sunt in stare sa angajeze pe vreunul sa le configureze sistemul in asa fel incat sa mearga si blabla-punct-ro fara ve-ve-veu  Cool
Oricum, majoritatea si-au dat seama ca sunt pe langa, asa ca te trimit pe feisbuc sau insta, iar fara alea nici nu se mai invarte pamantul.

I-am spus ca, in realitate, asa regreseaza limba, din cauza unor analfabeti ca el. Nu stiu de ce, dar de atunci nu mi-a mai vorbit.

 Grin Grin
Imi amintesc (inainte de 2000, cred) cand toti scriau "bip", ca nu aveau habar ca de fapt este englezescul "beep". Iar dupa inca vreo cativa ani, surpriza, am gasit bip in DEx.
Evolutie!

Avea oare sens sa-i spun si ca, in mod normal, dupa punctul unei propozitii trebuie puse doua spatii -- asa cum faci tu, IntimitateG, asa cum facea chiar si Satoshi? Avea oare sens sa-i spun asta unuia care, in loc de "a avea sens" spunea ca "face sens"? Smiley (Si da, spre rusinea mea, eu nu folosesc dubla spatiere, desi cunosc aceasta regula. Cum nu folosesc nici diacriticile, tot spre rusinea mea. Insa, macar, eu cunosc niste reguli de ortografie, ortoepie si punctuatie -- si aleg, uneori, deliberat, sa le ignor -- in vreme ce cel mentionat mai sus, alaturi de alte cateva milioane de romani habar n-au despre asa ceva, nestiind nici macar cum sa-si scrie corect numele.)

Foarte multi - nu doar romani - cred ca pamantul se invarteste in jurul lor. Daca ei au reusit sa scrie (cred ei), lumea trebuie sa isi dea silinta sa inteleaga. Nu e vorba de regulile mai subtile, ca dubla spatiere. E vorba de alegerea cuvintelor, de a avea un sens in ceea ce este scris (da, uneori apar erori, mai ales cand omul mai adauga sau sterge ceva pe parcurs, dar nu vorbesc de greseli rare, vorbesc de cei care asa scriu intotdeauna), si da, aici intra si folosirea corecta a cuvintelor din limba in care considera omul ca scrie.
E aceeasi situatie ca si cu biciclistii noaptea pe strada: fara stopuri, fara faruri, fara nimic reflectorizant. Si daca le zice omul sa isi aprinda vreo lumina, raspunsul este ca ei vad si asa.

Este o idee grozava sa tindem spre mai bine - cu sau fara diacritice, cu sau fara dubla spatiere, uneori chiar cu sau fara toate virgulele puse unde ar trebui (!) - dar hai totusi sa nu ne comparam cu aia care abia daca reusesc sa isi scrie numele Wink [adica, hai sa fim seriosi, cei "de fata" suntem mai rasariti]

Punem meniuri in engleza fara a le avea, in primul rand, in romana!

Ei, doar nu te astepti sa fie si destepti, si cu/de fițe!

Din ce cunosc, substantivele proprii nu trebuie traduse, ci folosite ca atare. De pilda, daca il intalnesti pe un strain numit John, nu te apuci sa-i spui Ion, desi acesta ar fi echivalentul romanesc al lui John. Similar si pentru numele de bauturi alcoolice sau alte substantive proprii.

La asta subscriu. Stiu de alte limbi unde s-a ajuns la tradus totul si se ajunge usor la situatii bizare. Cum limbajul este menit sa fie inteles de toti, traducerea substantivelor proprii este cel putin riscanta. Iar in acel caz eu consider ca este vorba de substantive proprii.
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Înţeleg deci că în mod indirect s-a ales deja cum să închei mesajele pe aici.  Sau cel puţin numele.





În public erau numai babe şi moşi.  Pe scenă erau toţi de 50+.  Pe ecran scria de fapt 'One day for all'.  Penibil, absolut penibil! [...] La radio venise cu vreo două săptămâni un nutriţionist care ne explica nouă cât şi cum să mâncăm când începem o dietă. [...] vorbea în romgleză.  Când începeţi o dietă, nu e bine să restricţionaţi dar nici să faceţi bingi dacă aţi trişat.  Nu e bine să fim ol in dar nici ol aut.  Şi nu uitaţi, brecfăstul e extrem de important.

Toate acestea le observ si eu. In toata media - radio, televizor, ziare, site-uri web. Mai toata lumea practica romgleza. E "cool" marfa, nu? Dar lumea nu mai foloseste nici macar expresia asta penala "e marfa" (care, oricum, nu are niciun sens din punct de vedere logic), ci prefera "e cool" sau "e trendy".

In reclame la diverse site-uri aud mereu: "intra pe veveve blabla punct ro". Oare e atat de greu sa pronunte "intra pe dubluve dubluve dubluve blabla punct ro"? Si tot asa.

La serviciu multi imi spuneau, intr-o vreme, "grammar Nazi". Apoi, unul mai "destept" s-a trezit el sa-mi explice mie cum ca asa progreseaza limba, care e intr-o continua schimbare. I-am spus ca, in realitate, asa regreseaza limba, din cauza unor analfabeti ca el. Nu stiu de ce, dar de atunci nu mi-a mai vorbit.

Avea oare sens sa-i spun si ca, in mod normal, dupa punctul unei propozitii trebuie puse doua spatii -- asa cum faci tu, IntimitateG, asa cum facea chiar si Satoshi? Avea oare sens sa-i spun asta unuia care, in loc de "a avea sens" spunea ca "face sens"? Smiley (Si da, spre rusinea mea, eu nu folosesc dubla spatiere, desi cunosc aceasta regula. Cum nu folosesc nici diacriticile, tot spre rusinea mea. Insa, macar, eu cunosc niste reguli de ortografie, ortoepie si punctuatie -- si aleg, uneori, deliberat, sa le ignor -- in vreme ce cel mentionat mai sus, alaturi de alte cateva milioane de romani habar n-au despre asa ceva, nestiind nici macar cum sa-si scrie corect numele.)



Să nu zic că din zece restaurante centrale la care mergi astăzi, încep să fie cam câte 1-2 care bagă jumătate din meniuri în engleză.  Doar engleză, măcar să fi pus traducerea în română sub.

Eu nu zic ca ar trebui sa fie traducerea in romana sub cea din engleza. Pana la urma, suntem in Romania, nici nu exista notiunea de "traducere in romana" Smiley Ci de scriere a meniului in romana. Urmata, apoi de o traducere in engleza. Eu unul, cand am mai depasit plaiurile mioritice, nu am vazut nicaieri meniuri doar in engleza si nu si in limba locala. Titlurile din limba locala erau primele, urmate de traducerea in engleza. Dar, ca la noi la nimeni... Punem meniuri in engleza fara a le avea, in primul rand, in romana!

Înţeleg că sunt unele băuturi de genul Safe Sex care pur şi simplu aşa se denumesc, că doar nu le treceam 'Sex Sigur'.  Sau am eu o boală şi mi se pare doar mie un pic penal cum sună?

Din ce cunosc, substantivele proprii nu trebuie traduse, ci folosite ca atare. De pilda, daca il intalnesti pe un strain numit John, nu te apuci sa-i spui Ion, desi acesta ar fi echivalentul romanesc al lui John. Similar si pentru numele de bauturi alcoolice sau alte substantive proprii.



Dar hai să nu băgăm totul în engleză, că deja tindem spre prostie.

Adevarat.



Ca idee, in caz ca nu stiai, acest topic este ca o parte a doua a acestuia: Campanie pentru îmbunătățirea calității postărilor. Iar topic-ul campaniei este o traducere a acestuia: Campaign to improve posting quality for local boards. Campania a fost demarata de 1miau, in parteneriat cu mine, amandoi traducand topic-ul din sectiunea internationala in germana, respectiv romana.

Acum, ca tot ti-am explicat si originea acestei campanii, sper sa nu te superi pe mine, stimata IntimitateG, pentru ca te-am dat exemplu in topic-ul international. Stai fara grija, te-am dat exemplu de "asa da" Smiley

P.S.: sper ca te bucura (sau, macar, amuza) faptul ca iti scriu, in continuare, numele intre tt /tt Smiley
legendary
Activity: 882
Merit: 1873
Crypto Swap Exchange
Cine stie... Smiley Apropo, vad ca ai preluat si tu modul de a-i scrie numele -- asa, cu caracterele acelea mai speciale de la BBCode-ul tt /tt. Arata mai aparte asa Intimitatea noastra Smiley
Mă duc un pic înspre afara subiectului de discuţie, dar mă iertaţi că şi-aşa e nevoie un pic parcă de reanimarea secţiunii româneşti.  Înţeleg deci că în mod indirect s-a ales deja cum să închei mesajele pe aici.  Sau cel puţin numele.

Da, e o boală parcă şi la radio, şi la TV şi pe peste tot.  Se uita cineva mai vârstnic acum câteva săptămâni la televizor şi era sărbătorirea zilei unei anumite localităţi.  Pe ecranul de fond al scenei, sub numele localităţii, era un mesaj pentru locatari.  Mă întrebă vârstnicul, Tinere, îmi zici şi mie te rog ce scrie acolo pe ecran?

În public erau numai babe şi moşi.  Pe scenă erau toţi de 50+.  Pe ecran scria de fapt 'One day for all'.  Penibil, absolut penibil!

Să nu zic că din zece restaurante centrale la care mergi astăzi, încep să fie cam câte 1-2 care bagă jumătate din meniuri în engleză.  Doar engleză, măcar să fi pus traducerea în română sub.  Înţeleg că sunt unele băuturi de genul Safe Sex care pur şi simplu aşa se denumesc, că doar nu le treceam 'Sex Sigur'.  Sau am eu o boală şi mi se pare doar mie un pic penal cum sună?

Dar hai să nu băgăm totul în engleză, că deja tindem spre prostie.  La radio venise cu vreo două săptămâni un nutriţionist care ne explica nouă cât şi cum să mâncăm când începem o dietă.  Eram atent la condus şi mi se păruse că nu înţeleg eu ce zice.  De fapt, nutriţionistul vorbea în romgleză.  Vă transmit şi vouă acelaşi truc al dietelor transmis de el.  Când începeţi o dietă, nu e bine să restricţionaţi dar nici să faceţi bingi dacă aţi trişat.  Nu e bine să fim ol in dar nici ol aut.  Şi nu uitaţi, brecfăstul e extrem de important.

Să ne fie ruşine e tot ce pot să zic.

-
V-am pupat,
Intimitate(a)G
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Desi sunt de acord cu concluzia, nu sunt de acord cu acel numar (6). Sa spun 4 activi si deja ma consider generos...

Am umflat si eu numarul, sa parem mai multi Smiley Sa nu spuna omul ca aici (chiar) e sat fara caini hihi.

Desi Pruteanu exagera un pic (parerea mea..), ai totusi dreptate.
Dar traim intr-o lume care pare sa se invarta in jurul reclamelor tv si a non-valorilor promovate la orice ora; cumva nu ma mir ca acesta este rezultatul. [...]

Pruteanu nu era inghitit mai de nimeni, inclusiv de mine. Avea pe vremuri o emisiune - Doar o vorba sa-ti mai spun. Cumva, se intampla ca mai mereu sa fiu acasa cand se difuza emisiunea aceea. Si, de la antipatia pe care mi-o provoca initial, ascultandu-i emisiunile, am inceput sa-l simpatizez. Nici macar nu pot spune ca le ascultam in mod deliberat. Poate ca faceam ceva prin casa, iar TV-ul era pe programul unde se difuza emisiunea... Incet-incet, am inceput sa realizez ca omul acela (fie-i tarana usoara), nu facea nimic altceva decat o incercare de a ne culturaliza pe toti si de a ne invata propria noastra limba... In timp ajunsesem chiar sa-i urmaresc cu placere emisiunea... Vremuri...

Hehe, cred ca numai baietii au aceasta problema. Si cum IntimitateaG si-a pus aceasta intrebare, cred ca este o concluzie mai mult decat rezonabila sa cred ca nu este de sex feminin  Wink
(Dar dupa ca ne-a surprins o data, cine stie, poate ca vine si ma contrazice Cheesy)

Cine stie... Smiley Apropo, vad ca ai preluat si tu modul de a-i scrie numele -- asa, cu caracterele acelea mai speciale de la BBCode-ul tt /tt. Arata mai aparte asa Intimitatea noastra Smiley

Partea asta imi aminteste de activitatile din cadrul clubului celor care recicleaza merite =)))
Cheesy Cheesy Cheesy

Mai bag aici 2-3 spoilere (desi se pot citi toate postarile de pe pagina aceasta -- toate spoilerele fiind de pe aceeasi pagina Smiley).

[1], [2], [3].
legendary
Activity: 3668
Merit: 6382
Looking for campaign manager? Contact icopress!
Eu unul sper ca acesta sa fie doar un inceput si sa te vedem tot mai prezent pe aici. Din pacate, in prezent, in sectiunea romaneasca sunt activi cel mult 5 utilizatori... Cu tine, am ajunge la 6.

Desi sunt de acord cu concluzia, nu sunt de acord cu acel numar (6). Sa spun 4 activi si deja ma consider generos...

Nu stiu ce sa zic, insa afluxul acesta de engleza combinata cu romana este toxic si se inrautateste pe masura ce trece timpul... Nu stiu cum poate fi oprit. Poate doar cu cat mai multe initiative de genul sau cu cat mai multi "Pruteni"... Cert este ca, daca continuam asa, copiii si nepotii nostri cu siguranta nu vor mai (re)cunoaste limba noastra, asa cum este ea in realitate...

Desi Pruteanu exagera un pic (parerea mea..), ai totusi dreptate.
Dar traim intr-o lume care pare sa se invarta in jurul reclamelor tv si a non-valorilor promovate la orice ora; cumva nu ma mir ca acesta este rezultatul. Dupa zeci de ani in care am asteptat americanii, acum ca au venit, daca nu baga omul 2-3 cuvinte in engleza, nu e "jmecher". Iar noi, cei care nu stam cu ochii in tv, stam cu ochii in monitor unde informatia este in engleza, unde aplicatiile sunt fie in engleza, fie traduse cu picioarele...
Cred ca in ameteala aculturala din ziua de azi pierderea limbii/identitatii e cea mai mica problema. Si (inainte sa aruncati dupa mine cu tot ce aveti la indemana) consider ca imediat ce ajungem din nou (ca natiune) sa punem pret pe valori si pe cultura (si invatamant!!), si partea cu limba romana se va rezolva.

Asta nu inseamna ca noi nu trebuie sa ne straduim. Asta doar inseamna ca problema e mult mai mare si nu se va rezolva prea usor. (Dar totusi cred/sper ca se va rezolva in timpul vietii noastre.)

Depinde din ce perspectiva privim... Este posibil ca IntimitateaG sa nu fie doar un substantiv de gen feminin, ci si o persoana de sex feminin Smiley -- caz in care se schimba datele problemei Smiley

Hehe, cred ca numai baietii au aceasta problema. Si cum IntimitateaG si-a pus aceasta intrebare, cred ca este o concluzie mai mult decat rezonabila sa cred ca nu este de sex feminin  Wink
(Dar dupa ca ne-a surprins o data, cine stie, poate ca vine si ma contrazice Cheesy)

Partea asta imi aminteste de activitatile din cadrul clubului celor care recicleaza merite =)))

Cheesy Cheesy Cheesy
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Reînviu topic vechi cu scuzele de rigoare, dar nu puteam să mă abţin.

In primul rand, bine ai venit printre noim IntimitateG! Nici nu stiam ca esti roman Smiley (Acum stau sa ma intreb cati romani mai frecventeaza, oare, acest forum, fara a scrie vreodata in sectiunea noastra, deci fara a sti cineva ca sunt romani...?)

Mă mai trezesc şi eu uneori pe acasă vorbind câte o propoziţie românească urmată de una englezească, dar mi-am propus să-mi trag o palmă de fiecare data când realizez ce fac.  Funcţionează, deocamdată.  Parcă e mai greu să scot engleza pe gură, că încep să o asociez cu palma.

Tare asta! =)))))

Am zis să bag şi eu o postare în secţiunea românească dacă tot vreau schimbare. [...] Suntem mulţi români pe aici sigur, că doar populăm toate naţiunile şi culturile din ce se prea vede, dar ori ne e prea ruşine de origini să mai dăm o fugă şi prin secţiunea noastră iubită de pe forum ori suntem prea preocupaţi cu vânătorile de monede alternative care poate-poate ne fac mâine bogaţi.

Eu unul sper ca acesta sa fie doar un inceput si sa te vedem tot mai prezent pe aici. Din pacate, in prezent, in sectiunea romaneasca sunt activi cel mult 5 utilizatori... Cu tine, am ajunge la 6.

Din păcate simt că ne dispare uşor-uşor naţionalismul şi patriotismul ca naţie şi sunt şi aici convins că nu suntem singurii.  Pare că preferăm să împrumutăm de la alţii şi să le-o promovăm pe a lor.  Eu ştiu?  Poate suntem în căutare de ceva nou.

Nu stiu ce sa zic, insa afluxul acesta de engleza combinata cu romana este toxic si se inrautateste pe masura ce trece timpul... Nu stiu cum poate fi oprit. Poate doar cu cat mai multe initiative de genul sau cu cat mai multi "Pruteni"... Cert este ca, daca continuam asa, copiii si nepotii nostri cu siguranta nu vor mai (re)cunoaste limba noastra, asa cum este ea in realitate...

O să închei în stil românesc momentan, până vă decideţi voi cum e mai bine. [...]

V-am pupat,
IntimitateG

E foarte frumos modul acesta de incheiere! Acum insa, sa stii ca nu este musai sa pui aceasta formula la fiecare postare. Fiind pe forum, se vede cine a postat. Dar procedeaza asa cum te simti tu mai bine Smiley



Legat de cuvintele in engleza in schimb, da, ai dreptate. Prea ne-am obisnuit cu ele. In plus, unele sunt si greu de tradus in romana (hash) sau suna ciudat (soricel sau mouse?  Grin). Ideea e sa ne straduim si atunci rezultatele vor fi bune si foarte bune.

Din ce stiu, unele cuvinte sunt chiar intraductibile... Cele de genul se folosesc ca atare, nu avem ce face...

Acel "v-am pupat" nu e rau, dar fiind probabil toti baieti pe aici, nici foarte bine nu este Grin

Depinde din ce perspectiva privim... Este posibil ca IntimitateaG sa nu fie doar un substantiv de gen feminin, ci si o persoana de sex feminin Smiley -- caz in care se schimba datele problemei Smiley



tot mai mulţi fac ghiveci de limbi

Partea asta imi aminteste de activitatile din cadrul clubului celor care recicleaza merite =))) NeuroticFish stie la ce ma refer. Daca vrei sa te distrezi, cand ai timp, citeste toate cele 60 de pagini ale acestui topic.

Spoiler alert: [1]. [2].


Acum că vreţi sau nu, nu mai scăpaţi de mine.

Asa sa fie Smiley
legendary
Activity: 882
Merit: 1873
Crypto Swap Exchange
Legat de cuvintele in engleza in schimb, da, ai dreptate. Prea ne-am obisnuit cu ele. In plus, unele sunt si greu de tradus in romana (hash) sau suna ciudat (soricel sau mouse?  Grin). Ideea e sa ne straduim si atunci rezultatele vor fi bune si foarte bune.
Fără îndoială.  Trebuie să începem să facem o mică diferenţă între a folosi cuvinte împrumutate şi folosirea limbii engleze doar aşa, că e în vogă.  Doar că va fi un pic greu, pentru că tot mai mulţi fac ghiveci de limbi şi tot aşa m-am prostit şi eu.

O să dau cu siguranţă mai des pe aici.  Am făcut şi cu secţiunea românească la fel ca şi cu forumul.  Am tot dat târcoale până am zis hai să scriu.  Acum că vreţi sau nu, nu mai scăpaţi de mine.

-
IntimitateG?
legendary
Activity: 3668
Merit: 6382
Looking for campaign manager? Contact icopress!
Mama mă-sii de engleză, că ne-a infectat pe toţi.  Acum mi-e ruşine că mi-am mai tras şi nume englez

Na, ca mi-a picat fatza. Nici macar nu stiam ca este de pe plaiurile mioritice Cheesy
Nu numele, hai sa nu exageram. Cand mi-am facut eu contul nici macar nu intelesesem ca acest NeuroticFish o sa imi apara peste tot Shocked

Legat de cuvintele in engleza in schimb, da, ai dreptate. Prea ne-am obisnuit cu ele. In plus, unele sunt si greu de tradus in romana (hash) sau suna ciudat (soricel sau mouse?  Grin). Ideea e sa ne straduim si atunci rezultatele vor fi bune si foarte bune.

până vă decideţi voi cum e mai bine.

Acel "v-am pupat" nu e rau, dar fiind probabil toti baieti pe aici, nici foarte bine nu este Grin
Dar, ca sa fiu corect, in general evit formulele de incheiere exact fiindca sunt si eu nepriceput in a incropi unul chiar bun. Asa ca o sa ma abtin de la "vot".

---
Oricum, ma bucur sa vad persoane noi care scriu in sectiunea romaneasca. Chiar te invit sa o faci mult mai des!
legendary
Activity: 882
Merit: 1873
Crypto Swap Exchange
Reînviu topic vechi cu scuzele de rigoare, dar nu puteam să mă abţin.

Mama mă-sii de engleză, că ne-a infectat pe toţi.  Acum mi-e ruşine că mi-am mai tras şi nume englez, dar ce să fac că parcă sună penal IntimitateG.  Şi sunt convins că nu doar nemţii ne sunt parteneri de suferinţă.  E în trend să mai bagi câte un cuvânt-două englezeşti între zece româneşti.  Mă mai trezesc şi eu uneori pe acasă vorbind câte o propoziţie românească urmată de una englezească, dar mi-am propus să-mi trag o palmă de fiecare data când realizez ce fac.  Funcţionează, deocamdată.  Parcă e mai greu să scot engleza pe gură, că încep să o asociez cu palma.

Am zis să bag şi eu o postare în secţiunea românească dacă tot vreau schimbare.  Că până la urmă cea mai mare schimbare trebuie să pornească de la noi.  Suntem mulţi români pe aici sigur, că doar populăm toate naţiunile şi culturile din ce se prea vede, dar ori ne e prea ruşine de origini să mai dăm o fugă şi prin secţiunea noastră iubită de pe forum ori suntem prea preocupaţi cu vânătorile de monede alternative care poate-poate ne fac mâine bogaţi.

Din păcate simt că ne dispare uşor-uşor naţionalismul şi patriotismul ca naţie şi sunt şi aici convins că nu suntem singurii.  Pare că preferăm să împrumutăm de la alţii şi să le-o promovăm pe a lor.  Eu ştiu?  Poate suntem în căutare de ceva nou.  Ne-om fi săturat de atâţia români oriunde te duci.

Mie personal îmi place să închei cu un salut şi o semnătură.  Acum vă las pe voi, concetăţenii mei să alegeţi care cum să fie.  Că parcă 'Regards' merge bine în engleză sub orice mesaj, dar în română echivalentul nu l-aş pune.  O să închei în stil românesc momentan, până vă decideţi voi cum e mai bine.

Ca să nu ziceţi că nu-s român până la capăt,

-
V-am pupat,
IntimitateG
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Noi, cel puțin, contribuim cu partea noastră.
La final, putem spune:
Nu e mare lucru, dar ce am făcut este cinstit.  Smiley

Thank you, 1miau, for your insightful words!



(English follows)

O alta problema majora pe care o avem, cel putin in romana, este fortarea unor traduceri cuvant cu cuvant ale unor expresii din engleza. Exemple: "face" sens; sunt "pozitiv" etc. Expresia din engleza "to make sense" se traduce in romana prin "a avea sens, nicidecum prin a "face" sens. A "face" sens este un nonsens. Analog, expresia din engleza "I am positive [about...]" se traduce prin sunt "increzator", nicidecum prin sunt "pozitiv". Exemplele sunt nenumarate.

Din nou, cei care forteaza astfel limba cu astfel de traduceri ori vor sa faca pe interesantii ori, pur si simplu, nu cunosc limba.

Ca final, inca un motiv pentru care ar fi foarte bine ca toti sa aiba cunostintele necesare despre limba romana: pentru ca este mai bine sa fi fu*#t decat sa fii fu*#t Smiley



Another big problem which we have in Romanian (not sure if this also applies in German) is the forced translation of English expressions into Romanian, by translating them word by word. For example: "to make sense", "to be positive" (about something) etc.

"To make sense", translated word by word in Romanian (a face sens) makes a nonsense (pun intended). The correct translation of "to make sense" in Romanian is what would sound in English as "to have sense". So, while English speakers say "to make sense", we say "to have sense". Saying "to make sense" in Romanian is as ridiculous it would be, for an English speaker to hear someone saying "to have sense". But this is the idiom. And there are many which force the language, by saying "it makes sense", in Romanian, instead of "it has sense". Does this makes any sense? Smiley

Second example is "to be positive". We don't say "I am positive", in Romanian. We say "I am hopeful", if you want, but not "positive". We have the word "positive" in Romanian, but we don't use it inside this expression. We can say, for example "a positive result", "a positive outcome" etc. But there is no "I am positive" in Romanian. Yet, some force the language again, by saying they are "positive", although this is incorrect in Romanian.

And those which make such mistakes do them either because they think they are more "cool" by making such translations or they simply do not know their language.

Last part of what I wrote above is a Romanian pun, saying, basically, that "it's better to have fuc*#d (a person) than "to be fuc*#d" Smiley The pun is that, in Romanian, the difference between these expressions is made only by a "i": "sa fi fu*#t" vs "sa fii fu*#t". Practically, just one letter changes entirely the meaning. Sadly, there are (too) many which do not know at which words to use one "i" and at which to use two of them.





Nota: tocmai am realizat ca uitasem sa-i raspund lui NeuroticFish... mii de scuze! Am trimis merit pentru postare, dar am uitat sa si raspund...

Clar nu este usor. Si nu m-ar mira ca si eu sa fi "pacatuit" cu asta.
Dar, dupa ce am citit ideea lui 1miau (si a ta) legata de imbunatatirea calitatii in sectiunile nationale, asta a fost prima chestie la care m-am gandit: sa imi dau silinta (si mai mult) sa evit romgleza. Ca daca eu nu o fac, nu ma pot astepta ca altii sa fie mai breji.

Multumim pentru sustinere, NeuroticFish! Impreuna putem face lucrurile mai bune Smiley

Alta intrebare/idee: ar trebui sa ne straduim sa scriem si cu diacritice? Nu o sa imi fie usor, dar pe de alta parte ar arata sigur mai bine.

Uhm... nu cred ca e nevoie sa mergem atat de departe totusi... Pe de-o parte, nu putem avea aceste asteptari de la ceilalti utilizatori. Multi nici nu stiu macar sa isi seteze tastatura in limba romana... Pe de alta parte, exista multe publicatii care nu folosesc diacriticele.

Ar fi foarte bine daca ar scrie toti asa, insa mi se pare foarte dificil... Eu unul fac acest efort, de pilda, pentru articole foarte speciale (unele traduceri sau unele scrise de mine, care mi se par a fi foarte importante), dar este un efort foarte mare -- le scriu in Word (acolo mi-am setat combinatii de taste pentru diacritice) apoi le transcriu aici... Dar e mult de verificat, apar foarte multe greseli... Cred ca (in afara unei edituri, care are angajati corectori profesionisti), daca ar fi sa scrie multi asa, cu diacritice, ar putea aparea o ciorba (Smiley), dat fiind ca apare greseala umana si, la unele vor aparea simbolurile speciale, iar la altele nu...

Dar, daca macar ar scrie toti corect, chiar si fara diacritice, tot ar fi un imens pas inainte Smiley
legendary
Activity: 2226
Merit: 6947
Currently not much available - see my websitelink
In aceasta poezie, el cinsteste limba romana, poate ca nimeni altul... Si, desi versurile au fost scrise in urma cu peste cincizeci de ani, ele sunt in continuare aplicabile -- poate, acum, mai mult decat oricand, intrucat traim intr-o era in care tot mai multi amesteca cuvinte straine in limba materna, iar acesta este un trend universal, din ce observ...
Dragă GazetaBitcoin, este o poezie foarte frumoasă, dar care spune și mult adevăr. Ar trebui să încercăm să ne apăram limba maternă de influențele negative, iar dengleza / romgleza sunt foarte deranjante. Oamenii adaugă, fără să le pese câtuși de puțin, cuvinte in denglezaă / romgleză care pot fi evitate, deși avem termeni corespondenți și în limba noastră. Aceste cuvinte în dengleza / romgleză pe pun în pericol cuvintele limbii materne.

Ține doar de noi să avem grijă de limba națională!



Dar, dupa ce am citit ideea lui 1miau (si a ta) legata de imbunatatirea calitatii in sectiunile nationale, asta a fost prima chestie la care m-am gandit: sa imi dau silinta (si mai mult) sa evit romgleza. Ca daca eu nu o fac, nu ma pot astepta ca altii sa fie mai breji.
+1
Chiar dacă doar puțini membri vor face o mică îmbunătățire (pentru unii, poate, nu ar fi greu să își îmbunătățească postările în calitate, vorbind la modul general, și presupun că tu și GazetaBitcoin vă numărați printre aceștia) acest lucru ar fi deja un rezultat extraordinar pentru campania noastră.
Noi, cel puțin, contribuim cu partea noastră.
La final, putem spune:
Nu e mare lucru, dar ce am făcut este cinstit.  Smiley
legendary
Activity: 3668
Merit: 6382
Looking for campaign manager? Contact icopress!
Prea multă romgleză în secțiunea românească!
Unii ar putea crede că evitarea combinării englezei cu româna este ceva ușor

Clar nu este usor. Si nu m-ar mira ca si eu sa fi "pacatuit" cu asta.
Dar, dupa ce am citit ideea lui 1miau (si a ta) legata de imbunatatirea calitatii in sectiunile nationale, asta a fost prima chestie la care m-am gandit: sa imi dau silinta (si mai mult) sa evit romgleza. Ca daca eu nu o fac, nu ma pot astepta ca altii sa fie mai breji.

Alta intrebare/idee: ar trebui sa ne straduim sa scriem si cu diacritice? Nu o sa imi fie usor, dar pe de alta parte ar arata sigur mai bine.
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Subiectul este unul foarte important – cum putem evita, cu ușurință, romgleza. Similar situației din secțiunea germană, unde noi o numim “dengleză” (Deutsch+English / Germană+Engleză), este atââât de ușor să traducem corect materialul și, desigur, să folosim corect limba natală. Utilizarea denglezei / romglezei în exces este o lipsă de respect pentru limba nativă și ceva foarte urât pentru cititori.
Ori de câte ori există un termen analog în limba maternă ar trebui să îl folosim.
Și totuși, unii sunt prea leneși sau fac pe interesanții, în timp ce alții scriu doar materiale cu conținut slab calitativ …

Thank you, 1miau, for these thoughtful words.

Poate ca ar trebui sa ne amintim cu totii despre Alexe Mateevici si minunata sa poezie Limba noatra:

Quote
Limba noastră-i o comoară
În adâncuri înfundată
Un şirag de piatră rară
Pe moşie revărsată. [...]

Limba noastră-i numai cântec,
Doina dorurilor noastre,
Roi de fulgere, ce spintec
Nouri negri, zări albastre. [...]

Înviaţi-vă dar graiul
Ruginit de multă vreme,
Ştergeţi slinul, mucegaiul
Al uitării-n care geme. [...]

Nu veţi plânge-atunci amarnic,
Că vi-i limba prea săracă,
Şi-ţi vedea cât e de darnic
Graiul ţării noastre dragă.

Răsări-va o comoară
În adâncuri înfundată,
Un şirag de piatră rară
Pe moşie revărsată.

In aceasta poezie, el cinsteste limba romana, poate ca nimeni altul... Si, desi versurile au fost scrise in urma cu peste cincizeci de ani, ele sunt in continuare aplicabile -- poate, acum, mai mult decat oricand, intrucat traim intr-o era in care tot mai multi amesteca cuvinte straine in limba materna, iar acesta este un trend universal, din ce observ...
legendary
Activity: 2226
Merit: 6947
Currently not much available - see my websitelink
Subiectul este unul foarte important – cum putem evita, cu ușurință, romgleza. Similar situației din secțiunea germană, unde noi o numim “dengleză” (Deutsch+English / Germană+Engleză), este atââât de ușor să traducem corect materialul și, desigur, să folosim corect limba natală. Utilizarea denglezei / romglezei în exces este o lipsă de respect pentru limba nativă și ceva foarte urât pentru cititori.
Ori de câte ori există un termen analog în limba maternă ar trebui să îl folosim.
Și totuși, unii sunt prea leneși sau fac pe interesanții, în timp ce alții scriu doar materiale cu conținut slab calitativ …

 Smiley
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Prea multă romgleză în secțiunea românească!


Unii ar putea crede că evitarea combinării englezei cu româna este ceva ușor – insă adevărul este departe de asta! Din nefericire, este chiar o problemă mare. Motivele pentru acest comportament nu pot fi decât speculate, întrucât nu este nevoie decât de o secundă în plus pentru a pune creierul un pic în funcțiune, pentru a găsi termenul potrivit din română. Romgleza nu este deloc necesară și, la extrem, conduce și la traduceri care lasă de dorit, aspecte care nu sunt deloc propice în vederea obținerii unor postări calitative.

Prin urmare, utilizarea în mod corect a limbii române este indispensabilă pentru a avea contribuții valoroase, acesta fiind și motivul pentru care, de pildă, “evitarea denglezei” a fost deja inclusă ca parte a criteriilor de merit ale lui 1miau, in secțiunea germana a forumului:

Acțiuni care nu vor genera merite (text tradus)



Aceste acțiuni vor reduce drastic șansa de a obține merite:


Se pare însă că stimulentul de a obține merite nu este suficient pentru evitarea romglezei, ceea ce este trist. Cry
Avem însă o soluție șî pentru această problemă!

Meritele au fost implementate inițial pentru a preveni abuzurile căutătorilor de recompense, precum și pentru îmbunătățirea calității postărilor. Au fost, de asemenea, de ajutor și campaniile orientate spre creșterea calității postărilor, acestea fiind demarate, în trecut, de diverși utilizatori, în special în secțiunea Meta a forumului. Similar, avem acum și o campanie împotriva folosirii inutile a romglezei, în secțiunea românească. Și romgleza poate fi evitată prin utilizarea termenilor adecvați din limba română.

Așadar, prin romgleză se înțelege folosirea unui termen din engleză, în detrimentul unui termen analog existent în română, precum și amestecarea celor două limbi.
Romgleza nu cuprinde și situațiile în care nu există un termen analog în română (cum ar fi, de exemplu, un termen foarte tehnic, precum “Airdrop”) sau situațiile în care un termen este foarte comun (ex. “Manager”).


Scopul este acela de a evita folosirea inutilă a englezei și utilizarea corectă a limbii române, fapt ce ar spori și calitatea postărilor.
Nu poate fi atât de greu!



Acest topic este auto-moderat și reprezintă o referință pentru modul în care ar trebui să arate un articol care nu folosește inutil engleza.
Din acest motiv, toate postările care vor conține “engleză inutilă” vor fi șterse.
Postările pe lângă subiect vor fi șterse și ele.
Mult succes la postări cât mai calitative! Smiley


Jump to: