[...] Mozda na zapadu ali je neznam ni jednog Srbina da plati 80 na sat obicno gledaju da izmuvaju nesto jeftinu na neku foru zato je sve propalo kod nas niko ne ceni drugog i niko ne placa ko na zapadu.
Na danasnjem trzistu bilo koji "developer" koji vredi tu titulu se moze snaci da "radi" bilo gdje. Trziste je globalno a radna mesta virtualna. Ako Srbin ne zeli platit nema problema, a "developer" bi bio budala da izlazi iz kuce i putuje u kancalariju kada moze od kuce preko interneta da dobije tarifu koju zeli (a prosijecni developer nije bas budala, kamoli dobar developer). Da, ponekad ce biti "bez posla" (izmedju projekte) ali cak i ako radi "samo" 50% (sto jos NIKAD nisam doziveo - nit za vreme najgore recesije, prije >80%) i to za "samo" US$ 50,- po satu (sto je bagatela tarifa za pocetnika) onda puca: 20 sati nedelnjo (50% od puno radno vreme = 40) x US$ 50,- = US$ 1000,- nedeljno x 40 (kazimo koju nedelju bolestan, raspust, neradno, whatever) = US$ 40.000,- godisnje. Od kuce! U Srbiji! Pa da vidim ko se to zove "developer" (i vrijedi tu titulu) pa radi za nekog Srbina za "Srpsku" platu...
PS Edit: a sad da vidimo nekog ko zna sta radi: US$ 80,- x 40 (a mnogo ih rade i vise nedeljno) x 40 (a mnogo ih rade i puno vise, n.p. 2 nedelje raspust, znaci 50) = US$ 128.000 godsnje... od kuce... bilo gdje na ovoj planeti... (A ima ih i po: US$ 135,- x 50 x 50 = US$ 337.500,- godisnje...)
Potpuno se slazem sa tobom.
Ja isto radim za strano trziste i to je definitvno najbolja varijanta za danasnju situaciju u Srbiji.
Ali da u pravu si i za ovo da zavisi gde je kancelarija. Ovde u TS imas stan za 100e od 40m2
Ali niste bas najbolje shvatili moj oglas. To bi bila pocetna plata od 1000-3000e iz puno razlog, ne trazim ljude sa ogromnim iskustvom pa smatram da prva 2-3 meseca bi se samo ucili sta treba da rade produktivnost ne bi bila neka.
Budzet koji imam za plate je prakticno neogranicen tako je i mogucnost napredovanja i u plati i u poslu neogranicena. Sve bi zavisilo od tog ko radi.
Ja radim za ove ljude u Aus vec dugo i prezadovoljan sam i platom i odnosom. Tako zelim da budu i moji radnici. Obicnu tehnicku podrsku placam u ts 1000e sto u Trsteniku nema ni precednik opstine.
Pritom posao je maximalno opusten zezamo se igramo pikado uzivamo na poslu svi. I svi smo postali drugari i prijatelji, izlazimo zajedno itd da ne duzim. To u srbiji retko gde se vidja.
Sto se tice ovog CEO to je samo jedna sranje titula koja nista ne znaci ja radim za vlasnike radim za platu. Samo imam mogucnost da donosim vecinu odluka o sajtu.
Oni tamo placaju programere 100-200$ po satu, ja smatram da ovde moze jeftinije. Sve malo bilo koliko jeftinije od toga je prihvatljivo.
Ali kazem prvih 2-3 meseca smatram obukom i bila bi ta plata koju sam pomenuo. Naravo kome nije vredno ni da pogleda kakav je posao za te pare ne treba ni da ga zanima. Svestan sam toga da programeri odavde rade za ceo svet i plate mogu da biraju. Prednost ovog posla bi bilo samo sto je posao za stalno na duze staze a plata bi napredovala konstantno. Ja dobijam povisice na svaka 3 meseca i to solidne povisice tako dajem i mojim radnicima ovde.
Ivinjavam se ostalima samo sam preleteo preko poruka nisam citao bas sve detaljno. Osim tvojih poruka sbogovac.