Haha
.
Ja kako sam nesto nasao je da preko bese 4 prosecene plate primanja na racune oko preko 2700000din krece porez na dobit.
Ja sam prosle godine sigurno prekoracio ali mi niko nije nista jos slao. Pitao sam knjigovodju ona kaze nista ne preduzimaj ako te cimaju cimaju plati i to je to.
Inace imam i privatnu firmu sad ne znam jel nesto posebno proveravaju.
Cuo sam isto da telenor banka ne salje te infomacije narodnoj banci dok oni ne zatraze. Dok ostale banke to salju preventivno.
Jebem li ga sta je sve tu tacno jer opet kazem nisam kompetentan da pricam o tome pricam samo sto sam cuo.
Cak ni moj knjigovodja nije bas siguran za te poreze kod privatnih lica.
vidi sve je jako prosto.
svaki priliv na tvoj racun banka mora nekako da knjizi, obicno onaj ko placa kroz sifru placanja navede sta je uplaceno, ako toga nema banka te zove da potpises izjavu o prilivu. Njih savrseno bas briga da li ces ti platiti porez a obavezan si to da uradis sam ako porez nije platio onaj ko ti isplacuje zaradu, njihova obaveza je da sve tvoje prilive prijave poreskom!
znaci sve plate koje ti neko uplati MORA biti placen porez
sve putne troskove MORA biti placen porez
sve dnevnice MORA biti placen porez
sve dividende, autorska prava, ugovore o delu itd da ne nabrajam ima toga dosta MORA biti placen porez.
Ako porez ne plati onaj ko isplacuje (a obicno plati) onda moras sam da popunis poreske obrazce, ako treba i doprinose sam da obracunas, odneses MUNOVE u socijalno i za sve to imas 30 dana od kada si primio novac.
PRAKSA je takva da banke ne rade puno toga sto bi trebalo, to je sve uz amin drzave ali kad tad cemo doci do toga da ce se to kontrolisat i vojlala porez moze da se naplati i u nazad, ne zastareva! Kad ce se to desiti i da li ce samo presec i reci od sada radimo po novom ili ce se kopat u nazad ne znamo. Ja necu nikom savetovat da placa porez ili ne, to je njegovo pravo i odluka uostalom 90% ljudi ne placa, ali nemojte pisati gluposti kad ne poznajete materiju.
Ako je fizicko lice imalo godisnji prihod veci od 2.5 miliona (sve uplate sa svih racuna ti se sabiraju) ono je duzno da plati dodatni porez na ekstra profit. To takodje radite sami, a da li ce poreska da vas zeza ako ne platite opet zakon je jedno a praksa drugo...