Še vedno se borim z začetniškimi dilemami.
Recimo za primer Bitstamp. Oni imajo trgovalni račun odprt na Gorenjski Banki d.d., tako kot jaz. Če hočemo trgovati pri njih, nakažemo tja. Zelo preprosto. Za banko ... je gotovo pomembno, da ima menjalnica takega obsega pri njih odprt račun. Vsaj jaz to tako vidim. Kaj me tu moti?
Vsi mi svetujejo, ko se bo tvojih Bitcoinov nabralo ogromno, ne drži jih v menjalnici ampak v denarnici ... ok, razumljivo do tu.
Zanima pa me, zakaj jih ne bi držal na Gorenjski Banki? Tako kot imam tam svoje USD in EUR bi menda ja lahko imel tudi BTC. Logika mi pravi, da
bi bilo to popolnoma normalno. Česa jaz tu ne vidim? Oni mi preprosto dajo račun: 3Ct3iEdmQ9DoYhWr in hop evo moji BTC tam. V družbi z € in $.
Bi imela banka s tem težave? Mislim da ne, saj so banka ene največjih BTC borz na svetu. 3,5 mio $ včeraj, v enem dnevu. In približno toliko, raje več vsak dan. Stavim kar hočete, da je to več kot Merkur, Sava, Iskra itd ... In ves ta denar mora skozi Gorenjsko banko. Zakaj mi ne ponudijo računa (denarnice če hočete) in zadržijo pri sebi še nasprotni del tega denarja?
Mogoče boš imel nekoč to možnost, vendar trenutno to ne omogoča nobena banka.
Imaš problem, ker ne razumeš, kako deluje bančni sistem. Banke in bančni sistem je zelo reguliran in nadzorovan s strani države, EU, Banke SLovenije in ECB. Banke lahko opravljajo samo predpisane in zakonsko določene dejavnosti, če ne izgubijo licenco. Žal Bitcoini trenutno še niso nikjer omenjeni v teh predpisih, zato se jih banke ne smejo neposredno dotikati.