ZILLIQAEvo jedan moj osvrt na projekt koji po meni ima dobru budućnost. Ovo će uglavnom biti FA budući da je projekt previše nov za TA. Ovo nije financijski savjet i sva ostala upozorenja koja idu uz to. Ja osobno imam oko 6% portfolia investirano u ovaj projekt. Bilo je oko 4 % ali je lijepo narasao u zadnjih mjesec dana. Informacije navedene dolje mislim da su točne ali ne garantiram za njih budući da su preuzete iz više izvora od kojih su i neki neprovjereni youtube kanali.
FATim i savjetnici: budući da mi se nije dalo provjeravati svakog posebno, poslušao sam par youtube filmića na tu temo. Ukratko imaju kvalitetan tim sastvaljen od uglavnom ljudi sa visokim obrazovanjem na polju "computer science". Među savjetnicima se nalazi i lik koji sudjelovao u pisanju prvog akademskog rada na temu "sharding" koji je objavljen 2015. godine
Tehnologija: trenutno ERC-20 token zbog ICOa koji se odvijao na ETH platformi. Lansirati će svoj mainnet u trećem kvartalu 2018. godine te napraviti token swap. Trenutno je pogonu test net. Koliko je meni poznato ovo je prvi blockchain projekt koji je uspješno implementirao sharding što je velika stvar. Slijedi citat iz
Zilliqa position papera s objašnjenjem kako sharding funkcionira jer ne znam objasniti na hrvatskom:
Zilliqa dynamically splits the network of blockchain nodes into different subgroups, called shards, with each shard formed to process and
reach consensus on a subset of transactions. This way, disjoint subsets of transactions can be processed in parallel, and significantly boost the transaction throughput by orders of magnitude. Eventually, such transactions are merged into a new block that is committed to the blockchain.
Koliki je potencijal shardinga dobro se vidi iz rezultata koji je postigla testna mreža. Testna mreža od 6 shards i ukupno 3600 čvorova postigla je 2488 transakcija u sekundi što je otprilike 250x više od Etheriuma. Broj transakcija se skalira skoro pa linearno s povećanjem Zilliqa mreže. Cilj je biti konkurencija tradicionalnim načinima plaćanja kao što su Visa i MasterCard. Mreža će također podržavati i pametne ugovore koji će se morati pisati u posebnom programskom jeziku koji će omogućiti korištenje svih resursa palarelnog procesiranja koje omogućuje sharding. Kada main net bude u pogonu biti će moguće i rudarenje.
Mane: Mislim da su dosta zapostavili marketing i nisu napravili dovoljno da približe projekt prosječnom investitoru. Evo link na
Zilliqa WP koji dobro pokazuje baš to. Mislim da netko tko nema kakav stupanj iz kompjuterskih znanosti ili mu barem računala nisu hobi cijeli život nema šanse shvatiti ovaj WP. Niti volje uopće pokušati čitati ga. Meni se osobno svidio kao i sam projekt ali iz svega navedenog mislim da će se sa investicijskog gledišta razvijati sporije nego je to bilo moguće.
S druge strane po meni je dobra stvar da se prvo misli na tehnologiju a marketing će doći sam po sebi. Zato i vjerujem u projekt ali je problem što većina drugih projekata nema problem zapostaviti razvoj i napuhati marketing.
Jedna anegdota za kraj FA. Zilliqa je ime dobila zbog igre riječi. Zilliqa na engleskom zvuči slično kao i Sillica. Njihova ideja je da budu za decentralizirane aplikacije što je Sillica za PCje.
TAKao što sam već spomenuo nema dovoljno povijesti cijena za pravu analizu.
Jedino što se odmah vidi je veliki support/resistance na 1600 satoshija. Ako se cijena zadrži blizu te granice kada mi se oslobodi neka lova iz swing tradea mislim dokupiti do max 10% portfolija.