Autor:
fillipponeTopic original:
Everything you wanted to know about Grayscale BTC Trust but were afraid to ask!
De la publicarea articolelor lui PlanB, propunerile referitoare la Valoarea Bitcoin au fost oarecum validate pe baza unui model solid, care a demonstrat cu ajutorul matematicii că e adevărată zicala “Bitcoin este prețios deoarece este rar”.
Aceasta a făcut ca investițiile în Bitcoin să fie viabile pentru o categorie de jucători gata să-și asume o bătaie de cap legată de fiscalitate, reglementare și legalitate, pentru a avea o expunere pe termen lung la bitcoin. Inevitabil, se vor alătura și alții, însă cei care au pornit devreme în această aventură au câștigat cote de piață și profituri pe o piață mai puțin competitivă.
Unul dintre cele mai discutate fonduri este Grayscale.
Cantitatea imensă de bitcoin pe care au achiziționat-o a atras atenția comunității, fie ca un semnal al adopției instituționalizate, fie ca o măsură a rarității bitcoin în comparație cu ce se obține din minerit.
Cred că multe dintre conceptele referitoare la acest fond au fost prea simpliste, iar câteva detalii tehnice despre bucătăria internă ar putea ajuta să înțelegem mai bine cum funcționează fondul și cum este utilizat de investitorii instituționali, fie că vorbim despre “investitori în fiat” și balene, fie că sunt investitori retail.
Dat fiind că despre Grayscale s-a tot vorbit la știri, în unele rapoarte și într-un topic de calitate din secțiunea italienească, am decis să scriu un thread în care să detailez aspectele principale și unele de finețe, încercând să explic ce am învățat și eu în cadrul acestui proces.
De-a lungul articolului voi face referire la
acest tabel, care conține detaliile mai multor calcule. Îl puteți deschide pentru a vă juca cu el.
Țin să le mulțumesc membrilor italieni care au discutat în secțiunea lor locală despre
topicul Grayscale deschis de Plutosky.
Cuprins
1. Grayscale: profilul companiei și întrebări frecventePe
site-ul Grayscale putem afla destul de multe informații despre organizarea și profilul general al companiei:
Grayscale Investments, LLC (“Grayscale”) este cel mai mare administrator de active financiare digitale. Având active în administrare în valoare de aproimativ 3,3 mld. USD*, Grayscale oferă investitorilor posibilitatea de a obține expunere în clasa de active financiare digitale.
Grayscale este sponsor pentru Grayscale Bitcoin Trust (BTC), Grayscale Bitcoin Cash Trust (BCH), Grayscale Ethereum Trust (ETH), Grayscale Ethereum Classic Trust (ETC), Grayscale Horizen Trust (ZEN), Grayscale Litecoin Trust (LTC), Grayscale Stellar Lumens Trust (XLM), Grayscale XRP Trust (XRP) și Grayscale Zcash Trust (ZEC), și totodată administratorul Grayscale Digital Large Cap Fund LLC. Fondul și trusturile vor fi menționate în continuare sub numele de “Produse”. Orice Produs care oferă în prezent posibilitatea creării de acțiuni va fi numit “Produs Oferit”. Grayscale Digital Large Cap Fund nu este în prezent un Produs Oferit.
GrayScale LLC administrează mai multe trusturi, acestea fiind într-o porporție mai mare sau mai mică copiate unele după celelalte, având mecanisme foarte asemănătoare.
Produsele sunt posibilități de investiție oferite privat, disponibile investitorilor instituționali și persoanelor acreditate prin intermediul plasamentelor private ale acestora. Produsele referitoare la un singur activ oferite de Grayscale oferă expunere la Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Ethereum (ETH), Ethereum Classic (ETC), Horizen (ZEN), Litecoin (LTC), Stellar Lumens (XLM), XRP și Zcash (ZEC). Grayscale Digital Large Cap Fund, reprezentând Produsul diversificat al Grayscale, conferă expunere la active digitale de top din perspectiva lichidității de pe piața de capital și deține în prezent BTC, ETH, XRP, LTC, și BCH. În cadrul Grayscale Digital Large Cap Fund, plasamentul privat este oferit de asemenea și periodic în mod exclusiv investitorilor acreditați*, însă momentan nu este disponibil.
Obiectivul investiției în oricare dintre Produse este acela ca valoarea acțiunilor sale (pe baza numărului de active digitale raportat la fiecare acțiune) să reflecte performanța de preț a activului de bază al unui Produs, comisioane reduse și cheltuieli mai mici. Fiind modelat după cele mai populare produse de investiții în bunuri, fiecare Produs a fost creat pentru investitorii care au nevoie de expunere pe piața activelor digitale prin intermediul unei modalități tradiționale de investiție.
Respectivele produse sunt investiții oferite în mod privat, disponibile investitorilor cu ajutorul plasamentelor private.
Obiectivul fiecărui fond este acela de a urmări în mod pasiv performanța activului de bază cu care este corelat. Astfel, Grayscale nu caută un randamant adițional prin intermediul administrării activelor, investițiilor și altor surse de venit. Sunt pur și simplu niște investitori pasivi.
Trusturile sunt deschise permanent, din această perspectivă fiind diferite față de majoritatea contractelor futures tranzacționate public la exchange-uri, acestea având o dată a expirării (există unele “contracte futures permanente”, însă scopul acestora este unul limitat).
Adițional, trusturile Grayscale Bitcoin Trust (OTCQX: GBTC), Grayscale Ethereum Trust, (OTCQX: ETHE), Grayscale Ethereum Classic Trust (OTCQX: ETCG), și Grayscale Digital Large Cap Fund (OTCQX: GDLC) sunt listate public pe OTCQX® Best Market, clasa superioară fiind operată de OTC Markets Group și pusă la dispoziție tuturor investitorilor instituționali și privați.
Unele dintre aceste investiții oferite în mod privat sunt de asemenea listate public și pe piața publică.
Cu excepția Grayscale Bitcoin Trust, care a început să raporteze la SEC din 21 ianuarie 2020, celelalte Produse nu sunt înregistrate la Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimb (Securities and Exchange Commission - “SEC”) din S.U.A. și, ca urmare, nu se supun standardelor legii americane cu privire la titlurile de valoare.
Cel mai mare fond este Grayscale Bitcoin Trust (BTC), acesta deținând puțin sub 90% din totalul de active aflate în administrarea tuturor fondurilor.
GBTC este singurul fond înregistrat la SEC, deci este singurul care trebuie să respecte toate regulile agenției.
Pragul minim de investiție și comisionul de administrare sunt două aspecte importante.
Pragul minim setat la 25.000$ (50.000$ în cazul GBTC) denotă faptul că aceste produse nu sunt destinate micilor investitori retail.
Comisionul de administrarea este dedus din prețul teoretic în baza unei regularizări zilnice, pentru a se acoperi administrarea anuală și păstrarea comisioanelor în siguranță.
Toate aceste fonduri au în comun câteva caracteristici de reglementare:
Cele mai notabile nume sunt furnizorul de indicatori Tradeblock și Coinbase, care este custode.
Cu alte cuvinte, calculele sunt efectuate pe baza prețurilor calculate de Tradeblock (mai multe detalii despre partea asta vor fi disponibile în continuare), iar activele sunt păstrate de Coinbase într-un portofel neconectat la Internet (cold wallet).
Ca fapt divers, este de reținut faptul că Grayscale face parte dintr-un grup:
Grayscale este o sucursală a Digital Currency Group, Inc. (“DCG”). DCG activează pe mai multe segmente ale domeniului monedelor digitale, în afară de Grayscale. CoinDesk, companie de top în presa digitală, evenimente și servicii de informațiii din domeniul activelor digitale și al tehnologiei blockchain, este de asemenea o filială a DCG. Din punct de vede al materialelor publicate, CoinDesk este independentă de DCG și Grayscale, astfel că orice puncte de vedere și păreri ale CoinDesk nu reprezintă opiniile companiei Grayscale.
Deci CoinDesk este independentă de Grayscale, dar ambele fac parte din același grup.
2. Piața PrincipalăSă aruncăm o privire asupra trustului de BTC.
Se vede limpede că trustul privat are dreptul de a emite acțiuni pe piața principală, urmând o procedură determinată pentru
Investitorii Acreditați (IA), care sunt singurii care pot investi in Trust.
Care sunt cerințele pentru a deveni IA?
- Orice persoană care a avut un venit de peste 200.000$ în oricare dintre ultimii doi ani sau care a avut un venit de peste 300.000$, la comun cu partenerul de viață, în oricare dintre acești doi ani, și care are așteptări reale de a atinge aceleași venituri în anul curent;
sau
- Orice persoană ale cărei economii valorează peste 1.000.000$ net, inclusiv luând în calcul economiile acumulate alături de partenerul de viață (excluzând valoarea imobilului de domiciliu și alte datorii asociate cu deținerea unui astfel de imobil).
Desigur, băncile, parteneriatele, corporațiile, organizațiile nonprofit și trusturile (care dețin fonduri de peste 5 mil. USD) sunt considerate Investitori Acreditați.
Procedura de emitere de noi acțiuni este relativ simplă.
Zilnic la ora 4:00 PM se calculează VWAP, care este un preț mediu al volumului, în concordanță cu Indicatorul XBX (volumul mediu al bitcoin la diverse exchange-uri). Acesta va constitui indicatorul de referință al fondului.
De reținut, Valoarea Netă a Activului (NAV) în cadrul acțiunilor la Bitcoin Investment Trust este calculată o dată pe zi (în zilele lucrătoare la ora 16) de către Grayscale, cu ajutorul unei medii a Indicelui XBX din ultimele 24 ore.
Ulterior, fondurile se împart la acest preț pentru a determina cantitatea echivalentă de BTC. Această cantitate se împarte la numărul de acțiuni al activului digital deținut (per-Share Digital Asset Holdings) pentru a calcula numărul real al Acțiunilor.
În
tabelul atașat am oferit și un calcul live:
Cantitatea de “Bitcoin per shares” este un număr care scade zilnic pentru a reflecta mărirea comisionului anual de 2%.
Aveți în tabel un exemplu de calculare.
Cu alte cuvinte, fiecare acțiune reprezintă pe zi ce trece o cantitate tot mai mică de bitcoin, iar fracția de bitcoin care nu mai este “controlată” de acțiuni este de fapt remunerația încasată de GBTC.
De aici se poate calcula și NAV.
NAV pentru fiecare acțiune se obține multiplicând Prețul Oficial de Referință (official Benchmark Price) cu Bitcoin per Shares:
Conform site-ului Grayscale:
Deci, în timp ce fiecare acțiune are un echivalent de “bitcoin per share", NAV este echivalentul în USD al acestei unități de măsură.
În conformitate cu regulile prevăzute de SEC, Acțiunile nu pot fi Transferate la liber. Dacă citim partea de termeni și condiții, descoperim următoarele:
Eligibilitate de revânzare în concordanță cu Regula 144 cuprinsă în Hotărârea Referitoare La Titluri De Valoare, după un an de deținere. În temeiul Regulii 144, odată ce Produsul devine subiectul standardelor de raportare ale Secțiunii 13 din Hotărârea Referitoare la Schimburi, pe perioadă de 90 zile, perioada minimă de deținere se diminuează de la un an la șase luni. Nu vă putem asigura că va fi dezvoltată o piață secundară.
Astfel, contractantul acestor acțiuni se expune la o perioadă de 6 luni în care trebuie să le păstreze.
La finalul acestui interval, contractantul va putea vinde acțiunile pe piața liberă. Desigur, dacă va exista o astfel de piață, întrucât Grayscale nu are implicații în acest segment.
De asemenea, Grayscale nu primește înapoi respectivele acțiuni, deoarece înțelegerile de tip buyback nu sunt garantate:
Grayscale Bitcoin Trust nu oferă momentan un program de răscumpărare și poate limita periodic emiterile. Nu există nicio garanție că valoarea acțiunilor va reprezenta valoarea fondurilor Bitcoin deținute de Trust și nici că acțiunile s-ar putea tranzacționa la o valoare substanțial mai mare sau cu un discount față de valoarea fondurilor BTC ale Trustului. Trustul ar putea, fără a fi obligat, să caute o cale legală de a oferi un program de răscumpărare.
Prin urmare, cine investește în acțiunile Grayscale este blocat cu ele, singura cale de a se dispensa de acestea fiind piața secundară, după o perioadă de minim șase luni.
3. Piața SecundarăAșa cum este menționat pe site-ul Grayscale, acțiunile eligibile sunt listate la OTCQX® cu simbolul “GBTC”, fiind posibile achiziția și vânzarea acțiunilor în mod continuu de-a lungul zilei de tranzacționare, la prețurile stabilite de piață.
| |
| Unele informații nu sunt actualizate (cotele de piață). Imaginea de mai sus este preluată înainte de deschiderea pieței, de aici și lipsa unor informații (volum, marjă etc.). |
Piața nu are legătură cu Grayscale și este operată în mod independent. Nu există noțiunea de obligații pe această piață, astfel că prețul poate fluctua în mod liber, în funcție de cerere și ofertă.
Acesta este un grafic al ultimelor 12 luni, împreună cu volumele aferente.
În medie, 4,75 mil. Acțiuni sunt tranzacționate zilnic, echivalentul a aproximativ 4500
BTC.
4. ArbitrajDupă cum am putut vedea în secțiunile precedente, NAV și listările diferă destul de mult.
Cumpărarea de GBTC de pe piața secundară înseamnă de fapt că achiziționezi bitcoin la un preț cu 20% mai mare, adică la aproximativ 11.350 USD pentru o unitate.
Însă nu este ceva ieșit din comun, fiind de fapt o caracteristică a GBTC.
| |
| Valoarea premium este acum apropiată de nivelul istoric minim, însă a fost și mai mare de 100% în anumite perioade. |
Revenind, achiziția de GBTC reprezintă cumpărarea de bitcoin la o valoare premium cu 20% mai mare decât prețul pieței.
De ce se întâmplă asta?
Ei bine, primul motiv este pentru că nu se pot cumpăra acțiuni GBTC de pe piața principală.
În trecut, emiterea de acțiuni a fost închisă uneori. Și cum achiziția nu a fost mereu posibilă pe piața principală, s-a ajuns la o creștere a cererii pe piața secundară, fapt ce a împins în sus prețul și valoarea premium.
În al doilea rând, mulți investitori instituționali nu pot tranzacționa unele instrumente financiare care sunt restricționate. Deci pur și simplu nu pot cumpăra acțiuni GBTC deoarece acestea nu sunt tranzacționabile la liber în primele șase luni și nici nu există vreun aranjament de cumpărare încheiat cu emitentul.
În sfârșit, există mulți investitori care vor să cumpere bitcoin, dar nu au această posibilitate. Astfel că sunt nevoiți să cumpere acțiuni, plătind o valoare premium pentru a intra în posesia unui instrument tranzacționat la o bursă reglementată care, desigur, are beneficiile legale, fiscale și de reglementare. Să ne gândim la o mică firmă care are doar mandat de a tranzacționa produsele listate. Cum printre acestea nu apare si BTC, managerul ar trebui să apeleze la GBTC pentru a avea expunere la bitcoin.
Aceste fricțiuni de pe piață determină valoarea premium practicată pe piața secundară, comparativ cu indicatorul NAV al trustului.
Valoarea premium a fost destul de volatilă în trecut, însă contrar opiniei populare, nu a fost corelată cu “sentimentul pieței”, ceea ce mă face să cred că factorul determinant a constat în informațiile neaccesibile publicului, cum ar fi politicile de ofertare:
| | |
| Nu există corelare cu prețul, iar linia de trend este pe o pantă ușor negativă.
|