maliye bu konuda hiçbir şey yapamaz ve hakkı değil.
vergi mal ve hizmetlerden alınır. 2 ay önce mehmet amca 3 bilezik aldı veya bin dolar aldı ve kurban bayramında bozdurdu diyelim. maliye gidip "sen altını pahalıya bozdurmuşsun ver bakalım vergisini" diyebiliyor mu?
bitcoin bir mal veya hizmet değil. sanal para birimi , yatırım aracı. düşebilir çıkabilir. tl gibi, dolar gibi, altın gibi.
bitcoin alım satımına aracılık eden kurumlar ancak vergi mükelefi olabilir. yani banka ve döviz brosu hesabı.
paranın nerden geldiği konusuna gelirsek bu mali suçlarla ilgili. yani sizin paranız yasadışı bir yolla kazanılmış ve elde edilmişse bu suç kapsamına girer zaten. eğer elde etme aşaması suç olan bir şey değilse ve burada sizin yatırımınız da yoksa en fazla piyangodan kesilen vergi gibi bir vergi kesilebilir ki bu da zaten bitcoinle ilgili bir konu değil. yani dolar da bulsanız altında bulsanız aynı şeyler geçerli.
eğer bitcoin bir mal ve hizmet olarak spk tarafından değerlendirilseydi zaten şimdiye kadar bir düzenleme gelirdi. düzenleme yapamazlar çünkü bu bir değer, mal ya da hizmet değil. bu değer üzerinden yapılan alışverişlerin vergi yönü incelenebilir veya sürekli al sat yaptıranların işi ticari kapsama alınabilir. ama bireysel yatırımcının döviz gibi btc alıp bir süre sonra satması ve kar etmiş olması vergiyi gerektirmez. öyle bir şey olsa kuyumculara altın bozduran bvatandaşların da yaptıkları kardan vergi vermeleri gerekirdi.
Hocam bilmediğimiz konularda ahkam kesmeyelim. Devlet her türlü kazançtan vergisini alır. Mehmet amca eğer saf altın almamışsa, aldığı bileziğin işçiliğinin vergisini kuyumcuya ödüyor. Saf altın alırsa ödenmez. Çünkü devlet saf altın alış satışından vergi alınmaması için yasa çıkarmıştır. KDV yoktur.
Bitcoin'in sanal veya gerçek olması birşey ifade etmiyor. Eğer devlet yasa çıkarıp Bitcoin ile elde edilen kazançdan vergi almayacağım derse o zaman vergi vermeyiz. Diğer türlü herkes ne yolla olursa olsun (ikramiye, miras vs) vergisini verir. Bankaya yatırılan paranın faizinden bile devlet vergisini alıyor.
devlet para üzerinden vergi alamaz. eğer bitcoini faize yatırırsan o zaman faizden vergi alabilir belki. bankada vadesiz hesapta duran paradan vergi alabiliyorsa bitcoinden de alsın. bugün tl ye aşırı talep olsa ve tl nin değeri doların 3 katına çıksa devlet vadesiz tl üzerinden vergi alamaz. devlet paranın gördüğü işlerden ve paranın faizinden vergi alabilir. ayrıca para değiş tokuşuna aracılık edip bu işi meslek edinen döviz bürosu, banka gibi yerlerden ancak vergi alabilir.
bankada vadesiz hesabımdaki 1 milyon lirayı vadesiz dolar hesabıma atsam ve dolar 10 kat artsa sonrada onu vadesiz tl hesabına geri bozdurup koysam bu vergiye girmez.
çünkü burada kazanç gibi görünen şeyin sebebi tl nin düşmesidir. oysa dolar bazında kazanç yoktur.ticari bir faaliyet değil. btc de de diğer tüm paralar onun karşısında değer olarak düşmüştür. btc nin bir şey yaptığı yok. ve btc açısından kazanç yok.madencilik mesela kazanca girebilir.
veraset yoluyla vs el değiştirmelerde vergi alabilir. ancak dediğiniz gibi yasa çıkarır alınmayacak şeyden de alabilir o devletin bileceği bir iş. spk nın bitcoin ile ilgili raporları ve incelemeleri var.buna rağmen yasal düzenlemeye gitmedi. çünkü bunu teoride bir para birimi olarak görüyor. ama resmi olarak tanımıyor veya ilgilenmiyor.
altın açısından bakılırsa saf altın bitcoinin karşılığı olabilir. ancak bitcoin altın da değil paradır.