Örneğin bir iş yerinde maaşlı olarak çalışıyorsunuz, ilgili gelir beyanınızı şirketiniz size adınıza yapar ve maaş zamanında sizin adınıza belirtilen gelir verginizi ödeyerek size net maaşınızı verir.
Veya bir taşınmazınızı kiraladınız ve aylık kira alıyorsunuz, bu durumda da mülk sahibi ilgili kirayı aldığında elde ettiği gelirine binayen beyanname ile bunu bildirir ve vergisini verir. (ticari kiralamalarda stopaj vergiside vardır lakin genelde bu vergi kiracıya yıkılır)
Gelir vergisi oranları kişinin yıllık toplam gelirine göre kademeli oranda değişmektedir.
İlgili oranlar ücrete tabi (çalışan maaşı) ve ücret dışı olan kazançlar için farklılık göstermektedir.
Ücret Dışındaki Gelirlere Uygulanacak Gelir Vergisi Tarifesi 2018
Gelir Dilimi Vergi Oranı
14.800 TL'ye kadar % 15
34.000 TL'nin 14.800 TL'si için 2.220 TL, fazlası % 20
80.000 TL'nin 34.000 TL'si için 6.060 TL, fazlası % 27
80.000 TL'den fazlasının 80.000 TL'si için 18.480 TL, fazlası % 35
Lakin işin içine borsa gibi bir durum girdiğinde durumlar biraz değişmekte ve stopaj vb gibi ek vergi kalemleri de eklenebilmekte. Lakin diğer vergi kalemlerini ve ilgili oranları tam bilemiyorum.
Normal şartlarda yapılması gereken, ilgili kazançların 1500 Tl üzeri olması durumunda (son güncel rakamı bilmiyorum) Gelir unsurunun Menkul sermaye iradı olarak beyan edilmesi ve ilgili gelirin vergisini vermesi gerekmektedir.
Keza konu kripto borsa olduğunda (gelirin belgelenmesi vs karışık) ilgili konunun bir gelir uzmanına danışılması veya bilgi edinim hakkı çerçevesinde maliye bakanlığına sorulması en doğrusu olacaktır.
Ek olarak ilgili konunu ülke gündeminde oluşturduğu yer nedeni ile konu hakkında yakın bir zamanda maliye bakanlığı tarafından bir düzenleme getirileceğini düşüncesindeyim.
Son olarak vergi geriye yönelik alınabilir, ek olarak üzerine de beyan edilmediğinden ceza eklenebilir. KDV de bu durumla uzaktan yakında ilgilisi olmayan bir vergidir
Menkul sermaye iradı nedir?
Sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden müteşekkil sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır.
Eğer hatalı noktalar varsa bilgili arkadaşlarında güncellemeleri ile daha net bir sonuca ulaşabiliriz.
Adam paribu'ya 1000 dolar attı, akşamına da bu 1000 doları geri çekti.. Devlet burada ne kdv kesebilir ne de stopaj alabilir...
Orta da bir kazanç yok. Haliyle parayı çekmek isteyen kişi önce oraya o tutarda para ekler sonra geri çeker yada gider bir gayrimenkul veya taşınmaz üzerine bitcoin alır.. yada çok güvendiği birine elden satış yapar..