Pages:
Author

Topic: Türkiyede Bitcoin Kazanç Vergilendirilmesi - page 3. (Read 1097 times)

member
Activity: 182
Merit: 10
February 09, 2018, 10:52:32 AM
Normal şartlar altında kişi tarafından elde edilen her gelir vergiye tabidir.  İlgili gelirin vergilendirilmesi, kişini yapmış olduğu gelir beyanı üzerinden işletilir.

Örneğin bir iş yerinde maaşlı olarak çalışıyorsunuz, ilgili gelir beyanınızı şirketiniz size adınıza yapar ve maaş zamanında sizin adınıza belirtilen gelir verginizi ödeyerek size net maaşınızı verir.
Veya bir taşınmazınızı kiraladınız ve aylık kira alıyorsunuz, bu durumda da  mülk sahibi ilgili kirayı aldığında elde ettiği gelirine binayen beyanname ile bunu bildirir ve vergisini verir. (ticari kiralamalarda stopaj vergiside vardır lakin genelde bu vergi kiracıya yıkılır)

Gelir vergisi oranları kişinin yıllık toplam gelirine göre kademeli oranda değişmektedir.
İlgili oranlar ücrete tabi (çalışan maaşı) ve ücret dışı olan kazançlar için farklılık göstermektedir.

Ücret Dışındaki Gelirlere Uygulanacak Gelir Vergisi Tarifesi 2018

Gelir Dilimi                                                                    Vergi Oranı
14.800 TL'ye kadar                                                            % 15
34.000 TL'nin 14.800 TL'si için 2.220 TL, fazlası                     % 20
80.000 TL'nin 34.000 TL'si için 6.060 TL, fazlası                    % 27
80.000 TL'den fazlasının 80.000 TL'si için 18.480 TL, fazlası    % 35

Lakin işin içine borsa gibi bir durum girdiğinde durumlar biraz değişmekte ve  stopaj vb gibi ek vergi kalemleri de eklenebilmekte. Lakin diğer vergi kalemlerini  ve ilgili oranları tam bilemiyorum.
Normal şartlarda yapılması gereken, ilgili kazançların 1500 Tl üzeri olması durumunda (son güncel rakamı bilmiyorum) Gelir unsurunun  Menkul sermaye iradı olarak beyan edilmesi ve ilgili gelirin vergisini vermesi gerekmektedir.
Keza konu kripto borsa olduğunda (gelirin belgelenmesi vs karışık) ilgili konunun bir gelir uzmanına danışılması veya bilgi edinim hakkı çerçevesinde maliye bakanlığına sorulması en doğrusu olacaktır.

Ek olarak ilgili konunu ülke gündeminde oluşturduğu yer nedeni ile konu hakkında yakın bir zamanda maliye bakanlığı tarafından bir düzenleme getirileceğini düşüncesindeyim.

Son olarak vergi geriye yönelik alınabilir, ek olarak üzerine de beyan edilmediğinden ceza eklenebilir. KDV de bu durumla uzaktan yakında ilgilisi olmayan bir vergidir Smiley

Menkul sermaye iradı nedir?
Sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden müteşekkil sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır.

Eğer hatalı noktalar varsa bilgili arkadaşlarında güncellemeleri ile daha net bir sonuca ulaşabiliriz.
Üşenmeden yazmışsın ne güzel. Peki hiç şunu düşündün mü? Devlet senin kar yaptığını nereden bilecek?
Adam paribu'ya 1000 dolar attı, akşamına da bu 1000 doları geri çekti.. Devlet burada ne kdv kesebilir ne de stopaj alabilir...
Orta da bir kazanç yok. Haliyle parayı çekmek isteyen kişi önce oraya o tutarda para ekler sonra geri çeker yada gider bir gayrimenkul veya taşınmaz üzerine bitcoin alır.. yada çok güvendiği birine elden satış yapar..
sr. member
Activity: 392
Merit: 257
February 09, 2018, 05:31:19 AM
Özellikle 2017 yılında baya bir kişi yuklu para çekim işlemleri yaptı arbitrajcıları saymıyorum. Şuana kadar kimseye yansımış bir vergi durumu yok ama devlet bu ne zaman çökeceği belli olmaz ama şuan için daha yasal olarak tanınmadıgı icin bir vergilendirme yapılamıyor. Ama dikkat cekip nereden buldun sorusu gelebilir bu gelse bile vergilendirilmesini isteyebilirlermi muamma.
jr. member
Activity: 30
Merit: 1
February 09, 2018, 03:26:02 AM
Vergi konusunda ne olacak? Çok gereksiz bence. Coin'i ne olarak gösterip vergilendirme yapacaklar ?
full member
Activity: 700
Merit: 134
February 09, 2018, 02:18:48 AM
Paranın vergisi mi olur, emtianın vergisi mi olur? Vergiyi düşüneceğine yatırımcıyı teşvik et, blokzinciri teknolojisine yatırım yap gençleri eğit, 3-5 kuruş vergiden daha çok kazanır dünyanın en büyük ekonomisi haline gelirsin Wink
newbie
Activity: 11
February 09, 2018, 02:04:55 AM
Bence de vergilendirme gelsin ve yasal yoldan tanınmış olsun, tabi devletin aşırıya kaçmamasını beklemek sürpriz olur. Arkadaşın da dediği gibi bahsi geçen meblağlardaki kazançtan alınan vergi zaten koymaz adama.
jr. member
Activity: 196
February 05, 2018, 01:04:42 AM
Her kazanca belli bir oranda vergi uygulansa bile bunu takip etmek çok zor olur . Çünkü alternatif bir çok yontem var ve insanlar bunlari kullanarak vergiden kolayca kaçabilir gibi geliyor ama . Tabi bu eğer ki olursa nasıl takip edilir bilemiyorum
sr. member
Activity: 392
Merit: 252
February 04, 2018, 08:12:15 PM
Kriptoparaları vergilendirmek mümkün değil ancak borsalardan vergi alınabilir bana göre tüm bunlar yerine devlet destekli bir borsa yapılsın, vergisini aliyorlarsa hacklenme olduğunda da zararı karşilasinlar o zaman yok öyle yan gelip yatmak.
full member
Activity: 210
Merit: 100
February 04, 2018, 05:40:57 PM
Keşke verginin oranı hakkaniyet gözetilerek yapılsa da biz de farklı farklı yollar aramak yerine düzgün bir şekilde bu işi vergimizi ödeyerek yapsak aynı zamanda devlette kazansa fena olmaz bence
jr. member
Activity: 238
Merit: 3
February 04, 2018, 08:22:47 AM
Şu anda bir vergilendirme bildiğim kadarı ile yok ama eğer gelecekte gelse bile senin eski kazancınla ilgili bir işlem yapamazlar çok fazla korkmayın . Geldiğinde de alternatif yöntemler buluruz .
sr. member
Activity: 504
Merit: 256
February 03, 2018, 08:49:31 AM
vergi dilimine takılman halinde kazandığını varsaydın meblara ulaşmışsan eğer zaten ödeyeceğin mebla sana koymaz. şahsen ben gözden çıkartırım. ama belirli aralıklarla ufak ufak nakde çevirirsen bu çok göze batan bir durum olmaycaktır. kumar sistemi burda ilk akla gelen yöntem. belirli aralıklarla en basitinden kıbrısa giriş çıkış yapıp nerden geliyor bu değirmenin suyu denildiğinde kumardan kazandım demen kaynağı temize çeker. tüm bunlara gerek var mı? bence  hayır? işin işleyişini bilen iyi bir muhasebeci ya da mali müşavir senin kayıtlarını düzgün bir şekilde temize çekecektir.
o meblaları kaldırdığında zaten bu konuları daha ayakları yere basan bir şekilde ele alıp yol haritası çıkartacaksın.

Ahaha hocam vergi kacakcısı tanıdığın var mı ? Diye soracak olsa biri sizi gösteririm.. O derece ihtisas yapmışsınız Cheesy latife olarak algılarsanız sevinirim Smiley
hero member
Activity: 756
Merit: 505
February 03, 2018, 08:23:54 AM
vergi dilimine takılman halinde kazandığını varsaydın meblara ulaşmışsan eğer zaten ödeyeceğin mebla sana koymaz. şahsen ben gözden çıkartırım. ama belirli aralıklarla ufak ufak nakde çevirirsen bu çok göze batan bir durum olmaycaktır. kumar sistemi burda ilk akla gelen yöntem. belirli aralıklarla en basitinden kıbrısa giriş çıkış yapıp nerden geliyor bu değirmenin suyu denildiğinde kumardan kazandım demen kaynağı temize çeker. tüm bunlara gerek var mı? bence  hayır? işin işleyişini bilen iyi bir muhasebeci ya da mali müşavir senin kayıtlarını düzgün bir şekilde temize çekecektir.
o meblaları kaldırdığında zaten bu konuları daha ayakları yere basan bir şekilde ele alıp yol haritası çıkartacaksın.
sr. member
Activity: 504
Merit: 256
February 03, 2018, 07:53:27 AM
Vergi durumu ciddi bir sacmalık.. Gelmesi halinde de zaten çogu insan borsa dan elini ayagını ceker…
sr. member
Activity: 658
Merit: 255
February 03, 2018, 06:42:06 AM
Bizimkiler bitcoin yükselikteyken agizlari sulandi hemen bir vergi gündemi atti ortaya... Bitcoin düsüyor ve bizimkilerden ses seda yok, acidilar galiba bizim halimize:) Bitcoin tekrar yükselise gectiginde pat diye koyacaklar ortaya yine vergi olayini...

Merak ediyorum; bizim bakanlardan - özellikle bitcoin'a karsi konusanlardan - hangilerinde ne kadar ve hangi coinlardan var? Smiley

Bunun yükseliş düşüşle alakası yok pek, yapısı gereği kontrol edilebilmesi zor bir alan. Ayrıca buradan gelen kazancı elde tutmak zor mesela birisi bir günde 2x yapıp parasını bankaya çektiği zaman durmuyor onu geri yatırıyor dolayısıyla riski yeniden alıyor ve bir yerde kaybediyor.
member
Activity: 126
Merit: 28
diwtoken.com
February 03, 2018, 05:54:00 AM
Bizimkiler bitcoin yükselikteyken agizlari sulandi hemen bir vergi gündemi atti ortaya... Bitcoin düsüyor ve bizimkilerden ses seda yok, acidilar galiba bizim halimize:) Bitcoin tekrar yükselise gectiginde pat diye koyacaklar ortaya yine vergi olayini...

Merak ediyorum; bizim bakanlardan - özellikle bitcoin'a karsi konusanlardan - hangilerinde ne kadar ve hangi coinlardan var? Smiley
full member
Activity: 322
Merit: 101
https://owloper.com
February 01, 2018, 11:44:18 PM
Umarım vergilendirme en yakın zamanda uygun oranlarda olur. Vergilendirme olursa yasal olarak tanınmış da olur. %50 gibi absurd oran değil de %20-%30'larda makul olursa, İsviçre, Estonya gibi geleceğin teknolojisine ayak uydurursak ülkece kalkınırız.

Hocam %20 -30 larda makul vergilendirme olsun demişsiniz de bence bu şekilde kimse kabullenmemeli. Sonuçta toplanan vergilerle uzay üssü kurulmuyo nerey gittikleri az çok da belli.Birde bir cok kişi şuan zararda diyelim ki adam btc 16k iken aldı bugun cok acil paraya ihtiyaci var 8.8.k dan bozdurcak bide bundan makul dediğiniz%30 u verilirse ne olacak.Herkes risk alıyor zaman zaman stres yaşıyor biseyler den kısıyor 3-5 daha kazanabilmek için ama hep kazanılan bir piyassa değil ki bu. Vergilendirme yerine tanınıp kripto paraların kullanılabilirliğini ülkede yaysın yasallaştırıp şirketlerin btc ile ödeme alabileceği yapıya müsade etsin ülkeye kripto paralarla tatil yapmaya hemde kripto para alıp satmaya gelecek biton insan çıkar.Sonucta gidip dolar alırken dolar aldım diye %20 %30 vergi vermiyoruz kripto paralardan da verilmemeli.Zaten herşey vergi iyice bunaldık artık şurdan 3 5 gelirimiz var o bari kısıtlanmasın.
member
Activity: 280
Merit: 10
February 01, 2018, 02:45:21 PM
Hocam şu daha mantıklı atıyorum gittiniz, almanya da bozdunuz, isviçre de bozdunuz vs, vs,  bu nakit parayı türkiyeye alakalı kurumlarla irtibata geçerek, düzgün yasal bir biçimde getirebilirsiniz, zaten şu anda türkiye dışarıdan gelen dolar euro altın vs gibi değerlere çok sıcak bakıyor,

diyelim almanyada sanayiniz var, ticaretiniz var, hekimisiniz vs çalıştınız biriktirdiniz, araba saatınız elinize para geçti, bunu tabiki türkiyeye getirebilirsiniz,

btc yi de böyle düşünün, bozdunuz diyelim btc nizi, getirirsiniz buraya euro dolar olarak, altın olarak, kayıt altına alırlar hoş geldin derler bir en kötü
newbie
Activity: 49
Merit: 0
February 01, 2018, 02:21:34 PM
mr.garant teşekkür ederiz güzel bir aydınlatma oldu bu topic. En azından bitcoin çıkar mı düşer mi konusu değil
newbie
Activity: 16
February 01, 2018, 07:26:15 AM
Umarım vergilendirme en yakın zamanda uygun oranlarda olur. Vergilendirme olursa yasal olarak tanınmış da olur. %50 gibi absurd oran değil de %20-%30'larda makul olursa, İsviçre, Estonya gibi geleceğin teknolojisine ayak uydurursak ülkece kalkınırız.
full member
Activity: 518
Merit: 102
simply getting the job done
yani arkadaşlar gerekli açıklamaları yazmış, vergilendirme usulünü bu konu ile ilgili kanunda boşluk olmasına rağmen vergi uygulamasında izlenecek yolu çizmiş. tabi ki biz bu vergiyi ödememenin yollarını arayacağız neden mi, ekleriyle birlikte %50 ye varacak da ondan. insaf be kardeşim, kaybıma ortak mısın ki karımın %50sine sataşıyorsun. bu sistem bankaları kaldırsın, bir sonraki aşamada yeni bir sistemle bence devletler de artık kaldırılsın. silah yoksa, asker de yok. asker yoksa savaş da yok. kaldırın sınırları yıl olmuş 2018. neyse gaza geldim yine. vergi düşsün ödeyelim. altına zümrüte vergi yok, hatırlatmak istedim.
newbie
Activity: 12
Benim beklentim en kısa sürede devletin düşük oranda bir vergilendirme uygulaması. Hem yurt dışından gelen parayı kontrol altına almak hem hiçbir şey yapmadan ülkenin zenginleşmesini sağlamak kalkınmanın önünü açar. Ülke yönetiminin ticari zekasına güvenim sonsuz. Buradaki abilerimize önayak olmak düşüyor Roll Eyes
Pages:
Jump to: