Pages:
Author

Topic: Türkiyede Bitcoin Kazanç Vergilendirilmesi - page 4. (Read 1103 times)

member
Activity: 126
Merit: 28
diwtoken.com
Almanya çoktan bu vergilendirme işlemlerine başlamış bile. Başka bir başlıktada bulabilirsiniz.
Mesela yine örnek gösteriyorum şu kanunu koymuşlar.
1 yıldan fazla yatırımınız varsa ve trade etmediysen tüm vergilerden muaf sayılıyorsunuz.

bu kanun / kural - her neyse - bitcoin ve kripto paralar icin özel bir durum degil.
yillardan beri, ne alirsan al - en az 1 yil tuttuktan sonra satip kar realizasyonu yaparsan, vergi yok. bu altin, gümüs, hisse, koleksiyoner ürünler icin zaten gecerliydi; simdi bitcoin icin de gecerli...

cok mantikli - su ana kadar en mantikli sistem... 1 yil tutacaksin, yani spekülasyon degil, gercek yatirim araci olarak kullanacaksin. kazanirsan vergi yok. bunun aynisinin tipkisini türkiye icin umuyorum.
member
Activity: 112
Merit: 10
ARIZN - Tokenised Crowdfunding Platform
Ortalıkta yasal bir düzenleme yok konuşulanlar ancak tahmin den ibaret ama vergi kaçınılmaz gibi görünüyor umarım oranlarda aşırılığa kaçılmaz
newbie
Activity: 52
Merit: 0
İlkönce devlet YouTube gibi platformlara vergi getirsin daha sonra bitcoin ve türevlerine getirir.
hero member
Activity: 896
Merit: 519
Sürüyle konusu açılıyor vergilendirme mevzusunda. Netleşen bir şey var mı. En son vergilendirme yapılmayacak diye duymuştum ne olacak peki gelir vergisi mi ödenecek herkesin merak ettiği bu konu netleştirilirse iyi olur. Devletin de net bir şeyler ortaya koyması bilgilendirme yapması gerekiyordu şimdiye kadar. Milletin parasını çektikten sonra mı hesap soracaklar, çeker parayı yeriz ondan sonra ceza kesmek için kolları sıvarlar.
member
Activity: 602
Merit: 32
Belirli limitleri geçmezseniz sıkıntı olmaz diye biliyorum. (20.000 TL olması lazım) Kalkıpta 1 milyon TL'yi hesabınıza çektiğinizde bu nereden geliyor diye soracaklar ve kdv + gelir vergisi ödemek zorunda kalacaksınız. (kdv + gelir vergisi kısmı konuşuluyor daha. kesin bir bilgi yok.) Ben Bitcoin'i zaten TL'ye çevirmem çok acil bir durum olmadığı sürece.

"Yurt dışında Btc alıp paribuya transfer edip tl ye çevirirsek bunun da bir hukuki yönü var mıdır ?" Neden olsun? Başka birisinin adına işlem vb yapmadıysan ve Tl'ye çevirdiğinde vergi verirsen hukuki bir sorun çıkmaz. Vergi vermeden yaparsan bu işlemi seni keşfetmelerine kalmış bir durum.

Sormazlar, daha doğrusu soramazlar. 2002 de şuanki iktidarın ilk iptal ettiği şey nerden buldun yasasıydı Smiley
Doğal olarak şuanda soramazlar(yani guguk sistemimiz var ayrı konu)
Sorduğundada açıklar çeker gidersin. Vergi yazmak isterse mahkeme kanalıyla halleder o parayıda vermezsin.
newbie
Activity: 15
Merit: 0
En temiz yöntem sanırım btc hesabı bağlanabilen kredi kartları. (Sanırım onlar şimdilik bu özelliklerini askıya aldılar). Eğer bu özeliğe sahip kredi kartları tekrar kullanıma açılırsa, kredi kartı ile dilediğin internet sitesinden altın  alınarak btc nizi tl ye çevirmiş olursunuz. Zİra borsalar üzerinden gerçekleştirilen her türlü işlem için geriye dönük olarak da inceleme yapılarak vergilendirme söz konusu olacak gibi gözüküyor. Burada en asgari süre 1 yıl gibi gözüküyor. Geçmiş 1 yıl içerisinde borsalar üzerinden gerçekleştirdiğiniz hareketler incelenerek vergilendirme söz konusu olabilir diye düşünüyorum.
jr. member
Activity: 42
Merit: 13

nasıl yani şu anda bununla ilgili bi yasal düzenleme yok. öyle bir vergi yok. kalkıp vergi koyarlarsa geçmişide inceleyip oralardan da vergi getirirler mi diyorsunuz?

Yasal düzenleme olmadığının da %100 emin miyiz ? Keza devlete ben bu yasayı veya yönetmeliği bilmiyordum diyemiyoruz.
Bu yorumu yaparken, ilgili konunun mevcut borsa (bist) işlemleri ile benzerlik göstermesi şekilde ele alınması ile ilgili olabilecekler için yapmıştı.
Bilindiği üzere borsa gelirleri aracı kurum veya banka üzerinden vergilendirilmekte.

Son olarak ilgili açıklamalar kendi yorumum. Eğer müsait olabilirsem ilgi konuyu bir özelge ile gelir idaresine sormayı düşünüyorum.

http://www.gib.gov.tr/dilekce/ozelge_talep_formu.html
member
Activity: 602
Merit: 12
elysian.finance
Kripto paralardan elde edilen gelirler git gide artıyor bu nedenle devlet mutlaka bir adım atacaktır. Kimsenin kazandığı paralara el koyacaklarını zannetmiyorum ama vergi borcu çıkartabilirler, o nedenle çektiğimiz paraları kesinlikle har vurup harman savurmamalıyız.
member
Activity: 308
Merit: 10


Eğer hatalı noktalar varsa bilgili arkadaşlarında güncellemeleri ile daha net bir sonuca ulaşabiliriz.

Son olarak vergi geriye yönelik alınabilir, ek olarak üzerine de beyan edilmediğinden ceza eklenebilir. KDV de bu durumla uzaktan yakında ilgilisi olmayan bir vergidir Smiley

nasıl yani şu anda bununla ilgili bi yasal düzenleme yok. öyle bir vergi yok. kalkıp vergi koyarlarsa geçmişide inceleyip oralardan da vergi getirirler mi diyorsunuz?

böyle bir şey mümkün olabilir mi? koca forumda bi muhasebeci bi maliyeci yok mu ya.
member
Activity: 294
Merit: 10
newbie
Activity: 22
Merit: 0
Peki bitcoin ile altın alıp, bankadaki altın hesabına gönderilse veya yatırılısa yine vergi durumu olur mu?
newbie
Activity: 140
Merit: 0
Bu konularda donanımlı türkiyede çok insan var sakın adam bulamadılar gibi düşünce olmasın sadece hükümet şu anda bu konuya uzak bakıyor önceliği değil. ama mercek altına almaya başladığında vergilerde gelecektir. ve kesinlikle düşük oranda değil.
jr. member
Activity: 42
Merit: 13
Normal şartlar altında kişi tarafından elde edilen her gelir vergiye tabidir.  İlgili gelirin vergilendirilmesi, kişini yapmış olduğu gelir beyanı üzerinden işletilir.

Örneğin bir iş yerinde maaşlı olarak çalışıyorsunuz, ilgili gelir beyanınızı şirketiniz size adınıza yapar ve maaş zamanında sizin adınıza belirtilen gelir verginizi ödeyerek size net maaşınızı verir.
Veya bir taşınmazınızı kiraladınız ve aylık kira alıyorsunuz, bu durumda da  mülk sahibi ilgili kirayı aldığında elde ettiği gelirine binayen beyanname ile bunu bildirir ve vergisini verir. (ticari kiralamalarda stopaj vergiside vardır lakin genelde bu vergi kiracıya yıkılır)

Gelir vergisi oranları kişinin yıllık toplam gelirine göre kademeli oranda değişmektedir.
İlgili oranlar ücrete tabi (çalışan maaşı) ve ücret dışı olan kazançlar için farklılık göstermektedir.

Ücret Dışındaki Gelirlere Uygulanacak Gelir Vergisi Tarifesi 2018

Gelir Dilimi                                                                    Vergi Oranı
14.800 TL'ye kadar                                                            % 15
34.000 TL'nin 14.800 TL'si için 2.220 TL, fazlası                     % 20
80.000 TL'nin 34.000 TL'si için 6.060 TL, fazlası                    % 27
80.000 TL'den fazlasının 80.000 TL'si için 18.480 TL, fazlası    % 35

Lakin işin içine borsa gibi bir durum girdiğinde durumlar biraz değişmekte ve  stopaj vb gibi ek vergi kalemleri de eklenebilmekte. Lakin diğer vergi kalemlerini  ve ilgili oranları tam bilemiyorum.
Normal şartlarda yapılması gereken, ilgili kazançların 1500 Tl üzeri olması durumunda (son güncel rakamı bilmiyorum) Gelir unsurunun  Menkul sermaye iradı olarak beyan edilmesi ve ilgili gelirin vergisini vermesi gerekmektedir.
Keza konu kripto borsa olduğunda (gelirin belgelenmesi vs karışık) ilgili konunun bir gelir uzmanına danışılması veya bilgi edinim hakkı çerçevesinde maliye bakanlığına sorulması en doğrusu olacaktır.

Ek olarak ilgili konunu ülke gündeminde oluşturduğu yer nedeni ile konu hakkında yakın bir zamanda maliye bakanlığı tarafından bir düzenleme getirileceğini düşüncesindeyim.

Son olarak vergi geriye yönelik alınabilir, ek olarak üzerine de beyan edilmediğinden ceza eklenebilir. KDV de bu durumla uzaktan yakında ilgilisi olmayan bir vergidir Smiley

Menkul sermaye iradı nedir?
Sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden müteşekkil sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır.

Eğer hatalı noktalar varsa bilgili arkadaşlarında güncellemeleri ile daha net bir sonuca ulaşabiliriz.
newbie
Activity: 35
Merit: 0
Vergi gelmesi durumunda, bunu geriye doğru işletecekler/işletebilirler mi? Bu konuda bilgisi olan var mı?
sr. member
Activity: 560
Merit: 255
Şu an Türkiye'de herhangi bir vergilendirilme bulunmuyor istediğin tutarda çekim emri verebilirsin. Öyle takibe alınma var falan diyenler var, sanmıyorum bu forumda bile jip alan adamlar vardı gayet iyi kazancı olanlar var.
member
Activity: 92
Merit: 10
Kripto paralardan kazancın vergilendirilmesi için iki yol var. Ya yasal değil diyecek paranıza çökecek, ya da yasal diyecek şu kaydı kuydu şu kadar da vergisi var diyecek. Biz şu an ortasında bir yerdeyiz, her an her şey olabilir Cheesy
jr. member
Activity: 50
Merit: 1
Bi an önce vergilerin gelmesi bizim için legal olması ve ileride başımızın ağrımamasını sağlar.
newbie
Activity: 196
Merit: 0
Muhtemelen bu vergilerle beraber hiçbirşey kazanamamış olacağız.
Bir şekilde buradan da önümüzü tıkayacaklar. Bu ülkede kazanmak zor değil ama devlet büyük bir kısmını alıyor. Asıl problem de bu.
full member
Activity: 475
Merit: 127
Dikkat ediniz ben yurtdışına para yolladım paramı alamadım bi ton sorun çıkardılar iranla nükleer silah ilişkiniz varmı nereye gidiyor nereye geliyor para takıldı bi türlü alamadım halen geri dönüş bekliyorum paradan
member
Activity: 182
Merit: 10
Bence yeterli bilgiye sahip adam bulamadığından değil biraz meseleyi küçümsuyor gibime geliyor benim çünkü ülkede kripto dünyası hakkında gereken donanıma sahip kişilerin olduğunu düşünüyorum
Pages:
Jump to: