Navodno, prema američkim zakonima, takva vrsta djelatnosti mora biti registrirana kod njihovog ministarstva financija (Department of the Treasury) ako posluje s američkim građanima. Druga točka optužbe odnosi se na pranje novca, jer je, prema njihovoj istrazi i blockchain analizi treće strane (Tvrtka A), velika količina novca dolazila od kriminalnih radnji (hakirani ili ukradeni bitcoini), ransomware grupe i novčanici označeni kao darknet marketplaces (poput ruskog Hydra marketa). Treća točka optužbe je vezana za korištenje lažnih identiteta za prikrivanje njegovog pravog identiteta i aktivnosti.
Ali zanimljivo da ih se tereti za vođenje nelicenciranog prijenosa novca. Kako ako Bitcoin nije novac? Barem je naše ministarstvo, porezna ili koja već agencija za Bitcoin i ostale kriptovalute rekla da nisu novac. Zar je u Americi drugačije?
Ne znam kako bi bilo koji mikser mogao određivati koji ljudi smiju koristiti, a koji ne smiju. Jedino da uvedu KYC, a to je potpuno u suprotnosti s prirodom posla (anonimnost, odnosno zaštita privatnosti).
Da, ovo su zapravo jako dobra pitanja.
Čuj, porezna i HNB su kod nas rekli da bitcoin nije novac ali je neka vrsta financijske imovine na koju plaćaš porez, na zaradu od trgovanja.
Pretpostavljam da je slično i u Americi.
Mislim da je Amerikancima sporan i sam koncept miksera, i da ga vide kao sredstvo prikrivanja podrijetla novca ili financijske imovine.
Anonimnost se ionako sve više ograničava svugdje u svijetu, pa nije ni bilo realno da netko može provući milijune dolara kroz mikser i prikriti podrijetlo svojih kriptovaluta.
Da se radilo o malim iznosima sve bi vjerojatno prošlo ispod radara ali ovdje se zaista radi o ogromnim iznosima.