E ovo mi je baš šteta. Možda ne bi bilo loše da su pričekali s izdavanjem novog walleta dok ne završe svoj secure element.
To bi moglo potrajati godinu, dvije, možda i više. Trezor slavi jubilej od 10 godina Trezor One modela i ovo je način da to obilježe. Trezor One će vjerovato prije ili kasnije u mirovinu a ovo je njegova unaprijeđena zamjena. Danas sam čitao u engleskom dijelu da je najavljen još jedan novi Trezor model koji će možda u budućosti imati taj novi skoro pa 100% open-source SE.
Zapravo mi nije jasno koja je razlika između ovog i starijih modela ako niti ovaj nije potpuno open source.
Stariji modeli su bili potpuno open-source. Ako ćemo cjepidlačiti, više su open-source od drugih open-source hardverskih novčanika jer nemaju taj closed-source SE čip. I ovaj je open-source ali sa dodatkom closed-source čipa. Uz još jednu napomenu da navodno mogu javno govoriti o problemima i bugovima s kojima se sreću što nije slučaj sa drugim modelima sigurnosnih elemenata.
Edit: Upravo čitam post dkbit98 u Hardware Wallet sekciji foruma gdje on piše da je ovo open-source SE. Sad je ovdje neko lud. Trezor i Tropic Square rade na proizvodnji prvog open-source SE-a a u međuvremenu su ubacili Infineon SE koji je također open-source. Zanima me koje će biti sljedeća kompanija koja će izbaciti wallet sa open-source SE? Vjerovatno je opet riječ o djelimično open-source čipovima sa više elemenata otvorenog koda.
Što se tiče tvog posta, zašto misliš da je Safe 3 bolji od Ledgera? Vidim da baš pratiš tržište hardware walleta pa me iskreno zanima razlog, naročito jer želim zamijeniti Ledger Nano S.
Pitanje nije upučeno meni ali dat ću sebi pravo da odgovorim.
- Ledger je closed-source (ne samo hardverski dio nego i firmware) a Trezor je open-source.
- Trezori su dugotrajniji i napravljeni od kvalitetnijih materijala. Mada ja nemam problema ni sa jednim ni sa drugim niti sam ih kvario.
- Trezor ima veći i kvalitetniji displej.
- Ledger je imao velikih problema sa Nano X serijom i baterijom.
- Ledger Recover sustav kojeg uvode je katastrofalna greška koju izgleda nemaju namjeru ispraviti.
- Curenje podataka pa njihovo laganje i umanjivanje problema.