Asagida yazacaklarim tamamen benim kisisel fikirlerim olup hic bir sekilde yatirim tavsiyesi degildir.
Gectigimiz bir kac hafta icerisinde ister Bitcoin olsun, ister diger altcoinler olsun hic olmadigi kadar hizli ve surekli bir sekilde yukselis grafigi cizdi, halen bu yukselis devam ediyor. Bir ekonomist olmasamda biraz arastirma yapinca bu yukselisin belki hizinin dusecegine ama yukselmesini surdurecegine inaniyorum. Bu yukselisin ardinda yatan sebeplere baktigimizda Cin'deki borsalardan kaynaklanan yuksek alimlari goruyoruz, cok gecmeden Cin hukumeti artik Amerikan dolari stoklamayacagini beyan etii.
(
http://www.infowars.com/china-announces-that-it-is-going-to-stop-stockpiling-u-s-dollars/)
(
http://www.bloomberg.com/news/2013-11-20/pboc-says-no-longer-in-china-s-favor-to-boost-record-reserves.html)
Belki hatirlarsiniz, Saddam doneminde saddam artik petrolu dolar degil Euro ile satacagini acikladiginda arkasindan birinci ve ikinci korfez savasi derken Irak'a sozde demokrasi getirdiler. Ayni seyi Cin'e yapamayacaklarina gore ileriki zamanlarda bu Bitcoin ve ayakta kalmayi basarabilen birkac diger kripto paranin cok cok degerlenecegini tahmin ediyorum.
Bundan cok degil 1 sene kadar evvel nasil cep telefonlarinin kriptolarini kirip onlari dinlerim diye ciktim yola, cok yol kat ettim ve nihayetinde Turkiye dahil halen dunyanin bir cok ulkesinde kullanilan GSM A5/1 encryption algoritmasinin ranbowtable larina ulastim. 2 terabyte lik bir rainboetable idi ve uygun bir ekran karti rig i ile kisa zamanda kirilabilirdi, derken bu isin FPGA lar ile daha hizli yapilabilecegini kesfettim, bu FPGA lari ararken en nihayetinde Bitcoin ile tanistim, henuz 10.34 dolardi, o zaman FPGA cihazlar preorder asamasindaydi ve halen ekran kartlari ile mining yapilmakraydi, bende o zaman hemen ebayden bir 6990 siparis ettim, 1 haftalik mining sonucunda 2 btc kazmistim, o zamanlar yani 2012 Eylul ayinda bitcointalk forumunda ileri tarihler icin ongoruler vardi, en iyi ihtimaller en fazla 100 dolar olaiblecegi seklindeydi, ama inanilmasi guc iddialarda vardi, 2013 sonu 350 dolar gibi, 2014 ilk ceyregi 1000 dolarin uzeri gibi ve 2015 sonu 100 bin dolarin uzerinde olacak seklinde.
Zaman zaman bu tahminlerdende hizli artik gosterdi, arada cok sert dusulerde yasandi ama her dusmede daha buyuyerek daha guclenerek daha ivme kazanarak yoluna devam etti, su gun gelinen noktada artik almasi zorlasti ama bir bitcoini ileride bir kulce altin gibi dusunun yada bir kulce buyuklugunde elmas, satosjinin cent degilde 1 dolar olabilecegi ne kadar uzak degilmi simdi, imkansiz gibi utopik bir fantazi gibi. tum bu gelismeler 1 sene icerisinde yasandi, bir cok donanim firmasi cikti her gecen gun daha hizli daha guclu cihazlar gelistiriyorlar, fakat bununda elbet bir siniri var dediginizi duyar gibiyim, elbette teknik olarak siniri var ama her gecen gun bu cihazlara sahip olanlarinda sayisinda bir artis var. eskiden pentium vardi pentium 2 cikti 3 cikti 4 cikti sonra dual core quad core derken 32 core a kadar cikti, ama halen core basina 3-4 ghz sinirini asabilen cok az cpu var.
Dahada uzun yazmak istiyordum ama eminim buraya kadar bile okuyan sayisi azdir, kisaca benim kisisel fikrim arsa alir gibi al unut 5 10 sene sonra emekliligini kurtar.