Mišo, ako sam dobro shvatio, u ETH wallet "ulaze" svi novčicć i oni koji nisu ERC20 standard, samo ih ne možemo videti bez odgovarajućeg ključa, pa kako onda "rešiti" situaciju tj. generisati odgovarjući ključ ili ... postoji neko rešenje da ne generišemo 100 walleta i ključeva već to rešimo na jednostavniji (univerzalni) način.
Uh, zavisi što misliš pod 'novčići'
Previše je općenito pitanje, ne mogu precizno odgovoriti...
Idemo to pokušati ovako objasniti. U početku je stvoren Bitcoin. Bitcoin je distribuirana platna mreža (blockchain), a ujedno i virtualna valuta koju ta platna mreža koristi. Bitcoin ima svoje novčanike (wallet), javne ključeve (adrese) i privatne ključeve za pristup tim adresama. Svaka adresa odnosno javni ključ mora imati i odgovarajući privatni ključ da bi se mogla koristiti.
Nakon što je bitcoin dobio na popularnosti pojavile su se mnoge kopije ove digitalne valute, odnosno alternativne kriptovalute (popularno nazvane 'altcoins'). Alternativne kriptovalute su Litecoin, Dogecoin, Dash, Monero, Ripple, Ethereum... itd. Svaka alternativna kriptovaluta ima svoju mrežu (blockchain) i zato moraju imati svoje novčanike i adrese jer nisu ni na koji način vezane sa Bitcoin mrežom.
EDIT: Ovdje moram dodati da postoje novčanici ili online servisi koji podržavaju više različitih kriptovaluta ali to samo znači da je novčanik povezan na više mreža. Poput mobitela koji mogu koristiti dvije SIM kartice u isto vrijeme.
Listu alternativnih kriptovaluta možeš pogledati ovdje:
https://coinmarketcap.com/coins/Transakcije unutar određene distribuirane platne mreže (blockchain-a) mogu prenositi i dodatne pakete informacija, pa su neki pametni ljudi smislili način kako da kreiraju alternativne kriptovalute koje koriste već postojeće platne mreže. U početku su se takve valute nazivale 'Color coins' i za njih nisu bile potrebne nove adrese i novčanici jer se 'voze' na već izgrađenoj infrastrukturi.
Ethereum platforma je dodatno popularizirala taj koncept pa su uvedeni 'smart contracts' (pametni ugovori) i 'crypto-assets' koji su poznati i pod nazivom 'tokeni' (tokens). Neki od najpoznatijih tokena trenutno su: OmiseGO (OMG), EOS, TenX, Augur, Golem.. itd. Listu svih tokena (koji nešto vrijede) možeš pogledati ovdje:
https://coinmarketcap.com/tokens/ S tokenima se može trgovati te mogu imati svoju tržišnu vrijednost ako postoji interes kupaca isto kao i sa drugim kriptovalutama. Ali, ja ih ne volim zvati 'novčićima' odnosno 'coinima' upravo iz razloga da se ne brkaju sa pravim kriptovalutama.
Sada, da se vratimo na tvoje pitanje... Što si ono pitao ?!
A, da! ETH wallet, novčići, ERC20, ključevi...
Na jednu ETH adresu (jedan par ključeva) možeš primati sve što se 'vozi' na ethereum platformi (blockchain-u). To znači ETHER (tako se zove valuta, odnosno ETH) i sve ostale 'tokene' koji su izgrađeni na ethereum platformi. ERC20 je samo nazvi standarda koji je uveden da se napravi reda u pametne ugovore i da se omogući komunikacija među njima. Mislim da je sada velika većina svih tokena napravljena u skladu s ERC20 standardom.
Međutim, nisu svi tokeni napravljeni na ethereum platformi. Popularne platforme su i Waves, BitShares, Nxt, Omni... I za svaku od njih ćeš trebati posebnu adresu i novčanik jer se radi o potpuno različitim platnim mrežama. Na coinmarketcap listi
https://coinmarketcap.com/tokens/ pored svakog tokena je i naziv platforme na kojoj je token baziran.
Evo, nadam se da sam uspio barem malo pojasniti. Pitajte ako vam nešto nije jasno za neki konkretni token ili coin pa ću provjeriti što je potrebno.
Ako vam je informacija bila korisna, adrese za donacije imate na stranici mojeg profila! Primam i tokene... ;
Miso, PUNO HVALA! Ovo stop je napisano je DRAGOCENOST i treba je 'staviti' u udzbenik za "pocetnike", a mislim da i mnogi drugi TO ne znaju! Svaka CAST! Matrix3