Slažem se sa oba posta. Razmišljao sam da možda otvorimo temu tipa "Za koji ICO mislite da ima budućnost i vrijedan je ulaganja vlastitog novca" u kojoj bi svatko mogao navesti i obavezno malo detaljnije obrazložiti svoj izbor (pod uvijetom da je pročitao više od ANN THREADA).
Stvarno neznam da li je potrebna nova tema za ICO-e... mislim da bi to bilo nepraktično i nepregledno jer bi se u isto vrijeme raspravljalo o više različitih projekata.
Imamo 'Altcoins (Hrvatski)' podforum. Najbolje bi bilo otvarati zasebnu temu za svaki pojedini projekt od interesa unutar tog podforuma jer je i predviđen za altcoin i ICO rasprave.
Netko će vjerojatno preskočiti neki projekt jer ga je letimično pregledao. Neće mu se učiniti zanimljiv možda iz razloga jer ne vlada tom materijom koja je predstavljena u projektu ili iz nekog drugog razloga.
Evo bravo! Upravo o ovome govorim. Predloži projekte pa da ih i ostali pogledamo. Evo nesvjesno si prihvatio moju ideju iako si joj se protivio
Šala, naravno!
Ovaj sa GreenMiningom sa i sam gledao.
Odmah da kažem svoje mišljenje o zelenoj ekološki prihvatljvoj energiji. Ta energija uopće nije jeftina. Zelene energija je trenutačno jako profitabilna jer većina država daje ogromne subvencije proizvođačima takve energije. Takvi proizvođači se zovu "povlašteni proizvođači" (navodim primjer iz BiH).Otkupna cijena energije od povlaštenih proizvođača je višestruko veća od cijene energije ostlih proizvođača (čitaj državnih elektroenergetskih proizvodnih prstrojenja odnosno elektrana u državnom vlasništvu). Kako je to moguće? Doneseni zakon je predvidio mjesečnu naknadu za stimulaciju povlaštenih proizvođača koju plaćaju građani. Povlašteni proizvođačima se na taj način tu energijau sigurno više isplati gurnuti u sustav nego rudariti. Nakon naplate subvencija mogu za tu lovu kupiti više kriptovaluta neko su ih mogli izrurdariti tom svojom energijom. To je primjer kada proizvođač ima suvencije. Te subvencije se kod nas u BiH uglavnom potpisuju na 12 godina (Dar je do nedavno bilo tako, nisam provjeravao u zadnje vrijeme).
Pretpostavimo sada da je proizvođaču istekao taj rok u kojem ima subvencije od države i da je pušten na milost i nemilost tržištu elektične energije. Napravi proračun i vidi da će od tih svojih proizvedenih kWh eletrične energije više dobiti rudarenjem nego prodajom u mrežu.
Prvi problem: Sva proizvodna hidro postrojenja rade na minimalom nazivnom naponu 10 ili 20 kV i na tom naponskom nivou se spajaju na mrežu. Tebi za rigove treba napon od 220 V. Što to znači? Ulaganje u novo postrojenje (transformator, rasklopna oprema, zažtitna oprema, razvodni ormari, mjerna oprema, kompenzacija...) što poprilično košta.
Drugi problem: Rizik! Kupio si opremu za rudarenje, instalirao je i počeo rudariti. Vrijednost rudarene kriptovalute počne padati. od jednom ne zarađuješ dovoljno ni za otplaćivanje opreme, a kamo li za razne naknade, vodnu koncesiju, birokracijske troškove firme, doprinose za mirovinsko i zravstveno uposlenih.
Treći problem: Pravno rješenje subjekta. Kako prodati kriptovalute ako nisi registriran za to. Naročito ako država nema nikakve propise vezane za kriptovalute. OK, reći ćeš da nećeš rudariti pod tim svojim pravnim subjektom nego ćeš samo pukovati struju od njega. Opet dolazimo do problema pravne registracije tog rudnika.
Po meni bi rudarenje bilo puno isplativije na solarnim elektranama. Male solarne elektrane imaju izlazni napon 220 V, ali im je velika mana što im treba velika površina za ikakvu ozbiljnu snagu.
Ovo je moj općeniti pogled na taj odnos Green Energy --> rudarenje kriptovaluta. Malo ću bolje pogledati ovaj navedeni projekt jer sam ga prvi put samo letimičmo preletio.