Yukarıdaki video sponsorlu içerik olduğundan dolayı pek aldanmamak lazım. içinde abartı ve saçma ithamlar çok fazla.
Video'ya ithafen birşeyler söyleyeceğim sonra suqa'ya geçicem..
Bir quantum bilgisayarın bitcoin'in bütün blok zincirini çözebileceğini söylemiş. Gülmemek elde değil.. Blok zincirinin çözülmesi için hash üretilmesi lazım. Yani şuan dünyadaki bütün cihazları topladığımızda bile 1 tane doğru hash'i 10 dakikada üretiyorlar. Ve sistem daha full zorluğa ulaşmamış seviyede.
Misal bu yazıyı yazarken bulunan son bloğun hash'i bu 00000000000000000015a1fdbff51802081a570cbdbfe5297b48eb4a3a113e05
Bu hash'i dünyadaki bitcoin ağına bağlanan bütün asic cihazlar ortalama 10 dakika sürede buluyor. Ve farkındaysanız hashte 18 tane sıfır var. Yani zorluk daha sona dayanmamış. Her bir 0 azaldığında hash üretme zorluğu milyarlarca kat artıyor. Ağa şuan quantum bilgisayarlar bağlansa ilk başta 0'lar birer birer azalcak ve milyarlarca kat zorluk artacak.. Ve yine bitcoin ağı 10 dakika da bir blok bulacak şekilde zorluğunu otomatik ayarlayacak..
Kısacası bitcoin sisteminin bir quantum bilgisayar veya herhangi bir cihazla şuan için ele geçirilmesi imkansız.. 20 sene geçer, quantumdanda üst düzey bilgisayarlar çıkar ve bu 0'lar bittiği zaman o zaman ağı çözebilirler belki ama o zamana da....
Buda çıkıp diyorki quantum bilgisayarlar bütün ağı çözebilir..
Bitcoin'in altyapısı hakkında gram fikri ve bilgisi olmayan insanlar sponsorlu içeriklerle boş konuşuyor ve bu elemanın 40k takipçisi oluyor ...
Ayrıca bazı bitcoin transferlerinin gerçekleşmediğinden bahsetmiş ölçeklenme probleminden dolayı. Bitcoin ağında şu zamana kadar gerçekleşmemiş bir işlem olmamış... Sadece biraz zaman alabilir. Ama mutlaka bir blokta o işlem gerçekleştirelecektir..
Konumuza gelirsek. Suqa'nın white paperlarını inceledim. Algoritmasının X16R benzeri olduğunu düşünüyorum. Baştan yapılmış birşey değil ayrıca X16R gibi oda başka algoritmaları kullanıyor. Tek farklılık algoritmaların belirli bir sıraya göre geçiş yapması gibi gözüküyor. Yani dashteki X11'e benzettim sadece birkaç algoritmayla biraz değiştirilmiş. Bu sebeple X16R'ye göre asic direncinde daha güçsüz olacağını öngörüyorum şimdiden.
Son olarak ben bir blok ödülünün belirli bir yüzdesinin direkt olarak developerlara gittiği projeleri hiç sevmiyorum. Suqa da öyle. Blok ödüllerinin %10'u direkt geliştiricilere gidiyor. Bu çok anlamsız. Premine'ı kabul ederim ama sürekli blok ödülünün developerlara gitmesini kabul edemem. Bugün desteği kesseler, oturdukları yerden para kazanmaya devam edecekler...