Uzun uzun yorumları okudum, kermanali yerden göğe kadar haklı tespit ettiği noktalarda ve dişe dokunur bir cevap hala yok. Teknik raporda ele avuca gelen hiç bir şey yok (bir projenin bel kemiğidir, çıkış noktasıdır, bu teknik rapor) Hal böyle olunca, insanların projeyi anlamaması gayet normal. 22 sayfa rapor yazmışsınız, blockchainden başlanmış, dijital para nedir her şey açıklanmış ama projeniz hakkında kısacık bir metin paylaşılmış.
Bir çoğunuzu forumdan telegram whatsapp gruplarından tanıyorum, bir çoğunuz kurumsal işler yapıyorsunuz, aklı başında güvenilir insanlarsınız, şahıslarla ilgili hiç bir problemim yok. Ben şahsen sizin gibi bi ekipten şurda sağlam bir teknik rapor görmek isterdim. Pazar analizi yok, iş planı yok, marketing plan yok, gelir modeli yok, sürdürülebilir iş modeli yok, sorun-çözüm açıklamaları yok, her şeyden önce kullandığınız herhangi bir iş modellemesi yok. Bir projenin temelini oluşturan, modellemelerin, temellendirmelerin hiç birine rastlamadım. Bu raporla büyük şirketleri ikna ettiyseniz gerçekten büyük başarı, canı gönülden tebrik ederim. Çünkü ben çalıştığım projelerde bu analizleri yapıp, sağlam sunumlar videolar hazırladığımız halde dahi olumsuz geribildirim aldığımız çok zamanlar oldu.
Değinmek istediğim son bir nokta: Nedir bu milli olma sevdası anlayabilmiş değilim. Türkiyede tıkılıp kalmışız, sadece sizin nezdinizde yapmıyorum bu yorumu. Blockchainle ilgili proje yapma niyetinde olan çoğu kişiyle, grupla irtibat halindeyim. Hepsinin ana çıkış noktası milli olmak, milli coin, milli proje yapmak anlamakta güçlük çekiyorum bu noktayı. Evrensel olmayan kusura bakmayın da zor milli olur, hele hele blockchain alanında bir de Türkiye gibi bi ülkede bi elin sayısını geçmeyecek kadar insan ilgileniyorken, bu milli olma sevdası bir sürü güzelim projeyi heba edecek gerçekten üzülüyorum. Bana gelirsiniz, Türkiyedeki bankacılık sistemini, veri sistemini, kayıt sistemini, sağlık sistemini blockchaine aktaracağım bu alanda güzel işler yapacağım o zaman anlarım milli olma fikrini ama şu noktada çok yersiz.
Bunlar şahsi görüşlerimdir, farkettiğim en önemli ve eksik noktalardır. Projeyle ilgili de ilerleyen zamanlarda vakit bulabilirsem, fikrin geliştirilmesi aşamasında ve diğer aşamalarda da desteğimi esirgemeyeceğim. Ayrıca gerçekten sağlam mentörlere ihtiyacınız var, hepiniz iyi niyetle ülkemiz adına bişeyler yapmak için yola çıkmışsınız ama akademik kariyeri olan insanların görüşlerini almanızda fayda var(en azından iş modellemesi, teknik rapor, projenin anlaşılır olabilmesi adına). Eminim sizin tanıdığınız sağlam, proje odaklı çalışan akademik kişiler vardır ama eğer onları yeterli görmezseniz bir kaç isim de önerebilirim. Burda yeterince eleştiri aldınız, umarım bunların projenize ve oluşumunuza olumlu geri dönüşleri olur. Yolunuz açık olsun
Öncelikle değerli yorumunuz ve eleştirileriniz için çok teşekkür ederiz,
Hepsini not aldık,
Sadece şunu açıklamak istiyorum, Milli olarak hareket etme nedenimiz ülkemiz içerisinde ki projelerin startup larını destekleyerek kendi iç dinamiğimizde katma değer sağlamaktır.
Bu projelerin yurtdışına açılmasıyla birlikte akche platformu yurtdışına kendiliğinden açılacaktır.
Ofisimizi açtığımızda sizleri ağırlamak konu üzerinde tartışmayı sizlerle birlikte çalışmayı çok isteriz.
Saygılar