Eskiler eskide kaldı. Zaten Çalışma bakanının 500 $ şeklinde bir değer biçmesi bile beni şaşırtmıştı. Muhtemelen tepelerden bir fırça yemiştir zaten Türk lirası ile maaş alıyorlar dolar ile değil, sen neden dolardan bahsediyorsun demişlerdir diye düşünüyorum. Çalışma bakanının bu sözlerinizi içi boş birer vaat olduğunu anlamak için müneccim olmaya gerek yok. Türkiye’de gerçekler var. Bu gerçeklerden birisi de asgari ücretli sene sonuna kadar 400 dolar üstünde bir maaş alamaz. 300-350 dolar arasında asgari ücretlinin maaşı sene sonunu bulur ama patron ürünlere her gün zam yapar. İşçinin maaşına ise senede 2 kere zam yapılacak denilince lobiyi toplar karşı çıkar. Türkiye’de bu sistem var fazlasını maalesef asgari ücretli ülke çalışanlarının yarısını karşılayan kısım alamaz.
Vedat Bilgin'in azar yediği o anları görmek isterdim. Gerçekten Türkiye patronlar ülkesi oldu. Neredeyse sürekli tüm şirketler yüzde yüz kar açıklarken yılda iki kez işçilere açlık sınırının altında maaşı reva görüyorlar. Ülkenin yarısından fazlasının asgari ücret aldığı düşünülürse gerçekten çok korkutucu.
Demek ki bunların amacı maaşları dolar bazında aynı seviyede tutmakmış hatta daha düşüğe bile gidebilir. Sonuçta ekonomi politikasında değişen hiçbir şey yok, bu saatten sonra faiz artırımları dahi işe yaramıyor. O güven bir kere gitti mi bir daha kolay kolay geri gelmez. Önümüzdeki 5 yılın rotası çizildi artık erken seçim olmadıkça sefalet sürecektir.
Dediğiniz gibi amaçları dolar bazında da daha düşüğe çekip yandaş patronlarını daha zengin etmek.