Iskoristiti ću svoja nedavna 2 tradea da vam na live primjeru objasnim
hedging kao jedan od mogućih načina zaštite vlastitog portfolija. Iako ovo nije klasični hedge (to uključuje malo drugačiju investicijsku strategiju), može se protumačiti kao nešto dovoljno slično.
Napisao sam ovdje kako mi dobro izgleda kratkoročni short BTC trade. Ponavljam ga ovdje:
U pravilu je moj position size 1% od ukupnog kapitala. Zbog lakše matematike, nek je to 100$. Position size ne znači uvijek da ću ja uložiti 100$, nekad možda to bude 20$ s 5x leverageom. Tih 100$ ograničava maksimalni gubitak u slučaju da mi se uključi stop-loss, tj. da sam u krivu.
Ovaj trade ima R:R od 2.95, što znači da u slučaju dobitka dobivam 295$, što je 195$ čistog dobitka ukoliko anuliramo inicijalni ulog.
E sad, pošto je globalna situacija bullish a ETH je bio 'lagger', otvorio sam i long ETH poziciju. Računao sam da će ETH rasti u odnosu na USD bez obzira na BTCUSD, a ovim tradeom sam ujedno i zaštitio loss ukoliko BTCUSD krene rasti i upali moj stoploss.
Ovaj trade ima R:R 3.01, što znači da za 100$ uloga imam dobitak od 301$, tj 201 kad odbijemo ulog.
Ova 2 tradea u biti štite jedan drugog. Ako BTC padne u odnosu na dolar, znamo da pada i ETH. Ako BTC raste, u pravilu raste i ETH. E sad - čemu onda uopće ovo, zašto ne samo jedna pozicija na jedno od navedenog?
U nekim situacijama jedan je 'lagger', ja sam zaključio da je ETH. Ciljao sam na to da ETH svakako raste a nekako sam mislio da će BTC malo usporiti nakon velikog rasta. Nisam ja namjerno izgubio BTC trade ili hedgeao reda radi, uzeo sam proračunat rizik na 2 dobra setupa i nadao se da će proći oba.
U konačnici imamo situaciju jednog gubitnog i jednog dobitnog, -100$ od BTCUSD i +201 od EURUSD, ukupno 101$ zarade.