To je isto ovisno o koliki portfolio imas i koliku diversifikaciju si mozes "priustit"... Ako nemas toliko crypto moras jednostavno uzimati vece risike da bi napravio (imao sansu na) neki "bolji" profit.
Mene su (upravo ovdje na ovom forumu) ismijavali sa (dugorocnim godisnjem prosijecnim) profitom od ± 27% (na ceo portfolio)... Jer kao moglo se >300% godinsnje "lako" zaraditi... Sada, tih iste ljude vise nigde (na ovom forumu) ne vidim... Sve po svome; dobro gledaj koliko si mozes priustiti da izgubis i sa tim odredi risik kolki zelis da prihvatis na potencialni profit... ukratko: nemoj dizati (drugi) kredit (na kucu) da bi ulozio u (bilo koju) investiciju...
Jep, moj portfolio je mizeran. A 27% godišnje (kontinuirano) je san snova i nešto što bi
svaki investitor na svijetu potpisao bez sekunde premišljanja.
Svatko tko razmišlja drugačije nije trejdao uživo. 400% je ludost, to naprave holderi koji su prodali na vrijeme.
Da, za nas "amatere" jeste... imam dosta profesionalne trejdere u mojoj okolini (zavrsio sam ekonomski fakultet i predavao na njemu) i njima je to vise "business as usual"; ili kako oni kazu "enough for your bonus, but not enough to get a pay raise" (sic!)... Ali isto moram dodati da sam zavrsio to sto jesam zavrsio i da sam vec investitor od 1991. god. (kada mi je otac preminuo i ostavio "skromno" nasljedje). Znaci tu je bilo mnogo "skolovanja" (i zvanicnog i prakticnog).
A da, 400% kao holder je isto moguce; ali samo na ili mal portfolio, ili deo od portfolia... ostaje dilema: ili nemas puno da ulozis, ili si dovoljno "spread out" zbog "risk management"...
Lijepa prica o covjeku koji je ipak - znaci bez ikakvog risk menadzmenta - usao "all in" i izasao miljunas je: Dan Convay "
Confessions of a Crypto Millionaire, My Unlikely Escape from Corporate America". Ukratko: podigao svu stedjevinu, penziu, kredite i.t.d. sto je mogao i ulozio par sto hiljada US$ u ETH koji je par tijedna prije ATH unovcio (preko 10M US$, i "par" M US$ ostavio ono reda radi). Ali to su (uvijek) izuzetci... ja se osobno ne bih tako kockao sa sve sto posedujem.