Gündemdeki göktaşı vergisi muhabbetini duymuşsunuzdur.
http://www.posta.com.tr/turkiye/HaberDetay/-Goktasi-vergisi--koyluleri-isyan-ettirdi-.htm?ArticleID=312506Bitcoin de bu haberdeki "göktaşı" ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti yasaları önünde denktir.
"Kaynağı belirsiz paralar" yasalar tarafından henüz düzenlemeye tabi tutulmamış gelir kalemlerini de kapsar. Bizim yasalarımızda göktaşı ile ilgili bir hüküm olmadığı için eğer bu göktaşlarından elde edilen gelir 1 yıl içerisinde 21.000 tl üzeri ise ve bir bankaya yatırılmışsa maliye bakanlığının denetimine girer. (Nakit paranın takip edilemeyeceğini dikkate alın).
Bitcoin için de aynı şey geçerlidir. Eğer şahıs olarak faturalandırmadığınız bitcoin gelirleriniz 1 yıl içerisinde 21.000 tl üzerinde ise maliye denetimine takılacak ve "elbet bir gün" devlete vergisini ödeyeceksiniz demektir.
bu 1 yillik donem hangi araligi kapsiyor,
1 ocaktan 1 ocaga mi? yoksa 1 araliktan 1 araliga mi ? bilginiz var mi bu konuda.
1 Ocak'tan 31 Aralık'a kadar olan süreci kapsıyor. Ocak ayı içerisinde hareketli hesaplar, bazı alarmları* tetiklemiş hesaplar öncelikli olarak inceleme altına alınıyor Şubat'ta da Maliye'den zarflar gönderiliyor kişilere. Şu dönemlerde şu kadar girdi çıktı oldu hesabına bunun kaynağı ne açıkla vs gibilerinden (Vergisi ödenmemiş kazançlar için). Eğer savunmanızı kabul etmezlerse yani bu gelirleri kılıfına uydurup vergisini ödemezseniz hesaplarınız geriye dönük olarak inceleme altına alınıyor (eski yıllara da bakılıyor yani). "Her bir kuruş için" gerekirse faizli olarak vergi çıkartılıp size Şubat ayında bildiriliyor. Vergi oranları şu linkteki b tablosuna göre:
http://www.vergidegundem.com/98 (Sağlam öpüyorlar yakaladıklarında).
*alarm: Yanılmıyorsam tek seferde 8.000 TL ve üzeri işlemler öncelikli takibe alınma sebebi, ama bu demek değil ki ben 1000 tl'lik çekim yapıyorum takibe alınmam. Malesef hayır, önceliği düşük olsa da hesaplarınız "elbet bir gün" kontrol edilecek. Belki bundan 10 yıl sonra size maliye'den zarf gelecek ve bu sıralar kazandıklarınızın vergi hesabı sorulacaktır.
Eğer Kazançlarınızı zamanında beyan edip vergisini öderseniz sıkıntı çıkmaz.
21.000 lira gelir sanırım, ciro değil
yani elimizdeki bitcoinin değeri değil ne kadar kar ettiğimiz önemli
işte burada sıkıntı başlıyor..
Bitcoin gibi fiyatı bir senede kat be kat artabilen bir birimin maliyetini nereden hesaplayacaklar ki benim karımı belirleyecekler ?
Senin kârın önemli değil, banka hesabına giren para miktarı önemli.
Diyelimki 1 btc = 1000 tl ve sen elden 10 btc aldın ve bunu trade ile vs 30 btc yaptın, normalde gelirin 20 btc = 20.000 tl, limitin altında. Daha sonra bu 30 btc'yi btctürk'te satıp banka hesabına çektin. Hesabına "yurt dışından"* giriş yapan para tutarı 30.000 TL. Doğal olarak limitin üstündesin. Elden btc aldım diye maliyeye bir açıklama yaparsan kabul etmezler. Elde ne fatura var ne de başka bir şey.
*yurt dışı: btctürk kıbrıs merkezli olup yanılmıyorsam ödemeleri iş bankası gazi magosa şubesinden yapıyor, yani yurt dışından para girişi oluyor hesaplara. Eğer fatura kesemiyorsanız yüklü miktarlarda sıkıntı çıkartacaktır.
10 btc'yi elden değil de btctürk üzerinden alırsanız da hesaplarınız incelendiğinde "sen yurt dışına para kaçırıyorsun, kara para mı aklıyorsun" gibi ithamlarda bulunabilirler. Sonuçta ortada yurt dışına para çıkışı var ve gerçek şahıs iseniz ortada kestiğiniz bir fatura yok.
İşler biraz karışık yani. Eğer yüklü kazançlarınız varsa en kötü bir şahıs şirketi kurup vergi ödeyin. Aksi halde er ya da geç (devlet nakite sıkıştığında, ki yakında sıkışacak) devletten kaçırılan her bir kuruş verginin peşine düşülecektir.