Pages:
Author

Topic: Bitcoin ve Vergi - page 9. (Read 50243 times)

sr. member
Activity: 574
Merit: 252
August 04, 2017, 04:09:04 PM
Mesela ben evde 8 tane rig yaptım ve yıllık atıyorum 50 bin liralık bitcoin  kazandım. Bu kazandığım 50 bin liralık bitcoini TL 'ye çevirerek 50  bin TL yaptım ve banka hesabımdan  her ay 4.166 TL düzenli çektim. Bu paradan vergi uygulanır mı? Buna vergi gelir mi? Gelirse ne kadar? Bir de arızi vergi var yıllık 24 bin lirayı geçince vergi alınıyormuş. Madencilik bu bölümde mi değerlendiriliyor? Benim edindiğim bilgiye göre bitcoinden vergi alınmıyor. Bitcoini TL'ye çevirip bankadan nakit çekersek sorun oluyor. Emin olmak için soruyorum teşekkürler.

Açıklayamadığın para için vergi ödersin. Şu an için senelik 26.000 TL (her sene bu tutar yeniden düzenleniyor) altındaki kazançlar arızi olarak değerlendiriliyor, vergilendirilmiyor.
newbie
Activity: 8
Merit: 0
August 03, 2017, 11:15:13 AM
Mesela ben evde 8 tane rig yaptım ve yıllık atıyorum 50 bin liralık bitcoin  kazandım. Bu kazandığım 50 bin liralık bitcoini TL 'ye çevirerek 50  bin TL yaptım ve banka hesabımdan  her ay 4.166 TL düzenli çektim. Bu paradan vergi uygulanır mı? Buna vergi gelir mi? Gelirse ne kadar? Bir de arızi vergi var yıllık 24 bin lirayı geçince vergi alınıyormuş. Madencilik bu bölümde mi değerlendiriliyor? Benim edindiğim bilgiye göre bitcoinden vergi alınmıyor. Bitcoini TL'ye çevirip bankadan nakit çekersek sorun oluyor. Emin olmak için soruyorum teşekkürler.

member
Activity: 76
Merit: 10
August 03, 2017, 02:54:33 AM
Arkadaşlar türkiyede nereden buldun yasası yok.Bitcoinden 1 milyon dolar kazansanızda bir vergi durum yok.Hesabınızda yüklü miktar para gelirsede önce banka ve risk birimi inceler onlarda anormal bir durum deyip  birilerine danışabilirler.Sonuçta sıkıntılı olmaz.Birde herkesın maddi durumu finansal yapısı ssk lı olması bagkurlu olması bir şirketi olması bankalara devlete botcu olması durumunda değişkenlik gösterebilir.Adam vergi mukellefi ise zaten bankadaki 100 tl harcamasını bile muhasebeci ye bildiriyor.
sr. member
Activity: 476
Merit: 500
August 02, 2017, 07:29:20 PM
Açıkçası beni çok alakadar etmiyor devlet gelip benden herhangi bir şeyin hesabını sormak isterse benim hesap isteyeceğim on katı kadar şey çıkartırım zaten biz fakir adamız maliye kapımı keşke çalsa ama fakir adamın kapısına uğramazlar. En son endişelendiğim ve böyle konuları görmedikçe aklıma bile gelmeyen şey vergi ile ilgili şeylerdir. Zamanla güzel paralar kazanırsam elbet vergisini de veririm.
aynı şekildeyiz Cheesy önce kazanalımda ondan sonra vergi vermeyi düşünebiliriz. aslında btc - tl değişim yapabildiğimiz türk borsalarına devlet direk vergi kesse hiçbir problem olmaz. elden satışlar, bu borsaların yanında çok azdır.
hero member
Activity: 896
Merit: 519
August 02, 2017, 06:30:06 PM
Açıkçası beni çok alakadar etmiyor devlet gelip benden herhangi bir şeyin hesabını sormak isterse benim hesap isteyeceğim on katı kadar şey çıkartırım zaten biz fakir adamız maliye kapımı keşke çalsa ama fakir adamın kapısına uğramazlar. En son endişelendiğim ve böyle konuları görmedikçe aklıma bile gelmeyen şey vergi ile ilgili şeylerdir. Zamanla güzel paralar kazanırsam elbet vergisini de veririm.
hero member
Activity: 742
Merit: 501
August 02, 2017, 06:21:42 PM
Vergiye takılmamak için coinleri elden satmak veya yurtdisi kart sagliyan sistemlere girip borsadan oraya atmak yapabilirsiniz. Dolayisiyla istediginiz zaman atmden çekim yapilabilir.
en mantıklısı bu gibi görünüyor, süprizlerle karşılaşmamak için kendinizi hiç riske atmayın. yılda 50bin tl den fazlası soruşturma için yeterli olabilir.
full member
Activity: 210
Merit: 100
Web Developer
August 02, 2017, 05:32:41 PM
Vergiye takılmamak için coinleri elden satmak veya yurtdisi kart sagliyan sistemlere girip borsadan oraya atmak yapabilirsiniz. Dolayisiyla istediginiz zaman atmden çekim yapilabilir.
member
Activity: 74
Merit: 10
August 02, 2017, 03:43:24 PM
Yaklaşık 45 dakikadır baştan sona bütün başlığı okudum. Elde var yine sıfır. Kafam patates tarlasına döndü Smiley

Bende Okudum Biraz Önce Durduk Yere Patates Tarlamız Oldu Smiley

Çok Kafaya Takmamak Gerekir Bence Sonuçta Yasal Olmayan Bir İş Yapılmıyorsa Kazanç Kanıtlanabiliyorsa %15 lik Vergi Dilimine Girilir Vergi Ödenir İşe Devam Edilir.
(Kazançlara Göre Gelir Vergisi Payı Değişebiliyor https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/template.jsp?page=IVD_MENU_HSP)

Kısaca Nasip Diyelim Smiley
newbie
Activity: 27
August 02, 2017, 02:57:30 PM
Yaklaşık 45 dakikadır baştan sona bütün başlığı okudum. Elde var yine sıfır. Kafam patates tarlasına döndü Smiley
hero member
Activity: 644
Merit: 501
June 29, 2017, 12:48:57 PM

Hangi bilgi? Ortada hala bitcoin gelirimizi nasıl vergilendiririz de devlet bizi dürtmez* belli değil.
Hesap kasan bounty hunter'lardan birisi işte. Böyle saçma sapan mesajlar yazanları gördüğünüzde Report To Moderator linkini kullanın, mesajları silinsin forumdan.
hero member
Activity: 2086
Merit: 575
June 29, 2017, 11:22:19 AM

Hangi bilgi? Ortada hala bitcoin gelirimizi nasıl vergilendiririz de devlet bizi dürtmez* belli değil.
full member
Activity: 344
Merit: 134
June 20, 2017, 08:43:00 AM
eğer konu bitcoin ise

5 yıl 6 ay önceye dayanan bir konu olduğunu söylediğiniz için hesap şöyle oluyor;

2012 yılında ortalama 1 BTC= 5.5$
2012 yılının haziran ayında yaklaşık 1 $= 1.70 TL
50.000 TL için yaklaşık 5340 adet BTC satılmış olmalı.

Böyle bir satış yapmış olabilirsiniz, yine de konuyu biraz daha açıklarsanız seviniriz. en azından vergi mevzuatını tam olarak bilmeyen bizlere yol gösterebilirsiniz.
hero member
June 20, 2017, 12:42:44 AM

Çok fazla üzerine gitmek istemiyorum belli ki çok zor bir dönem olmuş fakat ;

5 sene önce desen 2012 civarı eder, 6 ayda dava sürse 2011 falan olsa, e olay dün bitmediyse, 2010 falan bile olabilir?

Bu tarihlerde bitcoin çok meşhur ve 50 bin civarı gelir elde edecek kıvamda olmadığına göre.

Sanki senin problemlerinin bitcoin ile alakası yok akifares? Bari neden benzer onu söyle de bilelim, aksi takdirde bitcoin olmayan bir gelirden bahsediyorsun sen şuan.
full member
Activity: 231
Merit: 101
June 19, 2017, 10:07:47 PM
Hesabıma gecen tüm meblağ 50 bin try idi bir senede hesabıma gelen sonra bırakmıştım. Tam 5 sene sonra cağırdılar  6 ay boyuca İstanbul bomonti nin kapılarında merdivenlerinde ağladım. Çok teşekkür tüm borcumu TARHİYAT ÖNCESİ UZLAŞMA ile 33bin tlye düşürdüm. Hic bir soruyu yanıtlamıyacagım. Bu yazıyı da kimseyi korkutmak için değil aksine yardımcı olmak için yazdım. Allah kimseye çektiklerimi çektirmesin. Yuvam yıkılıyordu oğlumun yüzüne bakamıyordum.
full member
Activity: 231
Merit: 101
June 19, 2017, 10:01:12 PM

Benim durumu bilen, yaşamış olan, tavsiye verebilecek olan varsa çok sevinirim.

Yaklaşık olarak 2-3 aydır bu sektörün içerisindeyim, daha doğrusu 2012 sonları 2013 başı gibi bitcoine girdim ama sadece gelirimin cryptoya bağlı olduğu dönem son 2-3 ay. Bu süre zarfında belirli bir miktar para kazanmaya başladım, normal şartlarda herhangi bir şirketin bana teklif edebileceği maaşın bir kaç katı olunca çalışmıyorum doğal olarak sadece bununla geçiniyorum.

Şimdi örnek olarak yılda 150-200 bin arası gelirim var, ben bunu bitcoin-altcoin al-sat işlemi yaparak kazanıyorum, ama temelde bankaların ve vergi dairesinin gözünde ben koinimden yılda 150-200 bin civarı para alıyorum gibi duruyor. Bu durumda ben napmalıyım? Yani "yakalanır mıyım" korkusu değil, açık açık vergimi ödeyeyim kafam rahat etsin diyen biriyim ben. Nasıl yapabilirim bunu?
Maliyeden 1.6 milyon Try ceza yemiş biri olarak yazıyorum. Hemen bir mali müşavire git. Seni 5 sene sonra arıyor maliye. Ve aradığında benim çektiklerimi çekme. Hayatımın en kötü bile diyemiyecegim, bu yüzden basıma neler gelmedi  en kötü 6 ayını geçirdim. En başta sağlığımı kaybettim. Ne olur bu konuda soru sormayın cevaplamayacağım.
newbie
Activity: 13
June 19, 2017, 07:30:48 PM

Kazancınız menkul sermaye iradına girer

Menkul sermaye iradı nedir:
Sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden müteşekkil sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır.

Vergi kesintisine tabi olan menkul sermaye iratlarının 2016 yılı için 30.000 TL’yi aşması halinde beyanname verilmesi zorunludur.

Menkul Sermaye İradı (MSİ) Sayılan Gelirler;

Gelir Vergisi Kanununa göre, aşağıda yazılı gelirler menkul sermaye iradı sayılmaktadır.

Her çeşit hisse senetlerinin kar payları (temettü gelirleri),
İştirak hisselerinden doğan kazançlar (Limited Şirket ortaklarının, iş ortaklıkları ortaklarının ve komanditerlerin kar payları ile kooperatiflerin dağıttıkları kazançlar),
Kurumların idare meclisi başkan ve üyelerine verilen kar payları,
Devlet tahvili ve Hazine bonosu faizleri ile diğer her türlü tahvil ve bono faizleri (Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetler ve varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından sağlanan gelirler dahil olmak üzere)
Her çeşit alacak faizleri,
Mevduat faizleri,
Hisse senetleri ve tahvillerin vadesi gelmemiş kuponlarının satışından elde edilen bedeller,
İştirak hisselerinin sahibi adına henüz tahakkuk etmemiş kar paylarının devir ve temliki karşılığında alınan para ve ayınlar,
Her çeşit senetlerin iskonto edilmesi karşılığında alınan iskonto bedelleri,
Faizsiz olarak kredi verenlere ödenen kar payları ile kar ve zarar ortaklığı belgesi karşılığı ödenen kar payları ve özel finans kurumlarınca kar ve zarara katılma hesabı karşılığında ödenen kar payları (Menkul kıymetler yatırım fonlarının katılma belgelerine ödenen kar payları dahil),
Repo gelirleri,
Tüzel kişiliği haiz emekli sandıkları, yardım sandıkları ile sigorta ve emeklilik şirketleri tarafından ayrılmalar nedeniyle yapılan ödemelerin içerdiği irat tutarları,
Bireysel emeklilik sisteminden ayrılanlara yapılan ödemelerin içerdiği irat tutarları,
Yukarıda sayılanlar dışında Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine göre ihraç edilen her türlü sermaye piyasası aracından elde edilen kar payı, faiz, kira vb. gelirler.

. 1.580 TL’lik Tutarı Aşması Halinde Beyan Edilecek MSİ

Kıyı bankacılığından (off-shore bankacılık) elde edilen faiz gelirleri,
Hisse senetleri ve tahvillerin vadesi gelmemiş kuponlarının satışından elde edilen bedeller (01/01/2006 tarihinden önce ihraç/iktisap edilenler),
İştirak hisselerinin sahibi adına henüz tahakkuk etmemiş kar paylarının devir ve temliki karşılığında alınan para ve ayınlar,
Her çeşit senetlerin iskonto edilmesi karşılığında alınan iskonto bedelleri,
Yurt dışından elde edilen diğer menkul sermaye iratları (faiz, repo, kar payı vb.),
Her çeşit alacak faizleri.
hero member
June 17, 2017, 11:10:14 AM

Benim durumu bilen, yaşamış olan, tavsiye verebilecek olan varsa çok sevinirim.

Yaklaşık olarak 2-3 aydır bu sektörün içerisindeyim, daha doğrusu 2012 sonları 2013 başı gibi bitcoine girdim ama sadece gelirimin cryptoya bağlı olduğu dönem son 2-3 ay. Bu süre zarfında belirli bir miktar para kazanmaya başladım, normal şartlarda herhangi bir şirketin bana teklif edebileceği maaşın bir kaç katı olunca çalışmıyorum doğal olarak sadece bununla geçiniyorum.

Şimdi örnek olarak yılda 150-200 bin arası gelirim var, ben bunu bitcoin-altcoin al-sat işlemi yaparak kazanıyorum, ama temelde bankaların ve vergi dairesinin gözünde ben koinimden yılda 150-200 bin civarı para alıyorum gibi duruyor. Bu durumda ben napmalıyım? Yani "yakalanır mıyım" korkusu değil, açık açık vergimi ödeyeyim kafam rahat etsin diyen biriyim ben. Nasıl yapabilirim bunu?
newbie
Activity: 1
June 16, 2017, 02:10:41 PM
vergilendirme ile kur değerlenmesi farklı şeylerdir.

"kur" değerlenmesi para birimleri arasında olur. devlet, diğer devletlerin parasını tanır ve onlar ile kendi parası arasında yapılan değiştokuşun vergilendirmesini yapmaz. yapmaz ama, belli bir hacmin üzerinde kur değişiminden alım satım yapıyorsanız, yani bunu gelir kapısı yaptıysanız bu gelir vergiye tabidir. yani yurtdışından bir şey alırken düşük fiyatlarda vergi almayıp aynı üründen çok adetlerde getirdiğinizi keşfedince vergiye tabi tutmaları gibi. tabi para birimleri arasında volatilite düşük olduğundan bu duruma düşen insan sayısı çok azdır belki de yoktur.

btc işi ise farklı. devlet nezdinde btc bir para birimi değil. bu yüzden alımı satımı vergiye tabi bir ürün gibi göze alınır. şirket kurup btc alıyorum satıyorum derseniz bu vergiye tabidir.

şimdi aynı şey borsa konusu için de geçerli. paranızı borsaya gönderdiğinizde buna kimse karışmaz. paranızı borsadan çektiğinizde de kimse karışmaz. bu durumda olayı sahibinden üstünden araba alım satımına benzetebiliriz. arabanızı sahibinden üstünden satıp sahibindene ilan parası ödüyorsunuz. karşı taraf arabayı, siz parayı alıyorsunuz ama gelir vergisi ödemiyorsunuz. niye, bundan geçim sağlamıyorsunuz. ama yılda 4 araba alır satarsanız devlet sen araç al sat ile geçim sağlıyorsun bana gelir vergisi ödeyeceksin diye çullanır. sahibinden ise sadece aldığı ilan paralarının gelir vergisini ve kdvsini öder. işte borsalar ile ilgili durum aynı. btc araba muamelesi görür ta ki işlem hacminiz devletin gözüne kestirdiği miktarı aşana kadar. bunun için yıllık 25000 diyorlar doğruluğunu bilmiyorum.

gelelim uzun vadeli yatırıma. aldınız 10000lik btc, 3 yıl geçti oldu size 100000tl. bunu da çektiniz banka hesabınıza. devlet yakanıza yapışır sen bu parayı nerden aldın diye. bunu açıklamak zorundasınız açıklayamazsanız takibi yapılamamış gelir der ve stopajını söke söke alır. %20. bunun haricinde hala bu paranın nerden geldiğini açıklayamıyorsanız bir de kaçakçılık ve organize suçlar bürosundan inceleme başlatılır. nasıl yani, mesela mısırdaki dedenizden miras kaldı, miras davası mısırda yapıldı, para mısırdan sizin banka hesabınıza yatırıldı. devlet der ki gel bakalım, ben bu paranın %20sini senden stopaj olarak bi alayım. şimdi de gel bakalım bu para nerden geldi? buyrun işte mahkeme evrakları miras kaldı bana. he peki ozaman güle güle diyecek. amaa miras kaldığını ispat edemezseniz o zaman bu para uyuşturucu kaçakçılığından mı geldi, tarihi eser kaçakçılığından mı geldi, kara para mı aklıyorsunuz ne oluyor bunu öğrenmek için savcılık takip başlatır, o paranın tamamını bile elinizden alabilir. üstüne hapse de girersiniz. örnek mi? 90ların sonundaki titan saadet zincirinin başındaki hakan denen adam. örnek mi? define avcılığı yapan köylüler vs.

yani eğer btc den çok para kazandıysanız bu parayı tl yapmak istiyorsanız çok ciddi bir smmm desteğine ihtiyacınız var. hassas bir konu.
sr. member
Activity: 980
Merit: 276
$CYBERCASH METAVERSE
June 15, 2017, 01:20:00 PM
Diyelim ki yıllık 100.000 tl lik bir para girişi oluyor hesabınıza. Bunun %35'i vergi. Bankaların hesapları bloklama olaylarını okuyoruz. Diyelim ki 10 rigli bir farm kurduk. Yıllık gelirimiz 100.000 in üzerinde ve bu farmı ben şahıs şirketi olarak kurabilir miyim? Yani parayı ''normal'' hale getirebilir miyiz?

%35 i vergi diye bir şey yok. neye istinaden vergi?

sonuçta 1.000.000 usd niz var ve sene içerisinde 100.000 tl getiri yaptı, 1 kuruş vergisi yok.

şahıs şirketi kurmak ise ayrı bir konu. Mevzuatta mining ve bitcoine dair hiç bir şey yok. Tamam elektrik giderlerini cihaz bedellerini gider olarak kaydettik veya yapılmakta olan yatırım hesabına attık. Ancak gelir elde etmek için faturalandırmamız lazım. bitcoini koinim üzerinden sattığımızda koinime fatura kesmek pek olası değil. Çünkü koinime satmıyoruz, onlar aracılık yapıyor. Hadi koinim satın alan kişi bilgilerini verdi bize diyelim, bu sefer de +kdv olarak kesmemiz gerekecek faturayı ancak bitcoin'de kdv % kaç belli değil.

O kadar bilinmez var ki bu konuyla ilgili. Maliyeden belki özelge istenebilir.

Şu an bunun için firma kurmak işi mevzuat netleşmedikçe sıkıntılı. İlla kurulacaksa eğer %18 kdv eklenerek satış yapılması en risksizi.
legendary
Activity: 1176
Merit: 1013
DAVID CHAUM's xx coin SALE IS NOW LIVE!
June 15, 2017, 01:14:30 PM
Diyelim ki yıllık 100.000 tl lik bir para girişi oluyor hesabınıza. Bunun %35'i vergi. Bankaların hesapları bloklama olaylarını okuyoruz. Diyelim ki 10 rigli bir farm kurduk. Yıllık gelirimiz 100.000 in üzerinde ve bu farmı ben şahıs şirketi olarak kurabilir miyim? Yani parayı ''normal'' hale getirebilir miyiz?
Evet getirirsin, hatta şirketi gidip OSB'lerde kurarsan 3faz elektrik de çektirirsin, geceleri daha ucuza elektrik sağlarsın.
Üstüne bir de solar panel işine girdin mi, elektrik masrafın da azalır falan.
Pages:
Jump to: