Minęło kilka miesięcy od ostatnich komentarzy w tym wątku, więc najwyższy czas na aktualizację.
Jestem ciekaw, jakie jest aktualnie wasze zdanie na temat systemu meritów i jego wpływu na forum? Czy coś się zmieniło? Co będzie dalej?
Ja uważam, że zmieniło się bardzo dużo i to na dobre, a dowodem na to, może być prosty fakt, że przez kilka ostatnich miesięcy zaraportowałem, tylko kilka postów, gdzie przed wprowadzeniem systemu merit, były tego czasami setki dziennie. Nie widzę, już w ogóle ordynarnego spamu w stylu: "great project", "to the moon", no chyba, że w żartach
.
Jakość postów poprawiła się bardzo i teraz rzadko widzę posty z mniejszą ilością znaków niż 100. Może, jest to spowodowane przez wyższe standardy kampanii bounty, a nie tylko system merit, nie jestem pewien do końca, a może to wpływ obydwu tych czynników? Prawdopodobnie, najważniejsze jest, że widać poprawę i to dużą.
Czyli, można stwierdzić ze spokojem, że system merit sprawdził się i poprawił jakość naszego forum. Szczególnie, jeżeli chodzi o niższe rangi, bo potrzebują meritów, żeby awansować, ale także wiele wyższych rang hero i legendary, zaczęło starać się mocniej, bo jak wiemy, merity i wysoka jakość postów, jest ogólnie wymagana przez menedżerów kampanii bounty i okazuje się znowu, że te dwa czynniki współgrają ze sobą bardzo dobrze i wpływają pozytywnie na jakość Bitcointalk.
Kto by pomyślał, jeszcze kilka miesięcy temu, kampanie bounty były odpowiedzialne za kreowanie największej fali spamu, ale wszystko się zmienia bardzo szybko. Kampanie zostały przejęte przez profesjonalnych menadżerów i zostały wprowadzone o wiele lepsze standardy, a w tym pomógł system merit, ponieważ dał możliwość łatwej oceny jakości, której wcześniej nie było.
Pomimo wszystko, nadal istnieje problem kont Legendary i to, że w sumie nic ich nie może zmusić do zbierania meritów, bo nie mają one wpływu na te rangi, ale przecież merit był wprowadzony przez problem spamu, a ten nigdy nie dotyczył rang legendary w tak dużym stopniu, jak niskich rang (newbie do full member).
Bardzo dużo się zmieniło przez ostatnie dwa lata dzięki meritom i ciekaw jestem, co je czeka w przyszłości?