Într-un articol scris foarte bine, Guido D.Assori de la Conio (cel care a semnat prima tranzacție SegWit) afirmă că aceasta este o calitate, nu un defect.
Iată o traducere a acestei părți a articolului, unde răspunde acuzației lui Paolo Attivissimo cu privire la câtă energie consumă Bitcoin pentru a valida doar 7 tranzacții pe secundă.
Toată această energie pentru doar 7 tranzacții pe secundă?
Al treilea atac ar fi acela în care Bitcoin ar efectua 7 tranzacții pe secundă și, în mare, pentru un astfel de sistem chiar și câțiva kilowați ar fi acum irosiți (curios totuși că Attivissimo își amintește de această problemă semnificativă, după ce a acceptat, timp de ani de zile, donații cu bitcoin pe blogul său).
Rapid: acest număr, din păcate, apare dintr-o neînțelegere profundă a adevăratei decuplări dintre infrastructura tehnologică numită "blockchain" și transferul de valori în cadrul Bitcoin.
Este frecvent, însă nu îl face să fie mai puțin eronat.
Premiză: "Este o calitate!" sau, mai degrabă, mărimeă blockchain-ului este una mică în mod deliberat.
Capacitatea de a scrie pe un blockchain trebuie să fie un lux, întrucât acesta rămâne descentralizat, astfel încât oricine, oricând și cu un efort relativ mic, poate verifica independent corectitudinea tranzacțiilor din rețea și nu doar marile instituții bancare.
Totuși, în zilele noastre, în orice moment al zilei, monedele bitcoin sau contractele referitoare la valoarea acestora sunt intermediate sau tranzacționate, la diverse niveluri, la exchange-uri crypto, pe platforme custodiale, prin intermediul monedelor cu valoare fixată la paritate de 1:1, pe lanțuri secundare, în rețeaua Lighting sau prin intermediul contractelor pentru diferență, având varii niveluri de aplicabilitate.
Și aceasta se petrece prin intermediul unui număr de tranzacții care este mai mare de 7 pe secundă, credeți-mă! A afirma opusul ar fi ca și cum ne-am aștepta ca nesul matinal, plătit la bar, să fie înregistrat de toate copiile de siguranță ale tuturor nodurilor circuitelor interbancare din zona Euro.
Deci câte tranzacții sunt, în realitate?
În general, este un număr ce nu poate fi cuantificat, care va fi tot mai mic pe măsură ce estimările vor fi tot mai euristice, mulțumită, de asemenea, și platformelor care păstrează anonimitatea.
Pentru a da o idee generală, putem spune că fiecare tranzacție care este înregistrată în vreun registru al unei platforme, care reprezintă bitcoin, poate exista doar datorită faptului că la bază se află o Dovadă de Lucru care, la nevoie, permite reglementarea unei stări precise a lanțului de tranzacții, de o lungime nedefinită (moneda mea ajunge la tine, tu i-o dai lui, i-o dai altuia, acesta o rupe în trei și o dă altuia, care colecționează 8 ). Nu te aștepți ca toate monedele pe care le schimbi să fie notate undeva?
In mod destul de simplist, zi de zi, oamenii se bazează pe intermediari pentru a schimba o valoare în bitcoin fără a folosi un blockchain în mod direct.
Conceptul global al descentralizării este menținut însă unicul, adevăratul, obligatoriul registru digital rămâne mereu ultimul element de legătură.
Prin urmare, comparând cele 7 tranzacții fantomă (acesta fiind un număr bun în 2013, însă acum există mai multe tranzacții, chiar și pe lanț) cu abilitatea lumii de a tranzacționa bitcoin, și corelând totul cu PoW, este ca și cum ne-am aștepta să existe, mereu, un număr suficient de furgonete pentru a muta tot aurul din toate seifurile lumii care vrea să preschimbe aur.
Desigur, nu funcționează așa.
Bitcoin nu este un sistem de plată, ci unul de reglementare. Ca urmare, comparația nu ar trebui făcută cu circuitele de plată (cum ar fi cărțile de credit), ci cu diversele protocoale de reglementare (precum SWIFT, CHIPS), sau Fedwire.
Referitor la acest aspect, vă recomand să citiți articolul O privire îndeaproape asupra impactului mineritului de bitcoin asupra mediului.
Bitcoin este un sistem de reglementare, nu un agregator de plăți
Să începem cu ce e mai important. Ce este Bitcoin și ce nu este?
Bitcoin este un sistem de reglementare, precum FedWire, nefiind un agregator de plăți precum Visa. Mereu văd Bitcoin comparat cu Visa, MasterCard sau PayPal, iar aceasta este sursa principală a atrocităților matematice prin care costul per ansamblu al electricității folosite de Bitcoin este raportat la tranzacții și apoi comparat cu ceea ce nu este. Energia utilizată de o tranzacție a unui sistem de reglementare este o dată metrică lipsită de sens pentru a judeca modul în care utilizează Bitcoin energia.
La fel cum cele aproximativ 800.000 de tranzacții zilnice ale FedWire nu reprezintă un bun etalon pentru numărul total al tranzacțiilor zilnice cu dolari (USD), cele aproximativ 325.000 de tranzacții zilnice din rețeaua Bitcoin nu sunt un bun instrument de măsură pentru numărul total zilnic de tranzacții cu bitcoin (BTC/XBT). Cele mai multe tranzacții cu bitcoin nu sunt vizibile. Ele se efectuează în sistemele agregatoare de plăți ale exchange-urilor, în rețeaua Lightning și, da, chiar și în cadrul unor agregatoare precum PayPal, Square sau MasterCard. Acestea sunt propagate doar periodic pe blockchain-ul Bitcoin în forma unor tranzacții vizibile.
Acest tip de soluții poartă numele de stratificare a rețelei. Ele reprezintă o abordare încercată și testată pentru a separa tranzacțiile ordinare cu amănuntul de tranzacțiile mari, de reglementare, acesta fiind exact modul în care facem deja lucrurile când vine vorba de banii fiat și sistemele monetare. Într-un astfel de sistem, stratul de bază, precum FedWire (sau Bitcoin), acționează doar pe post de arbitru final al tranzacțiilor de reglementare, în timp ce orice altceva, aceasta reprezentând majoritatea tranzacțiilor, are lor în straturile superioare agregatoare de plăți, care sunt deseori sisteme diferite.
Cu alte cuvinte, Bitcoin nu este în competiție cu Visa, MasterCard sau Paypal. Bitcoin este un sistem monetar independent de care agregatorii se pot folosi.
A prezenta consumul de electricitate al Bitcoin sub forma numărului de tranzacții zilnice este doar o diversiune.