Pages:
Author

Topic: Dolar 20 TL - page 3. (Read 1099 times)

hero member
Activity: 1666
Merit: 629
June 23, 2023, 07:26:00 AM
Başlığı %20 güncelleyebilirsin

@gospodin vallahi billahi özür dilerim paramızın değer kayıp hızına yetişemiyorum neredeyse %25 lere yaklaştık.
daha o kadar olmamış hocam ama hem ayranımız döküldü hem de kötü olaylar yaşadık. piyasa, faizin en kötü %20'lere çıkacağını hatta bazı kaynaklar %40'lara varacağını düşünüyordu. sonuç ayranı döktük geldik.

hocam %25 artışı geçtik 25.25'Deyiz.

Maalesef o kadar anormal bir şekilde kur yükselişi devam ediyor ki artık kur başlığını güncellemek yerine bu şekilde alıntı yaparak bir birimizin mesajını güncellemek gerekecek gibi görünüyor. Az önce kur 25.70 TL seviyesine kadar hızlı bir yükseliş göstermişti ve şu an tekrardan 25.25 seviyelerinde seyir ediyor. Birkaç yıl öncesinde kur 0.05-0.10 TL arasında değişim gösterdiği zaman neler oluyor diye merak ederken bugün kurun 0.50 TL hızlıca değişim göstermesi hiç de anormal gelmiyor artık. Şu an fiyat merkez bankası tarafından biraz olsun baskılanıyor mu yoksa düşük seviyelerden alanlar kar satışı mı yapıyor tahmin etmek biraz zor fakat son bir saat içerisinde yaşanan bu kur değişiminin yine yukarı yönlü olarak hareketlenerek devam edeceğini düşünüyorum.
hero member
Activity: 630
Merit: 463
June 23, 2023, 04:51:46 AM
KKM'den çıkan yine dolar alır. Bana göre bu iktidar tekrar seçime gitmesi gerekecek. asgari ücretli 40 dolarını çoktan kaybetti. Bak daha zam almayı bırak açıklandığı günden bu yana 1 hafta geçmedi.
Maaşlarını almadılar herhalde daha zamlı olarak? Açıklama zaten aceleye geldi 500 dolara yakın fiyat açıkladılar biraz sanki onun sebebiyle hızlı bir şekilde açıklandı gibi. Şimdi bakıyoruz açıklandıktan sonra daha da değer kaybetti Türk lirası ve maaşlar erimeye devam ediyor. Memur maaşlarında nasıl bir düzenleme gelecek daha belli değil. Temmuz enflasyonu açıklandıktan sonra muhtemelen adımlar atılacaktır ki memurlar bile şimdiden maaşlarının erimesine kendini hazırlamış olmalılar. Artık ortalama maaş 30 k üstü olmalı ki insanlar ev araba gibi ihtiyaçlarını karşılasınlar.
legendary
Activity: 2100
Merit: 1452
June 23, 2023, 04:42:42 AM
KKM'den çıkan yine dolar alır. Bana göre bu iktidar tekrar seçime gitmesi gerekecek. asgari ücretli 40 dolarını çoktan kaybetti. Bak daha zam almayı bırak açıklandığı günden bu yana 1 hafta geçmedi.
hero member
June 23, 2023, 04:27:36 AM

@gospodin vallahi billahi özür dilerim paramızın değer kayıp hızına yetişemiyorum neredeyse %25 lere yaklaştık.
daha o kadar olmamış hocam ama hem ayranımız döküldü hem de kötü olaylar yaşadık. piyasa, faizin en kötü %20'lere çıkacağını hatta bazı kaynaklar %40'lara varacağını düşünüyordu. sonuç ayranı döktük geldik.

Hala artış devam ediyor ve bu durumun Türkiye ekonomisine kötü etkisi daha bitmedi, bitmeyecek… Dolar inanılmaz arttığı için KKM’de yer alan paralara ödemeler yapılması gerektiği için TCMB para basımına hız vermek zorunda kalacak. Seçimden önceye göre %30 artış yaşadı dolar. Diğer bir deyişle, Türk lirası %30 değer kaybetti ve bu kadar para basarak KKM’de yer alan hesaplara bunları ödemek zorundalar. KKM’yi bir an önce sonlandırmak zorundalar. Eğer bu gerçekleşmezse daha çok basılacak paralar neticesinde hedeflenen enflasyon bir türlü düşmez, artışa devam eder.
legendary
June 23, 2023, 03:54:55 AM

sr. member
Activity: 2142
Merit: 424
June 22, 2023, 02:53:26 PM
Ne kadar acayip olaylar oluyor cidden. Faiz artışına zaten kesin gözüyle bakılıyordu da bu artış ile birlikte tek seferde faizin en aşağı %20 olması ortak kanıydı. O kadar rasyonel politikalara dönüş muhabbeti yapıldı ama tek seferde yapılan faiz artış oranı sadece %6.5 oldu. Şaka gibi bir hamle diyebiliriz çünkü hiçbir anlamı olmayan uçup giden bir artış oldu.

Peki bunun üzerine ne yapılacak? Örneğin 1 hafta içinde yeniden bir artış ile en az %25-30 civarına mı gelecek? Böyle bir şey olsa bile artık tek seferde yapılması gereken şey yapılmadığı için pek fazla etki bırakmaz diye düşünüyorum. Kademeli artışın şu an bizim açımızdan hiçbir faydası yok.
hero member
Activity: 1666
Merit: 629
June 22, 2023, 11:51:25 AM
Bugün merkez bankası oldukça uzun bir sürenin ardından tek seferde 650 baz puanlık bir faiz artışı uyguladı fakat bu faiz artışına rağmen maalesef dolar kuru %4.5 üzerinde artış gösterdi ve 24.60 seviyelerine ulaştı. Paranın değerini korumak amacı ile kullanılan en büyük koz durumunda olan faiz artırımı her ne kadar sert bir şekilde yapılmış olsa da maalesef artık TL'nin değer kaybının önüne geçemeyecek duruma gelmiş durumda. Her ne kadar şu an %15'lik faiz oranı olsa da maalesef reel olarak yeterli bir miktar değil ve sert faiz artırımına rağmen paramızın değeri korunamamakta. Hazinenin oldukça kötü durumda olması elbette paramızın değer kaybetmesinde çok ciddi bir faktör fakat böyle bir faiz artırımının döviz kurlarına bir etkisinin olmadığını görmek daha fazla ümitsizliğe kapılmamıza da sebep oluyor. Umarım ki faiz artırımı kararlarına ek olarak hazine yönetiminde gerekli adımlar atılacak ve biraz olsun döviz kurlarında gerileme yaşanacaktır. Her ne kadar böyle bir ihtimal olmasa da döviz kurlarını tutabilmek adına doğru adımların en hızlı şekilde atılması ve uygulanması gerekmektedir.
legendary
Activity: 2408
Merit: 1478
alex
June 22, 2023, 11:43:02 AM

legendary
June 22, 2023, 11:39:50 AM

hero member
June 22, 2023, 11:38:17 AM
Bugün ki yapılan faiz arttırımı kararına rağmen dolar şu anda 24.40 liradan işleme devam ediyor, 23 liradan 1 lira şeklinde artması beni şaşırttı, faiz azalacak dolar artacak biliyorduk da, faizi neredeyse 2 katına getirdiler ve dolar yine 24.40, ha bana göre doların gerçek yeri 26 üstü ama biraz olsun düşmesini bekliyorduk, düşmedi, dolar satan arkadaşlarım da oldu ucuzdan alırım diye ama çok fena ters etkide kaldılar,
24.66 lira olarak hala işlemlere devam ediyor dolar. Euro bu aşamada 27 lirayı geçti. Gram altın 1520 lira. Faizi iki katına getirmeleri de bir işe yaramıyor demek ki. Baz puan olarak 650 baz puan arttırdılar yani oran çok yüksekti. Buna rağmen dolarda düşüşü göremedik. Daha göreceğimizi de zannetmiyorum çünkü piyasadaki Türk lirası adeti belli. Supply devamlı artacak şekilde ilerliyor. İlerleyen günlerde yeni banknotların da piyasaya sürüleceği konuşuluyor. Bu da olursa dolar sürekli olarak artmaya devam eder diye düşünüyorum.
sr. member
Activity: 1358
Merit: 374
June 22, 2023, 09:19:27 AM
Bugün ki yapılan faiz arttırımı kararına rağmen dolar şu anda 24.40 liradan işleme devam ediyor, 23 liradan 1 lira şeklinde artması beni şaşırttı, faiz azalacak dolar artacak biliyorduk da, faizi neredeyse 2 katına getirdiler ve dolar yine 24.40, ha bana göre doların gerçek yeri 26 üstü ama biraz olsun düşmesini bekliyorduk, düşmedi, dolar satan arkadaşlarım da oldu ucuzdan alırım diye ama çok fena ters etkide kaldılar,
legendary
June 22, 2023, 06:45:40 AM
sr. member
Activity: 1652
Merit: 304
kycfree
June 20, 2023, 04:59:27 AM
Dolar isterseniz yarın 10 lira olsun yine de hiçbir şeyin fiyatı değişmeyecek çünkü piyasanın doları fiyatlaması çok farklı. Ticaret yapan insanlar da biliyor ki bu olacak düşüş göstermelik. 2 ay sonra tekrar aynı seviyelere gelecek. Geçen sene 18 den 11 liraya düştüğü vakit fiyatlar ne oldu? Her şeyi geçtim o kader baskılama, Kkm ye rağmen dolar yine 23 lirayı buldu. Bizim tek çaremiz kripto para ile dolar kazanmak. Başkalarını boş verin artık.
Haklısınız hocam şu an herhangi bir şekilde eldeki dolarları arttırmak zorundayız. Eğer bunu başarıp bir seviyeye gelirsek en azından alım gücümüzü korumuş oluruz. Doların yıllar boyu düzenli şekilde arttığını düşünürsek, Aralık ayında sanırım yapılan KKM açıklamasıyla düşen doların sektöre etkisi neredeyse hiç olmadı. O dönemde diyordum ki dolar düştü diye elektronik eşya, araba gibi otomatik fiyat düşüşü yaşayacak kalemlerden ne kadar ihtiyacınız varsa alın. Aynı şekilde altın alın, gidin fiziki dolar alın diye. Geldiğimiz noktada görüyoruz ki ne kadar haklıymışız. Geçen gün duyduğum bir dialogu size söyleyeyim. Kuyumcuya gelip fiziki dolar soran bir vatandaş vardı ve kuyumcu bizde yok, hiç bir kuyumcuya yok diye cevap verdi. Piyasada dolar olmaması garipliği var şu an sektörde.

Şu saatten sonra Türk Lirası'nda durmanın hiçbir manası yok yani evet. Sağlam bir faiz artışı gelecek şimdi mesela dolar 20 tl ve hatta biraz daha da altına çekilmesi durumunda şüphe yok ki insanlar ciddi seviyede dolar alımı yapmaya başlayacaklar. Şu an kim bilir ne kadar fazla dolar satışı yapılmıştır örneğin sonradan aşağıdan alıp dolar bazında kar etmek için.

Suni düşüş olacak tabi ki evet yani çok uzun sürmeden eski yerine gelip yeni rekorlara koşmaya devam eder. Fiziki dolar konusunda da tabi insanlar zor durumlar için ne kadar kenarda köşede tutarsam kardır diye düşünüyor. Ülkenin kasasına sağlam bir döviz girişi olmadığı sürece insanların çekincesinin olması gayet doğal tabi.
legendary
Activity: 1078
Merit: 1026
June 20, 2023, 01:20:57 AM
Sanırım faiz artışları sonrası doların yeni denge değeri burası olacak. Yani 20 ve üstü. Muhtemelen 20-21 aralığı. Enseyi karartmayalım derim arkadaşlar. En azından dolarla ürün alırken hesap yapma esnasında fix 20 den hesaplamak çok da zor değil. 25 e kadar gideceğini ben de düşünüyordum ama faiz artışı hızlı ve beklenenden yüksek gelirse öyle görünüyor ki 25 i bile göremeden geri 21 lere ineceğiz. Ülkedeki çalışanların böyle bir stabiliteye ihtiyacı çok fazlaydı neyse ki gerçek oluyor.

Umarım doların değeri burası olur ülkemiz için iyi olur. Bakalım faiz artışında ne yapacaklar, Reis nasıl bir karar verecek.
Benim şahsi görüşüm 25 bandına kadar gidecek orada stabil kalacak, çünkü okuduğum çoğu haber kanallarında ihracatçıların bu kurdan memnun olmadıkları.
Döviz sıkıntısının da bir an evvel çözülmesi gerekiyor, artık nasıl yaparlar bilmiyorum ama ülkeye çok büyük döviz çekmeleri gerekiyor.

Reis artık bu konuda karar vermemeli hocam onu anlatıyoruz aslında aylardır. Reis karar veriyor diye ülke iki senede sıfır arabayı 100 bin liradan 1 milyon liraya çıkarttı. Paramız bu yüzden rezillik yaşıyor. Bu konuda merkez bankası ve Hazine ve Maliye bakanının sözüne karışmamak gerekiyor. Bu iki kurum kendi arasında koordinasyonu sağlayarak ülkeye en güzel politikaları yürütmeli. Yani bu gerçeği değiştirmiyor son kararı yine kendi veriyor ama hata zaten başta bu. Keşke bunu düzeltseler de en azından bir şekilde ülke olarak alım gücümüzü eskisine yakın yaşasak.
legendary
Activity: 1358
Merit: 1313
June 19, 2023, 06:46:38 PM
Sanırım faiz artışları sonrası doların yeni denge değeri burası olacak. Yani 20 ve üstü. Muhtemelen 20-21 aralığı. Enseyi karartmayalım derim arkadaşlar. En azından dolarla ürün alırken hesap yapma esnasında fix 20 den hesaplamak çok da zor değil. 25 e kadar gideceğini ben de düşünüyordum ama faiz artışı hızlı ve beklenenden yüksek gelirse öyle görünüyor ki 25 i bile göremeden geri 21 lere ineceğiz. Ülkedeki çalışanların böyle bir stabiliteye ihtiyacı çok fazlaydı neyse ki gerçek oluyor.

Umarım doların değeri burası olur ülkemiz için iyi olur. Bakalım faiz artışında ne yapacaklar, Reis nasıl bir karar verecek.
Benim şahsi görüşüm 25 bandına kadar gidecek orada stabil kalacak, çünkü okuduğum çoğu haber kanallarında ihracatçıların bu kurdan memnun olmadıkları.
Döviz sıkıntısının da bir an evvel çözülmesi gerekiyor, artık nasıl yaparlar bilmiyorum ama ülkeye çok büyük döviz çekmeleri gerekiyor.
legendary
Activity: 2436
Merit: 1366
June 15, 2023, 12:27:49 AM
legendary
Activity: 1078
Merit: 1026
June 14, 2023, 05:14:51 AM
Dolar isterseniz yarın 10 lira olsun yine de hiçbir şeyin fiyatı değişmeyecek çünkü piyasanın doları fiyatlaması çok farklı. Ticaret yapan insanlar da biliyor ki bu olacak düşüş göstermelik. 2 ay sonra tekrar aynı seviyelere gelecek. Geçen sene 18 den 11 liraya düştüğü vakit fiyatlar ne oldu? Her şeyi geçtim o kader baskılama, Kkm ye rağmen dolar yine 23 lirayı buldu. Bizim tek çaremiz kripto para ile dolar kazanmak. Başkalarını boş verin artık.
Haklısınız hocam şu an herhangi bir şekilde eldeki dolarları arttırmak zorundayız. Eğer bunu başarıp bir seviyeye gelirsek en azından alım gücümüzü korumuş oluruz. Doların yıllar boyu düzenli şekilde arttığını düşünürsek, Aralık ayında sanırım yapılan KKM açıklamasıyla düşen doların sektöre etkisi neredeyse hiç olmadı. O dönemde diyordum ki dolar düştü diye elektronik eşya, araba gibi otomatik fiyat düşüşü yaşayacak kalemlerden ne kadar ihtiyacınız varsa alın. Aynı şekilde altın alın, gidin fiziki dolar alın diye. Geldiğimiz noktada görüyoruz ki ne kadar haklıymışız. Geçen gün duyduğum bir dialogu size söyleyeyim. Kuyumcuya gelip fiziki dolar soran bir vatandaş vardı ve kuyumcu bizde yok, hiç bir kuyumcuya yok diye cevap verdi. Piyasada dolar olmaması garipliği var şu an sektörde.
legendary
Activity: 2408
Merit: 1478
alex
June 13, 2023, 01:52:13 AM
hero member
June 12, 2023, 10:41:26 PM
başlığı 14 nisan tarihinde açmışım hem de vayy 20 tl oldu diyerek. ulan 2 ay sonra bakınca 23,6 tl'yi gördük ve bu değerin aslında hala gerçekçi olmadığını biliyoruz. hiç sanmıyorum ama önümüzdeki günlerde merkez bankasının yapacağı faiz artışı ile, herkesin beklentisi bu yönde, doların bir nebze de olsa düşeceği konuşuluyor.

Dolar 20 lirasını ne zaman tekrar görür şeklinde başlık güncellemesi gerekiyor aslında. Çünkü şu anda doların son bir kaç günde arttığı kadar, Türk lirasının değer kaybettiğini unutmayalım. Türk lirasının kaybettiği bu hızlı değer kaybı bu senenin sonuna kadar da Türk lirasının uluslararası çapta bir kez daha büyük bir kayıp yaşadığını ispatlayacak bize. Afrika ülkelerinin paralarının yerli paralarımızdan daha değerli olduğu bir döneme girdik ne yazık ki. Merkez bankası patronu ile bakan bey umarım bir şeyler yapabilir.
hero member
Activity: 1092
Merit: 631
June 12, 2023, 11:45:35 AM
başlığı 14 nisan tarihinde açmışım hem de vayy 20 tl oldu diyerek. ulan 2 ay sonra bakınca 23,6 tl'yi gördük ve bu değerin aslında hala gerçekçi olmadığını biliyoruz. hiç sanmıyorum ama önümüzdeki günlerde merkez bankasının yapacağı faiz artışı ile, herkesin beklentisi bu yönde, doların bir nebze de olsa düşeceği konuşuluyor.

Bir nebze dediğimiz bence 22 seviyesine iner ve o seviyelerde biraz bekleriz. Şimdilik her şeye zam geldi ve merak ettiğim şey faiz arttırımından sonra acaba insanlar yaptıkları zammı geri çekecekler mi? Alım gücümüz her zamankinden daha da düşük seviyelere indi. Artık insanlar tatili lüks görmeye başladı, dışarıda yemek yiyememeye başladı. Gezememeye başladı artık günü kurtarma derdine düştük hocam. 20 lira olmuş vay dediğimiz doları 30 liralarda da görebiliriz.
Pages:
Jump to: