Pages:
Author

Topic: Dövizin Yükselme Sebepleri - page 5. (Read 1187 times)

member
Activity: 252
Merit: 11
July 17, 2018, 10:31:49 AM
Dövizin yükselmesi diye bir şey yok, döviz her yerde aynı, TL değer kaybediyor, bu değer kaybı da yatırımcının piyasaya ve ekonomiye güvenmemesi, adalet sistemine güvenmemesi gibi nedenler. Ülkenin durumu ne kadar iyiye giderse faizler, enflasyon, döviz o derece olumlu tepki verip değerli TL karşısında düşecektir. Umudum var mı? Hayır ama hadi daaamat diyorum Smiley

damat geldi de ekonomik manada değişen hiç bir şey olmaz. Mehmet şimşek sağolsun arada bir her şeye rağmen kötüye gidiyoruz borçlanmayın diyordu artık bunları da duyamayız. Her gün aynı açıklamaları tekrar tekrar duyarız.
ilk olarak enflasyonla mücadele edeceğiz. faizle mücadele edeceğiz  Smiley
full member
Activity: 546
Merit: 100
July 17, 2018, 10:11:18 AM
Dövizin yükselmesi diye bir şey yok, döviz her yerde aynı, TL değer kaybediyor, bu değer kaybı da yatırımcının piyasaya ve ekonomiye güvenmemesi, adalet sistemine güvenmemesi gibi nedenler. Ülkenin durumu ne kadar iyiye giderse faizler, enflasyon, döviz o derece olumlu tepki verip değerli TL karşısında düşecektir. Umudum var mı? Hayır ama hadi daaamat diyorum Smiley

Aslında haklısın genel algı türk lirasını baz alarak yorum yaptırıyor ama reelde bizim paramız suriyenin parasından bile değersiz hale gelmiş durumda, ben anlamaıyorum mantıklı bir izah yapamıyorum bu duruma
jr. member
Activity: 266
Merit: 2
July 17, 2018, 08:33:12 AM
ülke para birimine karşı güvensiz durumdayız. dolar, euro karşısında eziliyoruz. böyle devam ettiği sürece rusya-dolar arasındaki senkronu bile yakalama durumumuz var. ha 1 dolar 10 lira olur bizimkiler yine sevindirici tarafları parlatır, durur.
hero member
Activity: 1532
Merit: 560
July 16, 2018, 09:06:34 AM
full member
Activity: 518
Merit: 102
July 16, 2018, 08:35:33 AM
Dövizin yukselmesinin bence en temel sebebi güvensizlik ve mevcut ithalat ihracat dengesinin ithalat lehine korkunç boyutlara ulaşması bu gidiş pek iyi gözükmüyor.

Yerli üretici desteklenmedikçe ithalat açığı da kapanacak gibi görünmüyor, üretimdeki fiyat artışının sebeplerini sorgulayıp çözüm üretmek yerine; ithalatla fiyat düşürülmeye çalışılıyor bu sefer, döviz kuru, cari açık ve işsizlik hopluyor.
jr. member
Activity: 182
Merit: 3
July 16, 2018, 05:56:25 AM
Ülkeye güven yok onu da geçtim güvenlik yok. adalet yok hukuk yok.
eğitim yok bilim yok araştırma yok.
Üretim yok onu da geçtim üretim yapmak isteyen bile cezalandırılıyor.

Böyle bir durumda tl'nin değer kaybetmesi normal değil mi
jr. member
Activity: 364
Merit: 1
July 16, 2018, 05:54:23 AM
Kesinlikle doğru ,ayrıca dövizin sadece ülkemizde değil dünyanın bir çok ülkesinde de yükselişe geçmesi bir tuhaf ,bana görede yeni bir küresel mali ve ekonomik kriz geliyor.
sr. member
Activity: 812
Merit: 262
July 14, 2018, 05:51:40 PM
Dolar karşısında bir üretim aracı yada ticaret ile durulabilir malesef ikisi konusunda da ülkemiz zayıf dünya çapında çok az markamaız var hatta belkide istenilen düzeyde yok bile!
newbie
Activity: 98
Merit: 0
July 14, 2018, 03:57:27 PM
O kadar çok etken var ki, çoğu kişinin düşündüğü gibi sadece dış güçler değil aslında mihraklar değil, Amerika'nın rolü çok büyük ama asıl önemli etkenler içerdeki etkenler
jr. member
Activity: 350
July 14, 2018, 03:12:44 PM
Ya üretimin olmadığı hakkın hukukun adaletin olmadığı yerde senin paran da insanın da canın da değersizleşir. bu kadar basit.
newbie
Activity: 56
July 14, 2018, 01:45:31 PM
1. Madde de söylediklerin mantıklı kısmen katılıyorum, yani bunu yapabilmek için paramızın olması şart, TC vatandaşı olarak bunu TL olarak kazanıyoruz ancak bankalarda bu denli büyük işlemlerler yapabilmek için ekonomik gücünün biraz fazla olması ve itibar edilir halde olman gerkiyor, bunu yapanların sayısı bence muhakkak sınırlıdır. Ama yinede kendimizi vurduğumuz teorisi bir gerçek.
2. Madde İhracat ;
İşte bu memleketimizin en büyük kanayan yarası ve ne yazıkki bu yara kapanmak yerine her geçen gün açılıyor. Üretim hedeflerimiz aşırı derecede düşük ve üretmeye dair yatırımlar oldukça zayıf, bundan dolayı bu açığı kapatılması için çok ciddi bir devlet desteği ve bu destek ile yola çıkabilecek cesur yatırımcılara ihtiyaç var. Mevcut piyasa koşullarında bu yatırımcılar ortaya çıkar mı ? Orası muamma..
jr. member
Activity: 378
Merit: 3
July 14, 2018, 01:11:04 PM
uzun uzun açıklamışsınız ama daha basit anlatımı var. senin parana talep yok ülkene döviz girişi yok çünkü üretim sattığın bir şey yok. ancak hammadde satıyorsun.
full member
Activity: 630
Merit: 101
July 14, 2018, 11:33:02 AM
Dövizin yukselmesinin bence en temel sebebi güvensizlik ve mevcut ithalat ihracat dengesinin ithalat lehine korkunç boyutlara ulaşması bu gidiş pek iyi gözükmüyor.
jr. member
Activity: 252
July 14, 2018, 07:24:03 AM
1. sistem biraz kafamı karıştırdı açıkçası. Elinde yüksek miktarda dolar biriktirip sonrasında da dolar fiyatının artmasını mı bekleniyor. Farklı bir sistem ama elbette konuya hakim olanlar için eğer ki doğru ise bu şekilde çok iş yaparlar.

2. ve 3. durum en çok iç acıtan durumlar zaten. Sen ülkende hiçbir şey üretme sonra dışarıdan alım yap. Bu şekilde elbette cari açık artar ve sadece dolar değil bir çok para birimine karşı senin paranın değeri düşer.
sr. member
Activity: 658
Merit: 280
July 13, 2018, 06:40:25 PM
Her şeyi dolarla alıyoruz. Üretim yok. Ayrıca Amerika dolar politikası uygulayarak dışarıdaki dolarların eve dönmesine çabalıyor. Diğer ülkelerde dolar kıtlığı çekiyor. Hal böyle olunca değerleniyor.
newbie
Activity: 84
July 13, 2018, 06:35:46 PM
Reel sektöründe (sanayi, tarım, hayvancılık, teknoloji vs) Üretimin olmaması , sadece bunu gerçekletirseydik hiç bir zaman bir şeyden etkilenmeyecek bir toplum haline gelcektik ama yapmıyoruz , üretmiyoruz ısrarla .
newbie
Activity: 159
July 13, 2018, 05:37:06 PM
Şuan en buyuk sebebi bence piyasada güvensizlik var. Panik havası bir turlu geçmiyor hatta stagflasyon yaşıyoruz diyebiliriz
full member
Activity: 840
Merit: 103
July 13, 2018, 03:27:00 PM
hocam bunun tamamı hukuksuzluktan kaynaklanıyor. biz eskiden de üretmeyen, montaj yapan bir ülkeydik fakat yalandan da olsa bir hukuk vardı ülkemize. ucuz iş gücü ve güven yabancı yatırımcıyı çekiyordu. şimdi maalesef hukuk da güven de kalmadığı için artıyor. aslında artıyor demek de yanlış. doğrusu paramız değer kaybediyor.
Ayrica universitelerin issizlik oranlarini dusuk gosterme araclarina donmesi ve surekli bilgisiz insanlar mezun etmesininde etkisi var. Egitime yatirim gelmeyince lab. malzemeleride ya eksik yada zamanin gerisinde kaliyor. Atanmis rektorler kendi tanidiklarini yerlestirince de aile sirketine donuyor Smiley
newbie
Activity: 70
July 13, 2018, 03:18:34 PM
hocam bunun tamamı hukuksuzluktan kaynaklanıyor. biz eskiden de üretmeyen, montaj yapan bir ülkeydik fakat yalandan da olsa bir hukuk vardı ülkemize. ucuz iş gücü ve güven yabancı yatırımcıyı çekiyordu. şimdi maalesef hukuk da güven de kalmadığı için artıyor. aslında artıyor demek de yanlış. doğrusu paramız değer kaybediyor.
member
Activity: 224
Merit: 10
July 13, 2018, 02:44:10 PM
En net sebep ulkemizde herhangi bir yatirimin olmamasi. Uretim olmayan bir devletin parasi deger kaybetmeye mahkumdur. Umarim birseyler yeni gelen sistemle duzelmeye baslar.
Pages:
Jump to: