Pages:
Author

Topic: Dövizin Yükselme Sebepleri - page 9. (Read 1187 times)

jr. member
Activity: 224
Merit: 4
June 24, 2018, 04:38:21 AM
#12
soğan, patetes fiyatı yükseldiğinde tarım bakanının açılmasını yayınladılar. yani önünü, arkasını kesmişler gerçi "bilmiyorum" diyor. sebebini haberde verdiler. artan mazot fiyatı, maliyetler, önceki sene çiftçilerin yok parasına soğan, patates yapması, borçlarının olması sıralıyor. o haberde artık ithalat yolunun geldiği de eklenmiş. çiftçilerimiz ürettiği ile zengin olamıyor ise neden çiftçilik yapsınlar. sen petrol ithal ederek değil. yeni enerji türü için arge başlat. güneş enerjisi örneğin bunda kendini geliştir. elektrikli araçları yaygınlaştır kendi kendimize yetecek diğer düzenlemeleri yap hale bi.
full member
Activity: 686
Merit: 101
June 23, 2018, 06:30:32 PM
#11
DÖVİZ kuru yukselmeye devma ediyor çünkü güven ortamı yok ve tl sürekli eriyor insanlarda enflasyon karşısında bulabildikleri dirençlere sarılıyorlar.
hero member
Activity: 968
Merit: 624
Still a manic miner
June 23, 2018, 04:30:14 PM
#10
Bir ülkede adalet yoksa, yolsuzluk varsa ve üretim yapan firmalar bir bir kapatılıyorsa bilinki bunu yapan kişiler bu ülkeyi içten yıpratmaya çalışan vatan hainleridir.
member
Activity: 406
Merit: 14
June 23, 2018, 05:19:13 PM
#10
Dövizin yükselmemesi için birçok şey yapılması gerekiyor. Birincisi yapısal çözümlere ve yatırımlara yönelmemiz gerekiyor. Yani betona değil üretime yatırım yapmamız gerekiyor. Üretirsen hem enflasyonun düşer hemde ihracat yapacağın için döviz açığın azalır. İkincisi hukuk ve eğitim sistemin çok işler olmalı. Yani en aşağıdan en tepeye kadar yanlış yapan, bu yaptığı hatanın karşılığında bir ceza alacağını herkes bilirse o ülkeye güven artar. Bu da dışarıdaki yatırımcılara güven verir ve yine döviz açığın azalır. Sonuncusu ve en önemlisi eğitim eğer eğitim sistemin iyiyse aslında yukarıdaki anlattıklarım zaten gerçekleşir. Çünkü eğitim sistemi iyi olan yerde doğru olan işler yapılır.
jr. member
Activity: 252
Merit: 5
June 23, 2018, 04:11:04 PM
#9
En dogrusu ulkemizde tam anlamiyla bir yatirimin gerceklesmemesi maalesef. Sadece insaat sektoruyle yurumez bu is daha cok uretici olmaliyiz.
jr. member
Activity: 252
Merit: 1
June 23, 2018, 09:45:14 AM
#8
Japon ev hanımlarını faizden, Çinlileri de usd-try ile zengin ettik. yüksek kaldıraç ile adamlar nasıl olsa uçacak piyasada yüksek işlem yapıyorlar. Türk lirasını acil olarak koruma kanunu gelmeli. her gün değersizleşen paramıza kimler sebep olduğu ortada. dış mihraklar hikaye.
member
Activity: 364
Merit: 10
GR
June 23, 2018, 08:51:46 AM
#7
Dolar yukselisinin en buyuk nedeni ne dolar satin almak ne de baska birsey.  Ulkeye yeterli miktarda doviz girmez ise( cikandan cok giren) olmaz ise dolar her zaman yukselir.  Suan bu mesaji okudugunuz telefon veya bilgisayar icin Turkiye'den bir miktar dolar disari cikti.  Ulkede dogal olarak doviz miktari azaldi.  Dallandirip budaklandirmaya gerek yok az olan birsey degerlidir nokta.  Ureteceksin disariya satacaksin dolar sokacaksin ulkeye ki dolar dussun.  Gerisi hikaye.
member
Activity: 244
Merit: 10
June 23, 2018, 07:27:47 AM
#6
Sistem mantıklı ama para kazanmak için doların sürekli bir yükseliş halinde olması gerekiyor. Birde çok büyük paralardan bahsediyorsunuz sanırım yoksa öyle bir kaç milyonla olacak iş değil.
member
Activity: 448
Merit: 33
June 23, 2018, 04:33:07 AM
#5
İlk maddede anlattığınız durumu engellemek için yasaklama yapılamaz. Kasaya ilk gelen dolar da ülkenin ekonomisine bakıp, TL'nin dolar karşısında değer kaybedeceğini gördüğü için geliyor. Ekonomi güçlü olursa asla bu numaralarla etkilenmez.

1 maddeyi Perde önünde yasaklan/a/masa bile perde arkasında Merkez bankası kısmen engellemeye çalışıyor ama yeterli değil. Zaten ekonomi güçlü olsa dövizdeki oynaklık azalacağı için bu tür oyunlara kimse giremez. Ama malesef şimdilik çoook güçlü bir ekonomimiz yok. Güçlü ekonomiye sahip olmak için reel sektörde üretim ve ihracat fazla olmalı.
Birde Yüksek döviz düşük döviz inanın  umrumda değil. Döviz ister yüksek olsun ister düşük, tek istediğim dövizdeki oynaklığın bitmesi. Geçen yıllarda dövizden para kazanma 45/60 gün arası idi bir ara 90 güne kadar çıkmıştı. Yani döviz aldınız en az 45 gün sonra para kazanabiliyordunuz. Şimdi ise 7/15 gün kadar düştü.
Yatırımcılarda borsa, sanayi vs yerine dövizi tercih eder oldu.
legendary
Activity: 1540
Merit: 1016
June 22, 2018, 03:58:38 PM
#4
İlk maddede anlattığınız durumu engellemek için yasaklama yapılamaz. Kasaya ilk gelen dolar da ülkenin ekonomisine bakıp, TL'nin dolar karşısında değer kaybedeceğini gördüğü için geliyor. Ekonomi güçlü olursa asla bu numaralarla etkilenmez.
jr. member
Activity: 266
Merit: 1
June 22, 2018, 10:39:57 AM
#3
bu dövizin yükselmesi en çok döviz borcu olan şirketleri vuracak. ithalata dayalı ekonomi modeli bu hızlı artan döviz kuru sayesinde bizi batıracak noktaya gelebilir. 4 lira kur ile ithal mal alıp bunu satan döviz 5-6 lira olduğunda ödemeye gelince kasasındaki kar ne kadarsa onu bırak zarar bile yazabilir. zira %25-%50 arası dolar kuru farkı var ve o kadar kar yaptı mı bakalım.
newbie
Activity: 28
Merit: 0
June 22, 2018, 10:03:02 AM
#2
güzel konuya değişmişsin hocam eline sağlık
member
Activity: 448
Merit: 33
June 22, 2018, 09:11:49 AM
#1
1- Şimdi parası olmayanların bilmediği ama çok parası olanların gayet iyi bildiği bir sistemden başlayayım:
Dolar alabilmek için elinizde TL olması şart. TL olmadan dolar alamazsınız..
Elinizde yüklü miktarda dolar var. Ve bu dolarlar bankada. Bankaya bu dolarları teminat gösterip, TL kredi çekiyorsunuz. Çektiğiniz TL ile gidip dolar alıyorsunuz. Sonra o dolarları yeniden teminat gösterip yine TL kredi çekiyorsunuz. Sonra o TL ile yeniden dolar alıyorsunuz. Bu sistem bu şekilde devam edip gidiyor. Ve sonra Dolarından yeteri kadar para kazandığınızı görüp yeter diyorsunuz. O zaman da Doları bozdurup kredilerinizi kapatıyorsunuz.
Bir ay içerisinde bankaya %2 faiz ödüyorsunuz ama dolardan %10 veya daha fazla voleyi vuruyorsunuz.
Bu sistemi engellemeden dövize dur diyemezsiniz.
Kısaca kendi paramızla kendimizi vuruyoruz.

Birde Doların yüksekliğinden ziyade oynaklığı büyük sorun. Kısa zamanda çıkıp inen dolar iyi para kazandırır. Oynaklığı gidermek için, Yukarıda anlattığım sistemi durdurmanız gerekiyor. Yoksa her zaman Doları teminat gösteren gider TL kredi çeker ve dolar alır. Ve ekonomimizle bilya boncuk gibi oynar..


2- Reel sektöründe (sanayi, tarım, hayvancılık, teknoloji vs) Üretimin olmaması. Üretmezseniz ithalat yapmak zorundasınız, ee bunada döviz ihtiyacı var. Katma değeri yüksek ürünler üretmek zorundasınız. 1 kilosu 1 olan ürünlerde değilde 1 kilosu 1 milyon olan ürünler. (buna çok ciddi örnekler verebilirim)

3- İhracatın az olması. Yurtiçindeki ticareti ben hep şuna benzetirim. 10 tane kardeş var. Ve bu 10 kardeş ticaretlerini hep bir birleri ile yapıyorlar. Dışardan hiç kimseye mal alıp satmıyorlar. Kendi içlerinde dönüp duruyor. Görünürde hepsi para kazanıyormu? evet kazanıyor. Peki ya gerçekte? 10 kardeş bir birlerini kandırmaktan başka birşey yapmıyorlar. O ailenin para kazanabilmesi için dışardan para girmesi lazım. Girmiyorsa kusura bakmasın kimse sistem tıkanır. Para suyunu çeker ve ellerinde mallarda patlar. Ülke ekonomisi için de böyle. Dışarıya ürün satmıyorsanız para kazanamazsınız. Ve karşılıksız para basmak zorunda kalırsınız.

Şimdilik bu kadar, aklıma geldikçe ve yorumlarda katkı görürsem yorum yapanın ismiyle güncelleyeceğim.
Pages:
Jump to: