Tak sa zda, ze sa ukazala slabina BTC. Povodne som si myslel, ze prvy problem bude, ked sa zacnu do nej miesat autority a snazit sa ju regulovat. No momentalne ju ja osobne vidim v zmenarnach. Podla mna sa niekto snazi utocit na BTC system a to tak, ze umyselne zahlcuje system zmenaren svojimi pokynmi. Uz vcera som si vsimol na bitstamp vela neznyselnych cakajucich pokynov na predaj a nakup vo vyske okolo 3 USD. A asi o hodinu-dve doslo k padu. Dnes sa to opakuje a zmenarne spustaju obchodovanie aj napriek tomu, ze neurobili opatrenia voci takymto utokom. Zaroven nechapem ludi, preco sa kazdy teraz domaha a chce predavat, ked je zrejme, ze s trhom niekto manipuluje. Vyhodou je, ze sa takto BTC zbavi spekulantov, ale ty sa aj tak vratia, ak cena zacne opat rast. Treba sa na to pripravit.
V sucasnej dobe je dolezite, aby komunita BTC podporila tuto myslienku a drzala svoje BTC a nepredavala, kym sa trh neupokoji, spekulanti odidu a zmenarne zabezpecia svoj system pred takymito utokmi. Cena je silne manipulovana a ide o boj spekulantov medzi sebou, ktory sa snazia osklbat jeden druheho. Jedine co odporucam je, vytazit s toho a nakupovat co najnizsie, cize pri 20-30 USD, teda pokial sa cena dostane az sem. Myslim, ze BTC je hodny v sucasnej dobe tejto ceny. A ked dojde aj k vyrieseniu systemu v zmenarnach proti utokom tak si dovolim tvrdit, ze cena 150 USD/BTC bude ku koncu roku velmi primerana.
Jej hodnotu vidim v anonymite, lahkom prevode a jednoduchom "skladovani" (staci USB kluc). Cize na jeden kluc sa vam zmesti aj 200 000 USD alebo miliony, co nie je zanedbatelna vyhoda.
Nevidim prinos v prilisnej medializacii BTC, vdaka ktorej doslo k nakupnemu osialu a zacali ju nakupovat spekulanti a tym ju tlacit hore. Vzdy co sa nieco zmedializuje a prislis zpopularizuje, tak speje k zaniku. Je to aj teraz vidiet na danovych rajoch. Pred par rokmi sa stali velmi pristupne aj pre siroku verejnost a dnes dochadza k ich obmedzovaniu. Dovod je jednoduchy, vyhoda uz nie je vyhodou ak z nej profituju vsetci.
Ak by bola cena 10 USD/BTC a bola by stabilna, tak jej prinos je ovela vacsti ako keby mala stat 560 USD/BTC. Ja vnimam BTC ako myslienku anonymneho presunu penazi, ochrane pred statom a nie ako prilezitost k spekulaciam a nehoraznemu zbohatnutiu. Ano, myslim si, ze v buducnosti bude cena BTC vyssia ako cena zlata. Ale ako je teraz vidiet, tak takuto cenu si este nezasluzi. Odhadujem to na 5-10 rokov a BTC presiahne aj 3000 USD.
erasss