Netko će kupovati stari ETH ako do toga dođe da zaradi.
Za pretpostaviti je da će cijena starom ETH padati u odnosu na novi kako će prolaziti vrijeme od početka zamjene, a ljudima kojima se neće dati zezati s postupkom zamjene će rađe prodati stari ETH i nešto izgubiti na tome nego se baviti postupkom zamjene:
Mislim da će to napraviti na način da u trenutku kada stari lanac postaje "read only legacy shard" jednostavno automatski sav iznos ETHa koji korisnici imaju na starom lancu u tom trenutku postane dostupan na novom lancu. Jedino komplicira situaciju to što će validatori već prije tog trenutka imati novi ETH koji su zaradili ali možda bude zaključan/neisplaćen (ovo nisam nigdje pročitao nego nagađam) do tog trenutka.
Ono što me (neprijatno) iznenađuje je činjenica da i dalje ima dosta nerazjašnjenih stvari koje tek treba da budu definisane.
Zašto? Pa još ima puno vremena do tada. Nemamo točan datum ali sigurno više od pol godine po meni, vjerojatnije godina. Bolje da je dosta stvari još otvoreno. Tehnologija je nova i nova rješenja za postojeće probleme možda još nisu izmišljena. Radi se jako puno. Doslovno svaki tjedan ima više napretka nego što ja mogu popratiti iz čitanja samo sažetaka.
Mislim da sam spomenuo da je OP trenutno stanje stvari. Neke od najvažnijih stvari nisu još uopće dobro definirane. Naprimjer prijenos podataka između razližitih "shards" što je možda i najveći problem tehnologije.
Nadam se da ću sljedeći tjedan uspjeti dovršiti svoj research na temu shards i eWASM (zamjena za EVM) pa ću napisati više i o tome. Ako se za novu previše na zapijem pa zaboravim i ovo što sada znam