The Game Changers -
https://www.netflix.com/watch/81157840Netflix üyeliği olmayan arkadaşlar için :
https://www.filmmodu.org/the-game-changers-izle (Sağ üstte Türkçe Altyazılı bölümü seçin)
Beni çok şaşırtan bir belgesel oldu. Belgesel içerisinde yer alan kişilerin aktif spor hayatlarının olması ve bitkisel beslenme ile performanslarını dah çok yükseltiklerini göstermeleri çok ilginç geldi. Et ağırlıklı beslenmeye göre bitkisel beslenmenin yararı az çok biliyordum ama böyle belgesel içerisinde verilen ufak testlerle daha bir farkına varmış oldum. Belgesel taraflı yayın yapıyor yapmıyor bilemiyorum ama gerçekten spor ile ilgilenen kişiler veya diyet yapanlar için güzel bilgiler içeriyor.
Edit ; Belgesel içerisinde sadece beslenme ağırlıklı değil sigara ve fast food kültürünün hayatımıza nasıl girdiğinden de bahsediyor. ilginç ilginç mutlaka izleyin Bir ara bitkisel protein ile, hayvansal protein arasındaki farkı uzun bir süre araştırmış biri olarak söyleyebilirim ki; bitkisel besinlerden aldığımız proteinler ne kadar yeterli gözükse de aminoasit dağılımı, emilim ve sindirim konularında birçok farklılık gösteriyorlar. Bunun dışında nohut, bezelye ve soya gibi bazı bitkisel besinlerin de östrojen hormonunu arttırıp testosteron hormonunu baskıladığı, hem kas gelişimine negatif yönde etki ettiği hem de jinekomnasti yaptığına dair birçok araştırma var. Tüm bu gerçekliği reddetsek dahi, kırmızı ette bulunan creatine kaslara su depolayarak daha dayanıklı olmanı sağlıyor
(~%5 civarında). Bir de, hem kesici hem de azı dişleri olan bir varlık olarak, bitkisel ve hayvansal kaynakları dengeli bir şekilde tüketmemiz gerektiğini düşünüyorum. Benim eskiden okuduğum ve baya desteklenen bir makaleye göre, insanların beyin kapasitelerinin bu denli gelişmiş olmalarının tek sebebi eskiden arta kalan leşlerdeki kemik iliğini içmemizmiş, zamanla insanlar ateşi buluyor ve etçil beslenmeye başlıyorlar. O dönemden itibaren etçil beslenen insan hem fiziksel hem de zihinsel olarak gelişmeye devam ediyor, karbonhidrat ise hayatımıza tarımla birlikte en son giriyor kaldı ki bunu Biyoloji dersinde hücre yapısını inceleyen biri çok rahatlıkla görebilir. Biz ise ilk başta karbonhidrat, sonra yağ en son ise proteinleri enerji olarak kullanmaya başlıyoruz. Sorun şu ki bitkilerde yeterli protein ve yağ bulunmuyor. Baklagiller protein oranında zengin olsa da yeterli yağa ve protein dağılımına sahip değil.
Tüm bu teoriler ve gerçeklik bize gösteriyor ki, sadece bitkisel besinler sağlıklı bir yaşam için yeterli değil. Bunları neden anlatıyorum dersen, vegan ve vejeteryan propagandası sadece besin takviyelerini bitkisel adı altında insanlara daha pahalı bir şekilde satmak için oluşturulmuş bir reklam çeşidi. Supplement endüstrisi çok büyüdü ve birçok ülkede bu ürünler tüketiliyor. Bende bile whey protein var ama internette bakarsan bir de bunun casein versiyonu olan uzun emilimlisi var, soyalısı var, yumurtadan yapılmışı var. Kısacası burası büyük bir sektör oldu ve aslında bunların hiçbirine ihtiyaç yok, sadece daha fazla para kazanmak istiyorlar. Yine de filmde Arnold Schwarzenegger oynuyormuş, izlemezsek olmaz.