Nisam ja rekao da su Amerikanci išta gluplji od nas, samo sam rekao da su glupi. Koliko je svijet u globalu zapravo glup sam počeo shvaćati tek kroz društvene mreže, to i je jedan od glavnih razloga zašto sam se odmah skinuo s njih.
Ma znam, ovo moje je bilo vise osvrt na taj narativ o glupim amerima koji cujem oko sebe a u pravilu dolazi od nize obrazovanih i prilicno nesupjesnih ljudi koji se time valjda tjese.
A jebiga, jedno 2 milijuna puta je opasnije tko je predsjednik Amerike nego Hrvatske - a birat će ga isto neobrazovano glasačko tijelo koje informacije kupi s Instagrama a ne iz novina jer je ozbiljno novinarstvo izumrlo pred 20 godina.
Ja cisto sumnjam prosto nevjerujem da u zaista bitnim stvarima predsjednik Amerike ima stvarnu moc odlucivanja. Previse je to moci da bude u rukama jednog covjeka, mislim da kolo vode puno ozbiljniji igraci tipa vojno-industrijski kompleks etc a predsjenik je tu za iluziju da ljudi zaista o necemu odlucuju.
Generalno mislim da idemo u ružnom smjeru a to je s obzirom na količinu opasnog oružja u svijetu opasnije nego ikad prije. Dosta ti je jedna budaletina na krivom mjestu i ode sve u krasan kurac.
Vidis, ja nisam tako siguran da bi jedna-dvije atomske nuzno dovele do opceg nuklearnog rata, tj zavisi tko bi na koga poslao. Amerika-Rusija i obrnuto vodi do nukleane kataklizme, dok za sve ostalo nisam bas siguran. Recimo Rusi posalju jednu takticku Englezima, ovi uzvrate. Nisam ja ziher da bi Amerika riskirala totalno unistenje zbog njih, ili zbog bilo koga drugog.
edit: kad vec spominjem nuklearni rat, preporuka za vrhunski film
Fail Safe koji se bavi zanimljivom sbbkbb situacijom.