Nisam poslušao isječak jer doma uz djecu ne mogu ništa čuti. Ali zanima me jedna stvar, a mislim da si osoba koja bi to mogla znati. Je li mana povećanja bloka samo činjenica da će za full nije trebati puno veći hard disk ili ima još nedostataka?
Veće ulaganje u hardver je jedan od razloga. To onda za sobom vuće problem da oni koji ne bude htjeli ili ne budu mogli da snose te troškove će odustajati od full node-ova. Tu se gubi na decentralizaciji a node-ovi bivaju centralizovani kod onih imućnijih sa dubljim džepovima.
Za povečanje blokova bi bio potreban hard fork. Mreža bi se podjelila u dva smjera. Kad se to desi gubiš jedan dio korisnika jer će jedni ostati vjerni (nazovimo to tako) orginalnoj ideji a drugi otići na drugu stranu. Mislim da nije nikome u interesu da se još više djelimo i na taj način umanjujemo značaj Bitcoin mreže.
Još jedan problem koji se je spominjao je da bi veći blokovi uzrokovali povečanje broja orphaned blockova. To su blokovi koji se prvo potvrde kao validni a onda se ponište jer to zapravo nisu. Mora proći određeno vrijeme da svi majneri dobiju najnovije informacije o najnovijim blokovima i tranksacijama u njima. Ako se blokovi povečaju, povečava se i to vrijeme potrebno za prenos svih podataka svima. Nemam pojma koliki je to problem u praksi jer je ovo samo teorija. Ako određeni majner kasni i ne dobije informacije o novom bloku na vrijeme, on može raditi na dodavanju transakcija na stari blok. A te transakcije i taj blok bi onda bili poništeni jer ne možeš jedan coin potrošiti dva puta. Na prvi pogled bi taj blok izgledao validan i bio bi možda i prihvaćen od onih kojima informacije također kasne. Ali kad bi se sve sinhronizovalo, blok bi bio poništen. Npr. zadnji blok koji je izrudaren je 821795. Zamisli sad da imaš majnera koji nije primio informaciju o tom bloku i ubrzo nakon toga izrudari svoj blok. U njega ubaci 80% istih transakcija jer mu kasne infomacije. Sve u početku izgleda ok međutim kod verifikacije bloka vidi se da nije uredu jer troši coine koji su prethono već bili potrošeni.
Kako sam napisao, nisam niti za ordinalse niti protiv. Ide mi na živce što je slanje BTCa postalo skupo, ali kod Ethereuma su skupe transakcije dovele do razvoja L2 rješenja. Zašto BTC developeri umjesto da se toliko bore protiv ordinalsa ne promijene nešto kao što su L2 mreže na Ethereumu.
Ethereum je centralizovan. Tamo je mnogo lakše predložiti i izglasati velike promjene. Ethereum Fondacija odlučuje šta će biti. Kod Bitcoina moraju da se usaglase majneri, mjenačnice, vlasnici full node-ova, itd. Ne možeš se dogovoriti sa ženom koji film pogledati, svako ima svoj ukus. Zamisli sad da o tome odlučuje cijeli Zagreb. Ali imaj na umu šta sam prethodno rekao da nije nikome u interesu da je 52% za jednu stranu a 48% za drugu ako će onda tih 48% odustati od Bitcoin mreže i graditi/rudariti njegov fork.