Ja isto imam jednog frenda, zapravo kolegu s posla kojeg sam ja "navukao" na kripto i koji se fino nabrao love na Shibi. Ženi sam rekao da uzme Ledger, laptop i papir sa šiframa i neka ide kod njega. On bi sve trebao znati... Jedino me muči ovo što imam kojekuda, po svakakvim L2 mrežama i slično. Često se i sam iznenadim kad pronađem lovu negdje na nekom walletu za kojeg sam totalno zaboravio.
Evo licno iskustvo.
Najboljeg prijatelja sam isto tako uvukao u kripto. Petljao se on sa tim, trgovanje mu je bilo najinteresantnije (vec je imao iskustva iz Forexa). Zato je otvarao accounte na skoro svim aktuelnim exchanges, plus je akao bounty kampanje koje su tada znale biti prilicno isplative.
Pre 4 godine se razboleo, meni bilo nekako lose da ga ispitujem koliko ima i sta sa kripto imovinom ako krene po zlu, jer nisam hteo dodatno da ga deprimiram. Ipak nije bilo spasa. Posle njegove smrti, uzeo racunare, email adrese i pokusao izvuci sta se moze. Na kraju, najvise sto sam uspeo je sa nekih ETH adresa koje sam mu jos ja kreirao, pa sam kod mene pohranio privatne kljuceve, jer je bio pocetnik. Jos nesto sa low level menjacnica i par altcoin walleta koje je imao na hard disku.
Inace sam bio dosta upucen u to sta je radio, koje valute je pratio, ali procena je da sam uspeo tek 30% da izvucem.
Porodica prvo sto je uradila nakon njegove smrti, odjavila je njegove telefone, racune u bankama, sto mi je posle predstavljalo problem na nekim servisima gde je aktivirao 2FA preko SMS.
Pa na primer u medjuvremenu, Binance je zahtevao KYC potvrdu, sto mi nikako nismo mogli uraditi, on kako drzi dokument sa datumom. Na "srecu" tamo nije bio neki znacajan iznos vredan cimanja i dokazivanja cele situacije.
Sad nakon tog iskustva, samo hardware wallet i sto manji broj razlicitih servisa, menjacnica sta god. Ako sam prinudjen da koristim neku jadnu exchanges, zavrsavam trgovinu sto krace i premestanje na glavni wallet.
Koristim dve email adrese, koje sluze samo za registraciju na vaznim mestima, bez brisanja registracionog mail-a kako bi ostao u pretrazi.
Zena zna za papir sa bekapima seed, pk... pa sta da joj radim, neka se snalazi.