Ja nudim do 3% sta znaci da moze biti 2%, nekad i 1% (da li si cesti klijent, prodajes svaki tjedan/mjesec vece kolicine), sve ovisi o ponudi/potraznji, a nekad moze biti i više (to je kad je bull run, pa dosta ljudi isplatuje). Ljudima je komplicirana FIFO metoda jer te jebu u zdrav mozak. Nedavno poznanik salje poruku gdje banka zaba u ime ureda za sprecavanje pranja novca trazi FIFO i kaze da te bas tjeraju da ides u ilegalu. Ti ces taj fee svugdje u svijetu platit na bilo sta, u trgovini, kod frizera, bilo gdje, negdje se zove provizija, negdje marža. Konkurencije nema i nece je biti jer nema ljudi koji mogu pruziti ovoliku likvidnost. Cak i da ima konkurencije, ovdje se radi o velikim iznosima, da nitko nebi riskirao sigurnost zbog 0.5% ili 1%. To radim s velikim klijentima koje cesto prodaju i u koje imas povjerenja. Eo primjera radi, momak jedan koji cesto isplacuje je zaradia dosta para na trgovanju i njega boli briga kolika je provizija, rekao bi mi da bi platia i 10%, samo da ga ovi ne jebu iz banke/porezne jer zna kakvi su, prolazia je kroz to sve i rekao da ne zeli vise. Sad je nedavno obavia super trejd i dolazi kupit Audi Q8 i zato mu treba cash. Njemu je draze da zaradi 100k usd trgovanjem ili prodajom nft ili slicno i da meni plati proviziju, nego da ne zaradi nista i kuka. To je ekipa koja je vec ostvarila odlican profit i njih boli briga, jednostavno se ne zamaraju time je li fee 2, 3 ili 5%, samo zele obaviti p2p i svatko svojim putem.
Koliko znam, oduvijek se za transakcije preko 100k$ (na godišnjoj razini) tražilo podrijetlo novca.
To je neki threshold koji se automatski upali i moraš dokazivati čak i da se tipa baviš turizmom i vidi se da ti dolazi od apartmana. Ili da prodaš kuću/stan/zemljište..
Naravno da će posebno doći pod povećalo prilikom isplata s (recimo) Binancea.
Samo upozoravam 'random Joea' koji prvi put odluči kupit kripto a tek je zalutao na forum da ga ovo košta 6% od zarade, koju gotovo sigurno u startu neće imati, što znači da faktički gubi 6% kapitala (bez inflacije) ako koristi ovu uslugu za ulaz/izlaz.
Želim objasniti ljudima koji možda nisu profesionalni traderi i ne lupaju kitom po ogradi kad odvale neki super trade koji su tu rizici za njih - oni mogu biti presretni ako ostvare 6% povrat na investiciju. Sve to im ne vrijedi ništa ako im se uzme za fee.
Tvoj poslovni model je super tebi i nekolicini tvojih velikih klijenata, većini je vjerojatno koma al nemaju alternative ili barem ne znaju za nju.
Al ajde, kad smo već kod toga - na koji način izgleda taj p2p trade od recimo 100k$? Evo, ja želim zamjenu, spreman sam platiti tih 3%, tko meni garantira da ću dobiti lovu i tko snosi trošak ukoliko ju nekim čudom ne dobijem? Pliz da odgovor nije 'štiti te moja reputacija'
Dodatno - pliz shvati ovo kao generalnu raspravu o kriptu, ja samo želim da se sve karte stave na stol. Bolje je da ovo postoji nego da ne postoji, ono što je moj cilj je ukazati na neke stvari koje mene općenito smetaju u industriji, a uvelike se recimo svode na ovo:
Naravno da taj conversion rate nije ok jer mi tu onda govorimo o 20% i da edo i njemu slicni uzimaju toliko, onda bih se slozio sa tobom. Ti si 3% nazvao lesinarenje sto ja mislim nikako ne stoji s obzirom na to koliki je inace fee kod crypto mjenjacnica.
Sjetite se koliko su prije koštali withdrawali za stvari poput TRX-a, LTC-a, MATIC-a. Sad je ETH withdraw tipa 10$, a faking Tron je 2$.
Exchange pošalje 10 withdrawala u 1 tx-u, plati to 3 centa i naplati 20 dolara.
Stvari se mijenjaju, na lošije, i sve više gradimo sustav od kojeg smo inicijalno krenuli bježati.